گزارش رویترز از پیشنهاد اروپا به پرزیدنت ترامپ: ایران را تحریم کنید اما در برجام بمانید

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا حدود دو ماه، تا دوازدهم ماه مه آینده، به کشورهای اروپایی امضاء کننده توافق اتمی با ایران موسوم به برجام مهلت داده است «نقایص» این توافق را اصلاح کنند که در غیر اینصورت به گفته او آمریکا از برجام خارج خواهد شد. با این حال برخی منابع می گویند اتحادیه اروپا پیشنهاد جدیدی برای پرزیدنت ترامپ درباره توافق هسته ای ایران مطرح کرده است.

خبرگزاری رویترز با استناد به سندی که می گوید محرمانه است، از پیشنهاد بریتانیا، فرانسه و آلمان، سه کشور اروپایی امضاء کننده برجام خبر داده است تا با وضع تحریم های جدیدی برای دخالت ایران در سوریه و برنامه موشک بالستیک ایران، پرزیدنت ترامپ را برای حفظ برجام ترغیب کنند.

فرانسه: فشار بر ایران

ژان ایو لودریان، وزیر امور خارجه فرانسه که دو هفته پیش به تهران سفر کرده بود از اتحادیه اروپا در روز دوشنبه خواست که تحریم های سختی را علیه ایران به خاطر برنامه موشکی و دخالت این کشور در جنگ داخلی سوریه اعمال کند. او که برای دیدار با همتایان اروپایی خود وارد بروکسل شده است، این سخنان را به خبرنگاران اعلام کرد.

ژان ایو لودریان گفت مصمم هستیم که اطمینان یابیم توافق وین (توافق هسته ای با ایران) محترم شمرده می شود.

وزیر امور خارجه فرانسه روز دوشنبه گفت باید به توافق اتمی با ایران احترام گذاشت اما، عملکرد ایران در تولید موشک های بالستیک و نقش سئوال برانگیز تهران در خاورمیانه، نباید از توافق بیرون بماند.

رویترز می گوید در این سند به انتقال موشک های ایران به سوریه و همچنین انتقال دانش فنی برای تولید آنها در سوریه و به انتقال موشک ها به حوثی ها در یمن و حزب الله لبنان اشاره شده است.

موضع آمریکا

از زمان روی کار آمدن دولت پرزیدنت ترامپ فشارها بر جمهوری اسلامی ایران برای برنامه موشکی، حمایت از تروریسم و نقض حقوق بشر افزایش یافته است.

پرزیدنت ترامپ مهرماه، بار دیگر پایبندی ایران به برجام را گواهی نکرد و افزود که اگر جامعه جهانی تن به تغییرات مورد نظر که آمریکا برای پر کردن خلاء های برجام تن ندهد، واشنگتن از آن خارج می شود.

ایالات متحده آمریکا ایران را به نقض برجام از طریق آزمایش موشکی متهم می کند. دولت ترامپ می گوید براساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت، ایران از آزمایش موشک بالستیک با قابلیت حمل کلاهک اتمی منع شده است.

در یکسال اخیر ایران چند آزمایش موشکی داشته است. جمهوری اسلامی ایران می گوید برنامه موشکی ایران جنبه دفاعی دارد اما نمونه هایی از موشک و تجهیزات مربوطه ساخت ایران در اختیار برخی گروه ها از جمله حوثی های یمن و حزب الله لبنان مشاهده شده است.

در ماههای اخیر فرانسه و انگلیس از ایران برای برنامه موشکی انتقاد کرده اند و حتی وزیر خارجه فرانسه سفری به تهران داشته است.

رایزنی اروپایی ها

فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، بدون اشاره به چنین سندی گفت هیچ پیشنهاد رسمی برای وضع تحریم های جدید علیه ایران ارائه نشده است: «هیچ پیشنهادی برای تحریم های بیشتر علیه ایران وجود ندارد. تمرکز امروز ما بر ادامه اجرای کامل توافق اتمی است. سه کشور امضاء کننده و همچنین، روسیه، چین، آمریکا و ایران، دو روز قبل بر اجرای توافق که اکنون در حال اجراست تاکید کردند و باید به اجرای آن متعهد باشند.»

خانم موگرینی همچنین در باره دخالت ایران در سوریه گفت: از ایران، روسیه و ترکیه می خواهد به وعده خود برای تنش زدایی در مناطق مشخص شده در سوریه عمل کنند.

هایکو ماس وزیر امور خارجه آلمان نیز ضمن تاکید بر اجرای برجام گفت اتحادیه اروپا به تبادل نظر با آمریکا ادامه می دهد: «امروز می خواهیم در باره توافق اتمی و اجرای کامل آن گفتگو کنیم و معتقدیم منافع بسیاری برایمان دارد. اما، موضوع دشوار این است که ما با همکاران فرانسوی و بریتانیایی خود در حال تبادل نظر با آمریکا هستیم و باید در باره تصمیم آمریکا گفتگو کنیم. با این حال، ما برای اجرای توافق، همانگونه که تعریف شده است، تلاش می کنیم.»

در همین حال، شرکت انرژی فرانسوی توتال، برای کسب معافیت از احیای احتمالی تحریم های هسته ای علیه ایران تلاش می کند که بتواند قرارداد ۴ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلاری توسعه میدان گاز پارس جنوبی در ایران را وارد مرحله اجرایی کند.

مدیر اجرایی توتال گفته است اگر رئیس جمهوری آمریکا تصمیم به ادامه تعلیق تحریم ها بگیرد، توتال برای اجرای قرارداد اقدام خواهد کرد و اگر تصمیم به احیای تحریم ها بگیرد، آن وقت، توتال برای کسب معافیت از آن اقدام خواهد کرد.