علت مرگ بیماران دیالیزی هنوز نامشخص است؛ اشتباه پزشکی یا نقص تجهیزات؟

عکس آرشیوی از یک بیمار دیالیزی

با تایید مرگ چهار بیمار دیالیزی پس از مراجعه به بیمارستان سینا در استان خوزستان، مقامات می‌گویند که علت مرگ در دست بررسی است. این درحالی است که یک مقام کمیته امداد اعلام کرده، تعداد جان باختگان پنج نفر است و سه تن از آنها تحت پوشش کمیته امداد بوده‌اند.

بنا بر اعلام مقامات محلی و وزارت بهداشت، پنج بیمار دیالیزی در تاریخ سه‌شنبه ۶ مرداد ماه، با علائم عفونت روده ای به بخش اورژانس بیمارستان سینا در شهرستان کارون مراجعه کردند و در روزهای بعد چهار نفر از آنها جان خود را از دست دادند.

هر پنج نفر این افراد از جمله بیماران دیالیزی بیمارستان سینا بوده‌اند.

فرج‌ اﻟله خبیر معاون سیاسی اجتماعی استاندار خوزستان روز سه‌شنبه ۱۲ مرداد ماه به خبرگزاری ایسنا گفت، "علت یابی در امور پزشکی و بیمارستانی، زمان‌بر و کاملا تخصصی است و باید از سوی افراد متخصص در این زمینه به آن پرداخته شود."

هفته گذشته و پس از رسانه‌ای شدن خبر مرگ بیماران، صاحب حسینی‌نژاد رئیس بیمارستان سینا وجود هرگونه مشکل در این بیمارستان را تکذیب کرد و احتمال ابتلا به بیماری‌های فصل تابستان را مطرح کرد و گفت بیماران دیالیزی سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند.

او تاکید کرد که بخش دیالیز بیمارستان سینا، در استان خوزستان، از مجهزترین‌ها است و در چهار ماه گذشته به صورت کامل نوسازی و تجهیز شده است.

با این حال، نماینده اهواز در مجلس شورای اسلامی روز شنبه ۹ مرداد ماه به این بیمارستان رفت و به ایسنا گفت که نام بیمارستان را نباید به این محل داد، چرا که امکاناتش در حد یک درمانگاه کوچک هم نیست.

جواد کاظم نسب‌ الباجی در ادامه گفت که "سراسر بیمارستان سینا فرسوده است و حالت بیمارستان از استاندارد خارج شده است."

یک روز بعد، ایرج نظری معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اعلام کرد که به طور قطع "عفونت ناشی از عامل منتقل شده به دستگاه گوارش" باعث مرگ این افراد بوده، اما هنوز مشخص نیست منشاء آلودگی داخل بیمارستان بوده یا خارج از آن.

اما با گذشت چند روز جزئیات بیشتری از دلیل مرگ این بیماران اعلام نشده و تنها چند مقام محلی تاکید کرده‌اند که دستگاه‌های دیالیز مشکلی نداشته‌ است.

فاطمه رهبر معاون رئیس "کمیته امداد امام خمینی" نیز خبر داده است که تعداد بیماران فوت شده پنج نفر بوده اند، اما نفر پنجم با علایمی متفاوت و به دلیل سکته درگذشته است.

به گفته او سه تن از این بیماران، تحت پوشش کمیته امداد بوده‌اند. این نهاد از ابتدای تاسیس جمهوری اسلامی در ایران تشکیل شده و وظیفه کمک به خانواده‌های بسیار کم درآمد را برعهده دارد.

مرگ مشکوک این بیماران در شرایطی رخ داده که جنجال مرگ عباس کیارستمی با فرضیه اشتباه پزشکی هنوز فروکش نکرده و در شبکه‌های اجتماعی به پزشکان و مراکز درمانی مورد انتقادات بسیاری قرار گرفته‌اند.