اختلال در سیستم سوخترسانی ایران در پی حمله سایبری به سامانه کارت سوخت وارد سومین روز شد، اما رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس میگوید وزارت نفت در کمتر از ۲۴ ساعت از «بحران» عبور کرده است.
وحید جلالزاده روز پنجشنبه ۶ آبان در گفتوگو با خبرگزاری مهر گفت: «ضد انقلاب» و «سرویسهای اطلاعاتی» برای ایجاد «اغتشاش» در آبان ۱۴۰۰ از ماههای پیش برنامهریزی کردهاند و «قطعا این حمله سایبری با طراحی قبلی دشمنان و سرویسهای جاسوسی بیارتباط نیست.»
بنا بر این گزارش، رئیس کمیسیون امنیت ملی تایید کرد که «حمله سایبری اخیر ضررهای زیادی را به کشور وارد کرد» و اگر خلاهای موجود توسط سازمان پدافند غیرعامل به دستگاه مرتبط گزارش شده باشد و آن دستگاه کاستیها را برطرف نکرده باشد، مجلس «قطعا» به آن رسیدگی میکند.
خبرگزاری مهر در گزارشی دیگر «ناکارآمدی ساختارهای امنیت سایبری» ایران را دلیلی دانست که به هک سامانه کارت سوخت منجر شد و نوشت، این «سناریو» تکرار میشود بدون آن که مشخص باشد «نهاد اصلی پاسخگو در این زمینه» کدام است.
به گزارش ایسنا، همچنین وزیر نفت ایران روز پنجشنبه با اعلام این که «۳۷۰۰ جایگاه در سراسر کشور دوباره فعال شده» ابراز امیدواری کرد که «ظرف یک تا دو روز آینده همه جایگاههای سوخت کشور به سامانه متصل» شوند.
جواد اوجی گفت: «همه تلاش میکنند که سایر جایگاههایی که به سامانه هوشمند متصل نشدهاند نیز طی یکی دو روز آینده متصل شوند.» به گفته او، در ایران «۵۵ هزار نازل سوختگیری» وجود دارد، بنابراین «انجام فرایند زمانبر است.»
ایسنا پیش از ظهر سهشنبه به وقت محلی خبر «قطع ناگهانی بنزین در جایگاههای سوخت تهران و شهرستانها به دلیل حمله سایبری» را منتشر و سپس آن را حذف کرد، و پس از ساعاتی نوشت حمله سایبری به پمپبنزینها در میان نبوده، بلکه ایسنا هک شده و در نتیجه این خبر روی خروجی آن منتشر شده است.
کمی پس از آن، رئیس «مرکز ملی فضای مجازی» با حضور در یکی از برنامههای صداوسیما اعلام کرد اختلال در شبکه توزیع بنزین ناشی از «حمله سایبری» و «احتمالا توسط یک کشور خارجی» بوده است، اما گفت «زود است» که نام آن کشور را اعلام کنند. ابوالحسن فیروزآبادی این حمله را مشابه حمله چندی پیش به سامانه قطارهای بینشهری ایران دانست.
به گفته او، بر اثر حمله سایبری روز سه شنبه «همه ۴۳۰۰ پمپ بنزین و جایگاه سوخت در کشور دچار اختلال شدند.»
ابراهیم رئیسی رئیس جمهوری ایران هم روز سهشنبه در جریان بازدید از وزارت نفت گفت که «این حمله سایبری نه اولین بار است، نه آخرین بار» و «خودتان را برای پیشگیری و مقابله آماده و ایمن کنید.»
هک سامانه کارت سوخت علاوه بر رسانههای داخلی، در سطح بینالمللی نیز بازتاب داشته و واکنشهای گستردهای را در رسانههای خبری و شبکههای اجتماعی جهان برانگیخت.
یک روز پس از حمله سایبری و هک سامانه کارت سوخت در ایران که منجر به از کار افتادن پمپبنزینها در سراسر این کشور شد، گروهی تحت عنوان «گنجشک درنده» علاوه بر پذیرش مسئولیت این حمله سایبری، مسئولیت حملات سایبری پیشین به شرکت راهآهن و وزارت راه و شهرسازی را نیز به عهده گرفت.
همچنین ببینید: گروه «گنجشک درنده» مسئولیت هک سیستم سوخترسانی را پذیرفت؛ رئیسی: «آخرین» حمله سایبری نخواهد بود