برجسته‌شدن معضل فرسودگی بیمارستان‌ها پس از حادثه متروپل؛  بسیاری از مراکز درمانی خود کانون بحران هستند

اورژانس بیمارستان امام خمینی شهر بم پس از زلزله (آرشیو)

رئیس دانشگاه علوم پزشکی تهران می‌گوید بسیاری از مراکز درمانی خصوصی و دولتی بیمارستانی در تهران اخطار آتش‌نشانی دارند اما در صورت تعطیلی، درمان در تهران مختل خواهد شد.

حسین قناعتی گفت ساختمان سابق ستاد مرکزی وزارت بهداشت در تقاطع خیابان حافظ و جمهوری طی دو هفته آینده تخلیه خواهد شد تا به «اماکن امن» منتقل شوند.

او همچنین افزود که در بیمارستان امام خمینی تهران نیز سازه‌ای مربوط به ۹۰ سال قبل وجود دارد.

قناعتی گفت طرح تحول سلامت که در دولت یازدهم آغاز شد نیز «کار اساسی بزرگی» انجام نداد و «به اندازه کافی» مؤثر نبود و بودجه آن درست مدیریت نشد.

او افزود که بودجه سال جاری نیز به اندازه‌ای نیست که بتواند نیازهای بخش ایمن‌سازی و بازسازی بیمارستان‌ها را برآورده کند.

پس از ریزش ساختمان متروپل در آبادان، توجه‌ها بار دیگر به مسأله ایمنی ساختمان‌ها جلب شد.

رئیس سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری اهواز می‌گوید بسیاری از بیمارستان‌های اهواز وضعیت «بسیار حادتری» نسبت به ساختمان متروپل دارند.

ابراهیم قنبری گفت تنها یکی دو بیمارستان در اهواز تأییدیه ایمنی از سازمان آتش‌نشانی دارند و یکی از دلایل عدم مراجعه برای دریافت تأییدیه را «هزینه‌» مربوط به آن دانست.

گفته می‌شود در تهران نیز ۱۲۹ ساختمان در وضعیت «ناایمن» قرار دارند ولی نامشان به طور رسمی اعلام نشده است در این فهرست، شماری مراکز درمانی و بیمارستان نیز قرار دارند.

یک عضو شورای شهر تهران می‌گوید اغلب ساختمان‌های فرسوده، دولتی، اموزشی و یا بیمارستان هستند.

مدیرگروه سلامت در حوادث و بلایای دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفته است که در سال ۱۳۹۲، ۲۲۴ بیمارستان مورد ارزیابی ایمنی قرار گرفتند و مشخص است شاخص‌های ایمنی کمتر از ۴۰ درصد بوده است.

او گفت از سال ۱۳۹۵ تاکنون بررسی عمده‌ای بر روی ایمنی بیمارستان‌ها انجام نشده است.

کارشناسان مدتهاست نسبت به احتمال وقوع زلزله بالای ۷ ریشتری در تهران هشدار داده‌اند که ۲۵ میلیون شهروند را تحت تأثیر قرار خواهد داد.

سرپرست سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران پیشتر گفته بود که علاوه بر کمبود بیمارستان ایمن در تهران، تراکم بیمارستان‌ها نیز مناسب نیست و شرق تهران با «کمبود جدی» بیمارستان مواجه است. او گفت که در گذشته مبنای ساخت بیمارستان، محل خانه پزشکان بوده است.

این درحالی است که به رغم هشدارهای مکرر، تاکنون اقدامی برای احداث مراکز درمانی ایمن در نقاط مختلف تهران انجام نگرفته است.

معضل فرسودگی بیمارستان‌ها تنها به ساختمان محدود نمی‌شود. حدود یک ماه پیش، مدیرکل دفتر توسعه منابع فیزیکی و امور عمرانی وزارت بهداشت گفت در کشور حدود ۵۰ هزار تخت بیمارستانی در وضعیت فرسودگی قرار دارند.

همچنین بسیاری از بیمارستان‌ها با کمبود تجهیزات و یا استفاده از دستگاه‌های قدیمی دست به‌ گریبان هستند.

از همین رو بسیاری نگران هستند که در صورت وقوع حادثه‌ای چون زلزله، بیمارستان‌ها نه تنها قادر به خدمات‌رسانی به مصدومان نشوند بلکه خود تبدیل به کانون بحران شوند.