در ادامه واکنشها به مرگ کاووس سیدامامی، استاد دانشگاه و فعال محیط زیست در بازداشتگاه زندان اوین، چهار انجمن علمی با صدور بیانیههای جداگانه ضمن ستایش شخصیت او، از مسئولان خواستار پاسخگویی به افکار عمومی شدند.
در بیانیه انجمن جامعه شناسی ایران که روز دوشنبه ۲۳ بهمن منتشر شد درباره این عضو انجمن آمده است که آقای سیدامامی «علاوه بر دانش عمیق، اخلاقی نیکو و آرامشی مثال زدنی داشت، به همین دلیل، اخبار منتشرشده درباره وی در باور نمیگنجد و انتظار میرود مسئولان امر درباره این ضایعه دردناک پاسخگو باشند و به افکار عمومی توضیح دهند.»
انجمن مطالعات صلح ایران، انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات و انجمن علوم سیاسی نیز با صدور بیانیههایی واکنش نشان داده و خواستار روشن شدن دلیل مرگ این استاد دانشگاه در بازداشتگاه شدند.
کاووس سیدامامی، دکترای جامعه شناسی از دانشگاه ارگان آمریکا، فعال محیط زیست و مدیربنیاد حیات وحش میراث پارسیان که تابعیت مضاعف کانادا را نیز داشت، چهارم بهمن ماه گذشته به همراه تعدادی دیگر از فعالان حفظ محیط زیست ایران بازداشت شد. دو روز پیش اما پسر او، رامین سیدامامی خبر درگذشت پدرش را در شبکههای اجتماعی منتشر کرد و نوشت که به گفته ماموران زندان او خودکشی کرده است.
دادستان تهران روز یکشنبه درباره این حادثه گفته بود که همکاران آقای سیدامامی اعترافاتی علیه کرده بودند و خود او نیز اعترافاتی داشت.
مرکز حقوق بشر ایران در نیویورک نیز اعلام کرد که همزمان با دستگیری آقای سیدامامی، ۹ تن دیگر از همکاران او و مدیران موسسه میراث پارسیان نیز دستگیر و زندانی شده اند. از جمله یک شهروند ایرانی آمریکایی به نام مراد طاهباز.
انتشار خبر بازداشت فعالان حفاظت از محیط زیست و درگذشت این استاد ۶۳ ساله دانشگاه در بازداشت، واکنشهای بسیاری برانگیخت.
حسام الدین آشنا، مشاور رئیس جمهوری ایران در این باره در توئیتر خود نوشت که ضابطها، بازپرسها و بازجوها بیخطا وخالی از حب و بغض نیستند و اعمال نظارت بر رفتار با متهمان و محکومان هم ضروری است. او اضافه کرد: «مصیبت یک مرتضوی برای یک کشور کافی بود؛ او را تکثیر نکنیم.»
فرناز فصیحی، روزنامه نگار ارشد در وال استریت جورنال نیز با توجه به اتهامات علیه آقای سیدامامی و چند فعال محیط زیست دیگر، در توئیتر خود نوشت: «تهدید جدید علیه امنیت ملی ایران: فعالان حیات وحش. یک رژیم می تواند متوهم تر از این باشد؟»
او همچنین روز دوشنبه نوشت که جنازه به خانواده تحویل داده نشده و وضعیت مراسم خاکسپاری هنوز در ابهام است.
ابهامهای متعدد در پرونده
با وجود اعلام خودکشی کاووس سیدامامی و اتهامات جاسوسی علیه او و همکارانش در بنیاد حیات وحش میراث پارسیان، ابهامات و تناقض های متعددی درباره این پرونده وجود دارد.
برخی از فعالان شبکههای اجتماعی نحوه اطلاع رسانی درباره پرونده را مشکوک خواندن و پرسیدند که چرا دادستان کل کشور درست پس از مرگ دکتر سیدامامی به بازداشتهای این پرونده اشاره کرد و پیشتر خبررسانی نشده بود؟
غلامحسین محسنی اژهای نیز به خبرگزاری ایلنا گفت که جزئیات حادثه و پرونده به اطلاع شورای عالی امنیت ملی رسیده است اما علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی روز دوشنبه اعلام کرد که اطلاعاتی از پرونده به آنها نرسیده است.
محمود صادقی، نماینده تهران نیز در توئیتر خود نوشت که دستگاه قضایی و دادستان باید درباره مرگ این متهم در بازداشتگاه توضیح دهد.
از سوی دیگر، اخباری نیز مبنی بر بازداشت کاوه مدنی، معاون سازمان محیط زیست، منتشر شده بود. روز دوشنبه آقای مدنی در یک ویدئوی زنده از ایسنتاگرام خود اعلام کرد که در دفتر خود در سازمان محیط زیست است اما بقیه حسابهای شبکههای اجتماعی و ایمیل های او مسدود شده است.
جلسه ویژه در مجلس
محمدرضا تابش، عضو فراکسیون محیط زیست مجلس روز دوشنبه به خبرگزاری ایسنا گفت که با خانوادههای فعالان بازداشت شده محیط زیست و برخی کارکنان موسسه حیات وحش میراث پارسیان دیدار کرده و نظرات کارشناسان اطلاعات سپاه را در این باره شنیده است.
به گفته او، کارکنان موسسه و خانوادههای بازداشت شدگان بر قانونی بودن و هماهنگی این موسسه محیط زیستی با دستگاههای مربوطه تاکید کردند، اما کارشناسان اطلاعات سپاه ادعای نفوذ سرویسهای خارجی در برخی عرصههای فعالیت این موسسه را مطرح کردند و به اظهارات برخی متهمین علیه آقای سیدامامی استناد میکردند.
به گفته او، درباره مرگ آقای سیدامامی که خودکشی اعلام شده این سوال مطرح است که علیرغم آنکه آنجا به دوربین مدار بسته مجهز بوده چرا متوجه این حادثه نشدهاند.
علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز گفت که دوشنبه جلسهای با حضور تعدادی از نمایندگان مجلس و علی مطهری، نایب رئیس مجلس برگزار شد و فیلم وی در زندان اوین را مشاهده کردیم. به گفته او فیلم زندان نشان می دهد که دکتر سیدامامی پیراهن خود را درآورده و برای خودکشی آماده میشود.
علی مطهری اما به ایسنا گفت که توضیحات کارشناسان کافی نبود. لحظه خودکشی در فیلم پخش شده مشهود نیست و کوتاهی اوپراتور مشخص است.
بیانیه خانواده
این در حالیست که به گزارش شبکه سی بی سی کانادا خانواده آقای سیدامامی با انتشار بیانیه ای خواستار تحقیقات و کالبد شکافی مستقل شدهاند.
یکی از اعضای خانواده در این بیانیه گفته است: «شما نمی توانید هم متهم کننده باشید و هم بازپرس، و انتظار داشته باشید مردم نتیجه گیری شما را باور کنند.»
دستگاه قضایی ایران طی هفتههای گذشته دلیل مرگ چند تن از بازداشت شدگان اعتراضات اخیر، از جمله سینا قنبری، در زندان را نیز خودکشی اعلام کرده بود.