صادرات گاز مایع ایران به آسیا به حداقل رسید

تحریم های اتحادیه اروپا علیه صنایع گاز ایران، صادرات گاز مایع ایران را به حداقل رسانده است. منابع آگاه در صنایع گاز مایع ایران می گویند این وضع فشارهای اقتصادی در تهران را بیشتر می کند و بهای سوخت در زمستان پیش رو در اروپا را افزایش خواهد داد.

گاز مایع عمدتا از نفت، و نه گاز طبیعی به دست می آید و شرکت های حمل و نقل و بیمه که درباره دامنه تحریم های اعمال شده اروپا علیه ایران تردید دارند، از انتقال این محصول صادراتی ایران سرباز می زنند زیرا می ترسند که با این کار قوانین را نقض و خود را گرفتار کنند.

یک بازرگان حوزه گاز مایع به خبرگزاری رویترز می گوید: «نمی دانیم که آیا گاز طبیعی شامل گاز مایع نیز می شود یا نه. معمولا کسی نمی خواهد در این زمینه ریسک کند.»

پیشتر در ماه جاری میلادی اتحادیه اروپا از اعمال محدودیت های بیشتر بازرگانی با ایران خبر داد و تحریم های بین المللی قبلی علیه ایران را تشدید کرد. محدودیت های جدید واردات و صادرات گاز ایران و همچنین مراودات مالی در فروش گاز را دربرمی گیرد.کشورهای غربی به ماهیت برنامه اتمی ایران مشکوکند. تهران می گوید برنامه هسته ای اش فقط هدف صلح آمیز و غیرنظامی دارد.

اما آنچه که در واقعیت رخ می دهد این است که تمهیدات تحریمی اتحادیه اروپا صادرات گاز مایع ایران به کشورهایی غیر از اتحادیه اروپا ، به طور ویژه کره جنوبی را تحت تاثیر قرار داده است.

تحریم گاز به شکل رسمی کشورهای اروپایی را از ۱۶ اکتبر از مراوده با ایران مممنوع می کند اما تا صدور قانون آن با ذکر جزییات، شامل حال شرکت های دیگر نمی شود. یک منبع آگاه در اتحادیه اروپا گفت این قانون در ماه نوامبر آماده می شود.

در غیاب قوانین دقیق اتحادیه اروپا، مشتریان گاز مایع ایران در خارج از اتحادیه اروپا محتاطانه رفتار می کنند تا جایی که مراوداتشان با ایران تقریبا به صفر رسیده است.
تحریم های قبلی بر صادرات نفت ایران، به درآمد ارزی ایران به شدت ضربه زد.

سازمان بین المللی انرژی تخمین می زند که صادرات نفت خام ایران در سپتامبر سال جاری به ۸۶۰ هزار بشکه در روز رسید. این رقم در زمان مشابه سال قبل ۲ میلیون و ۲۰۰ هزار بشکه در روز بود. وضع صادرات گاز مایع نیز همین طور است.

پس از کره جنوبی، شرکت عظیم انرژی استات اویل، خریدار عمده گاز مایع ایران است. مورتن ایک، سخنگوی این شرکت نروژی گفت استات اویل با تکمیل پروژه های میدان گاز پارس جنوبی و عملیات اکتشافی در میدان های اناران و خرم آباد، گاز مایع را در ازای بدهی شرکت ملی نفت ایران می پذیرد. او گفت استات اویل در حال مذاکره با آمریکا و اروپا است تا این کار از نظر قانونی به اشکال برنخورد.

یک منبع آگاه در شرکت انرژی طبیعی کره جنوبی گفت شرکت متبوعش از نیمه اکتبر دریافت گاز مایع از ایران را متوقف کرده است زیرا شرکت های ژاپنی به ظن ممنوع بودن این کار در قوانین تحریمی اتحادیه اروپا، از صدور بیمه نامه برای نفتکش ها خودداری می کنند.

لندن مرکز جهانی بیمه حمل و نقل است و با وجود تحریم های اتحادیه اروپا پوشش صنایع گاز ایران فلج می شود. متعاقبا شرکت های حمل و نقل نمی خواهند کالایی را منتقل کنند که کسب و کارشان را به خطر می اندازد.

افزایش بهای انرژی در اروپا، یکی دیگر از تبعات تحریم های ایران است. اگر خریداران در کره جنوبی و جاهای دیگر در خرید گاز مایع ایران تعلل کنند، احتمالا اروپا در آستانه زمستان پیش در تامین گرما و سوخت با مشکل مواجه خواهد بود.

دو تانکر گاز مایع حدود نیمه اکتبر در بندر عسلویه پرشدند. یکی از آنها به کره جنوبی رفت و دیگری با هدف نهایی استات اویل، به راه سنگاپور را در پیش گرفت.
اگر اتحادیه اروپا در قوانین خود که قرار است به زودی با جزئیات منتشر کند واردات گاز مایع را نیز ممنوع کند کره جنوبی راهی نخواهد داشت غیر از آن که به بازارهای دیگر مراجعه کند.

در این صورت نیاز کره جنوبی از جایگزین هایی مانند عربستان سعودی، قطر و امارات متحده عربی تامین خواهد شد. با اعمال تحریم بر صادرات نفت ایران، این کشورها کسری نفت ایران در بازارهای جهانی را جبران کردند.