پس‌لرزه‌های سقوط؛ شواهدی از قدرت‌نمایی پهپادی و رسانه‌ای ترکیه در مقابل سرگیجه مسئولان و رسانه‌های جمهوری اسلامی

در حالی که علت سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی و همراهانش و تاخیر ۱۷ ساعته برای پیدا کردن اجساد آنها همچنان در هاله‌ای از ابهام قرار دارد؛ چگونگی حضور تیم رسانه‌ای ترکیه در محل حادثه و چرایی استفاده از پهپاد ترکیه‌ای در عملیات جستجو به سوالی بزرگ تبدیل شده است.

همزمان با مراسم تشییع جنازه‌های کشته‌شدگان حادثه سقوط بالگرد در جنگلهای شمال‌غرب ایران، یک شبکه خبری ترکیه تصاویری واضح از حضور خبرنگار خود در محل سقوط هلی‌کوپتر حادثه دیده سران جمهوری اسلامی را منتشر کرد.

در این تصاویر که از نزدیک گرفته شده‌اند، قطعات متلاشی‌شده بالگرد در منطقه جنگلی دیزمار در ارتفاعات کوهستانی دیده می‌شود و خبرنگار ترک به تشریح و توضیح موقعیت و رخداد حادثه می‌پردازد.

این درحالی است که صداوسیمای جمهوری اسلامی و دیگر رسانه‌های حکومتی هنوز هیچ تصویر مستقلی از محل حادثه و هلی‌کوپتر حادثه‌دیده منتشر نکرده‌اند و در ۱۷ ساعتی که وضعیت سرنشینان بالگرد و سرانجام سقوط، مبهم بود، رسانه‌های کشور تنها به انعکاس و بازنشر سخنان برخی مقامات بسنده می‌کردند.

در این میان نکته دیگر که مورد انتقاد برخی طرفداران حکومت و مورد تمسخر مخالفان جمهوری اسلامی قرار گرفت، کمک پهپاد ترکیه‌ای به یافتن بقایای رئیس جمهوری اسلامی، علیرغم ادعاهای بیشمار مقامات حکومت و سپاه پاسداران در خودکفایی ایران در زمینه تولید انواع پهپاد و بالگردهای دید در شب بود.

پهپاد ترکیه‌ای «آکینجی» که به درخواست حکومت ایران از حوالی ساعت ۱ بامداد وارد منطقه منطقه ورزقان شد توانست با توانایی دید در شب خود کمتر از دو ساعت بعد با کمک رادارهای حرارتی، مختصات دقیق اجساد و لاشه هلی‌کوپتر را به طرف ایرانی ارائه کند.


مقامات سپاه اما بعدتر تلاش کردند پیدا شدن لاشه هلیکوپتر و جنازه‌های مسئولان را به پهپادهای ساخت ایران نسبت دهند. تلاشی که با پخش زنده عملیات تجسس آکینجی، بی‌ثمر بود و همچنان این سوال را بی‌جواب گذاشت که ادعاهای رسانه‌ای جمهوری اسلامی درباره قدرت پهپادی ایران و سپاه چرا به غیر از کشتار غیرنظامیان در اوکراین و حمله به کشتی‌های تجاری توسط حوثی‌ها، کاربردی برای الزامات درون‌مرز ندارد.

ترکیه در حالی به بازیگر نقش اول عملیات جستجوی مقامات ارشد جمهوری اسلامی تبدیل شد که سران حکومت ایران، همزمان از کشور روسیه، اتحادیه اروپا و ایالات متحده نیز برای کمک‌رسانی در این زمینه درخواست یاری کرده بودند.

متیو میلر سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا روز دوشنبه ۳۱ اردیبهشت به خبرنگاران گفت:«جمهوری اسلامی برای یافتن اثری از ابراهیم رئیسی و همراهانش، از ایالات متحده نیز درخواست کمک کرده بود، ما هم به درخواست حکومت ایران برای کمک، پاسخ مثبت دادیم اما به علت مشکلات لجستیکی نتوانستیم کمکی ارائه کنیم.»