در حالی که حکومت ایران طی یک دهه گذشته بارها اعلام کرده است موسسات دولتی را به بخش خصوصی واگذار میکند، وزیر راه سابق ایران گفت که در حال حاضر حدود ۸۰ درصد پروژههای عمرانی بزرگ توسط نهادهای حکومتی اجرا میشود.
احمد خرم، وزیر راه و ترابری در دولت محمد خاتمی، روز یکشنبه به خبرگزاری ایلنا گفت: «قرار نبود دستگاههای حاکمیتی و دولتی بر پروژههايی که بخش خصوصی توان ساخت دارند، مسلط شوند.»
خرم بدون نام بردن از سپاه پاسداران، واگذاری پروژهها به یکی از دستگاههای نظامی کشور و نظامی کردن فرودگاهها و بنادر توسط این دستگاه را برای کشور مشکل ساز دانست و گفت: «همین حضور یک نهاد نظامی در یکی از بنادر کشور باعث شد تا این بندر مشمول تحریم های بین المللی شود.»
به گفته او، اگر چه در قانون اساسی ذکر شده که دستگاه های نظامی در زمان صلح به سازندگی کشور کمک کنند اما این بند از قانون به برای فعالیتهای عمرانی تصویب شده که بخش خصوصی توان فعالیت در آن را ندارد. این در حالیست که به گفته احمد خرم، «در حال حاضر ۷۰ الی ۸۰درصد پروژههای بزرگ کشور در دست دستگاههای حاکمیتی است.»
طی سالهای اخیر واگذاری بسیاری از پروژههای عمرانی ایران به قرارگاه سازندگی خاتم الانبیاء سپاه پاسداران واکنشهای مختلفی در ایران برانگیخت. قرارگاه خاتم الانبیا سپاه که پس از پایان جنگ ایران و عراق برای کمک به سازندگی کشور بوجود آمد، امروز به یکی از بزرگترین شرکتهای عمرانی خاورمیانه تبدیل شده است.
به گفته احمد خرم، حضور نهادهای حکومتی و نظامی باعث شده است بخش خصوصی توان حضور در فضای اقتصادی را از دست بدهد.
سپاه پاسداران ایران علاوه بر فعالیتهای عمرانی بوسیله قرارگاه خاتم الانبیا، در بخش صنعت و بازرگانی نیز فعالیت میکند.
طی یک دهه گذشته فعالیتهای بازرگانی سپاه نیز واکنش برخی از مقامات حکومتی را در پی داشته است. در آخرین تحول، حسن روحانی رئیس جمهوری ایران در سخنرانی همایش مبارزه با فساد گفت که اگر تفنگ، پول، قدرت، روزنامه، سایت و تبلیغات یکجا جمع شود حتما فساد درست میشود.
بسیاری این سخن او را اشاره به فعالیتهای اقتصادی سپاه پاسداران دانستند.