لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ ایران ۲۰:۳۲

تردیدهایی درباره روند درمان کیارستمی؛ ناراحتی روده چگونه به عفونت ختم شد؟


یکی از آخرین عکس‌های عباس کیارستمی در بستر بیماری
یکی از آخرین عکس‌های عباس کیارستمی در بستر بیماری

"به خودش اشاره کرد و گفت: خراب کردن"؛ این جمله ای است که نیکی کریمی، بازیگر سینمای ایران از دیدار خود با عباس کیارستمی نقل کرده است.

خانم کریمی در فیس بوک خود نوشت که دو سه هفته پیش از درگذشت عباس کیارستمی به دیدار او رفته و از دیدن حال او شوکه شده بود. کیارستمی هم درحالیکه به خودش اشاره می‌کرده گفته بود که "خراب کردن".

موضوع عملکرد پزشکان معالج عباس کیارستمی در اولین مرحله از درمان او، فروردین ماه گذشته، همان موقع که وزیر بهداشت ایران دستور رسیدگی داد خبرساز شد. کنجکاوی از آنجا شروع شد که اگر پزشک جراح و پزشکان معالج بیمارستان جم درمان اولیه را به درستی انجام داده‌اند چرا رسیدگی به او به تیم سفارش شده وزارت بهداشت سپرده شد؟

یک روز پس از اعلام خبر درگذشت عباس کیارستمی در فرانسه، اخبار رسمی و غیررسمی و گزارش‌های متعددی در خبرگزاری‌ها و فضای مجازی درباره تایید یا رد قصور تیم پزشکی در تشدید بیماری و عفونتی که بدن این کارگردان را پس از جراحی‌های اولیه فراگرفت، منتشر شد.

سه‌شنبه ۱۵ تیر، یکی از سایت‌های خبری به نقل از پزشکی که گفته درباره رسیدگی به بیماری روده عباس کیارستمی تحقیق کرده است نوشت: "استاد کیارستمی به علت عمل پولیپ روده (و نه سرطان)، به توصیه دوستانش و به اعتبار یکی از دکترها در بیمارستان جم بستری می‌شود .دکتر به جای اینکه عمل را خودش انجام دهد کار را به پسرش میسپارد. ظاهرا عمل موفقیت آمیز بوده و متخصص جراح و متخصص عفونی در حالیکه بیمار هنوز بستری است برای تعطیلات عید راهی مسافرت نوروزی می‌شوند. اما عفونت بعد از عمل اتفاق می‌افتد چون کسی نمی‌تواند بیمار را پیدا کند با وزیر تماس می‌گیرد."

این پزشک اضافه کرده که آقای کیارستمی دوبار دیگر تحت عمل جراحی قرار گرفت، یکبار کیسه صفرای او با شک به عفونی شدن برداشته شد و بار دیگر چون "لوله حالب" او حین پاره شده بود برای او "سوند دبل جی" تعبیه شد. این پزشک تاکید کرد که کارگردان سینمای ایران سرانجام به علت آمبولی و نه سرطان روده فوت کرد.

از سوی دیگر، رئیس بیمارستان جم پس از فوت کارگردان انتقادها از تیم پزشکی این بیمارستان را رد نکرد اما گفت که اطلاعات درمان در اختیار دانشگاه علوم پزشکی است و اطلاع رسانی از طریق آنها صورت می‌گیرد. محسن تدین‌فر درباره نقدهایی که درباره درمان عباس کیارستمی در بیمارستان جم مطرح شد گفت: "موضوع اصلی نقد‌ها درباره شیوه درمان کیارستمی و عمل ابتدایی برداشت نمونه پولیپ روده بود که موجب عفونت در کیارستمی شد."

در این بین مفصل ترین توضیح درباره درمان عباس کیارستمی در ایران را رضا پایدار، معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی داد اما او هم اشاره‌ای به مشکلات جراحی های اولیه نکرد.

دکتر پایدار سه شنبه ۱۵ تیر به خبرگزاری ایسنا گفت هنگامی که نیمه شب ۱۲ فرودین از طرف وزیر بهداشت مامور رسیدگی به درمان عباس کیارستمی شد، این کارگردان چهار عمل جراحی را در بیمارستان جم پشت سرگذاشته و وضعیت وخیمی داشت. به گفته دکتر پایدار، آقای کیارستمی برای درمان یک بیماری روده ای به بیمارستان رفته و جراحی شده بود، اما هنگامی که وزیر بهداشت دستور رسیدگی داد، این کارگردان در وضعیت بحرانی شوک با سطح هوشیاری درجه سه که کمترین سطح هوشیاری برای یک بیمار است، قرار داشت.

او توضیح داد که تیمی از پزشکان صاحب نام کشور نظارت بر درمان این کارگردان را برعهده گرفتند تا اینکه در ادامه درمان، بیمار رو به بهبودی گذاشت و اواسط اردیبهشت از بیمارستان به طور موقت مرخص شد و به خانه رفت.

معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی اضافه کرد که آقای کیارستمی یکبار دیگر برای خارج کردن "نفروستومی" در بیمارستان آراد بستری شد و اوایل تیرماه به دلیل بروز تب در بیمارستان بستری شد که مشخص شد که آبسه در کنار حالب بیمار ایجاد شده که تخلیه و کنترل شد.

او گفت که در این مدت ده‌ها بار عباس کیارستمی را ویزیت کرد و وزیر بهداشت هم شش بار به دیدن او رفت. دکتر پایدار با بیان اینکه وزیر بهداشت و تیم پزشکی با سفر آقای کیارستمی به فرانسه مخالف بود اضافه کرد که در نهایت این کارگردان ایرانی در فرانسه دچار خونریزی شدید مغزی شد و درگذشت.

این مقام وزارت بهداشت هم چه سخنی از قصور پزشکی به میان نیاورد اما توضیح چندانی هم درباره دلایل به وخامت کشیده شدن حال آقای کیارستمی در بیمارستان جم ارائه نکرد.

در این بین، هر چه از زمان مرگ این کارگردان می‌گذرد، شنیده‌هایی از او که توسط دوستانش نقل می‌شود موجب تامل و تردید بیشتر در درمان اولیه او می‌شود. خاطره ای از محمد شیروانی، فیلمساز، از جمله این شنیده هاست.

او پس از عیادت از عباس کیارستمی در یادداشتی به نقل از این کارگردان نوشت: "یکی از دوستام همین عمل رو انجام داد و روز پنجم در سالن سینما داشت فیلم می‌دید. قرار بود دکتر میر من رو عمل کنه. بعداً فهمیدم که پسرش من رو عمل کرده و تازه در شأنش نبودم و عمل رو سپرده به دستیار‌ش. هر جا اعتماد می‌کنی بکن ولی به اونایی که پدرشون مشهور بوده، نکن. خواستن و نتونستن."

حالا که بیماری کارگردان را از پای درآورده، حقیقت این نقل قول هم دیگر قابل تایید نیست، اما دست‌کم می توان با قاطعیت گفت که کیارستمی سرطان نداشت و بیماری پولیپ روده هم او را از پای درنیاورد، عفونت پس از جراحی بدن او را گرفته بود.

XS
SM
MD
LG