پارلمان اتحادیه اروپا روز پنجشنبه به قطعنامه «واکنش اتحادیه اروپا به اعتراضات و اعدامها در ایران» رای داد و از اتحادیه اروپا خواست علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی و ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی، خانواده و نهادهای وابسته به آنها را که به گفته این قطعنامه در نقض حقوق بشر در ایران دست دارند مشمول تحریمها کند.
در این قطعنامه ۱۵ صفحهای بیش از ۳۰ مورد درخواست از کشورهای عضو اتحادیه و یا محکومیت اقدامات جمهوری اسلامی آمده است که شامل محکومیت اعدام محسن شکاری، مجیدرضا رهنورد، سید محمد حسینی، و محمد مهدیکرمی، «به شدیدترین شکل ممکن» میشود.
مقامات جمهوری اسلامی این چهار نفر را در پی اعتراضات به مرگ مهسا امینی در گشت ارشاد اعدام کردند.
قطعنامه پارلمان اتحادیه اروپا شامل متممی است که روز چهارشنبه در این پارلمان رای آورده بود و خواستار افزودن سپاه پاسداران و زیرمجموعههای آن از جمله بسیج و نیروی قدس به فهرست تروریستی اتحادیه اروپا میشود. قانونگذاران پارلمان اروپا همچنین از تلاشها در بریتانیا برای افزودن شدن سپاه به فهرست تروریستی بریتانیا استقبال کردند.
قطعنامه قانونگذاران اروپایی از مقامات جمهوری اسلامی خواسته است همه معترضانی را که محکوم به اعدام شدهاند و در بازداشت هستند بیقید و شرط و فورا آزاد کند.
در بخشهای دیگری از این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شده است که اجازه دهد تحقیقات بینالمللی در مورد نقض حقوق بشر در ایران انجام شود.
این قطعنامه خواهان تحریم ۲۲۷ نماینده مجلس شورای اسلامی شده است که پیشتر خواستار اعدام معترضان شدهاند.
قانونگذاران اروپایی در بخش دیگری از این قطعنامه بازداشت روزنامه نگاران را محکوم کردند. بخش دیگری از بیانیه خواستار آزادی اتباع خارجی از جمله شهروند زندانی بلژیکی و احمدرضا جلالی تبعه سوئدی در ایران شده است.
این قطعنامه تلاشهای جمهوری اسلامی برای قطع اینترنت را محکوم کرده است.
قانونگذاران اروپایی همچنین خواستار افزایش اقدامات محدود کننده به خاطر ارسال سلاح از ایران به روسیه شدند.