بعد از دو سال وقفه، آموزش حضوری به طور کامل در همه مقاطع تحصیلی ایران از یکشنبه ۱۴ فروردین درحالی از سر گرفته شده است که آمارها از روند افزایشی ابتلا به کرونا در کشور حکایت دارند.
آمار رسمی وزارت بهداشت ایران نشان میدهد شمار موارد ابتلای روزانه در کشور روندی افزایشی را طی میکند و از روز ۱۵ فروردین تا ۱۶ فروردین، ۴ هزار و ۶۱۵ نفر به کرونا مبتلا شدند. این درحالی است که این رقم، روز گذشته ۳ هزار و ۵۱۹ نفر بود.
معاون درمان ستاد مقابله با کرونای استان تهران میگوید شمار مراجعان سرپایی در این استان افزایش پیدا کرده است. نادر توکلی افزود که در ۲۴ ساعت گذشته، ۳ هزار و ۶۰۹ نفر به کلینیکهای تنفسی مراجعه کردهاند که این، نشانه افزایش موارد سرپایی به دلیل دید و بازدیدهای نوروزی است.
او همچنین از احتمال «موجی از افزایش» خبر داد اما گفت نمیتوان مدت این موج و افزایش مرگ و میر ناشی از آن را پیشبینی کرد.
احتمال آغاز موج هفتم از اواسط اردیبهشت
حمید سوری یک اپیدمیولوژیست در ایران نیز میگوید با توجه به این که در یک ماه اخیر هیچ «مدیریت سیستماتیکی» برای کرونا در کشور وجود نداشته است، «از لحاظ علمی»، میتوان خیزش اپیدمی و آغاز پیک هفتم در کشور را انتظار داشت.
از دید این اپیدمیولوژیست، موج هفتم ممکن است در اواسط اردیبهشت رخ دهد.
بازگشایی مدارس بلافاصله بعد از تعطیلات نوروزی و افزایش دیدو بازدیدها ممکن است به این موج دامن بزند. حذف بعضی از پروتکلها و واکسیناسیون محدود در میان دانشآموزان باعث افزایش نگرانیها است.
نگرانی از عدم رعایت پروتکلها در مدارس
وزارت بهداشت ایران لزوم حفظ فاصلهگذاری اجتماعی در مدارس را حذف کرده است. این تصمیم باعث شده هر چه بیشتر به نگرانیها دامن زده است.
در یک نمونه خبرگزاری مهر گزارش داده است که در کرمان، حتی با وجود بازدید استاندار از یکی از مدارس این استان، ۴۸ دانشآموز بدون فاصله درکلاس درس حضور داشتند.
در این گزارش همچنین آمده است که تنها ۳۰ درصد کودکان زیر ۱۳ سال در کرمان واکسینه شدهاند که این میتواند آنها را بیش از دیگران در معرض ابتلا به کرونا قرار دهد.
همه این عوامل دست به دست هم داده و باعث شده که عده زیادی از والدین از فرستادن فرزندان خود به مدرسه نگران باشند.
گزارشهای منتشرشده بر شبکههای اجتماعی نشان میدهد که عدهای از والدین در شهرهای مختلف از جمله در شیراز در اعتراض به حضوری شدن مدارس در برابر اداره آموزش و پرورش این شهر تجمع کردهاند.
والدین مخالف بازگشایی حضوری مدارس میگویند این تصمیم عجولانه گرفته شده است، نظارتی بر روی رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس صورت نمیگیرد. بچهها در کلاسهای عمدتا ۳۰ نفری، به صورت سهنفری روی یک نیمکت مینشینند. بسیاری از سفر نوروزی بازگشته و ممکن است ناقل بیماری باشند و انجام تست هفتگی کرونا نیز در بسیاری از مدارس کشورهای دیگر انجام میشود، در ایران نادیده گرفته شده است.
این درحالی است که یک عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در ایران هم از بازگشایی مدارس درست پس از تعطیلات نوروز انتقاد کرده است.
مسعود یونسیان میگوید باید تا ۲۵ فروردین صبر میکردند و سال گذشته نیز به رغم هشدارها نسبت به بازگشایی مدارس این کار انجام گرفت و پس از افزایش موارد ابتلا، به صورت اینترنتی فعالیتشان ادامه پیدا کرد.
در حالی که مقامات آموزش و پرورش ایران در توجیه بازگشایی مدارس، کشورهای دیگر را مثال میزنند، دبیر بورد ریه اطفال کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا میگوید این مقایسه اشتباه است چرا که ساختار آموزش و پرورش در ایران به گونهای نیست که بتوان مسائل بهداشتی را رعایت کرد.
سید احمد طباطبایی میگوید که بهتر بود پیش از بازگشایی مدارس، «پیگیریها و بررسیهایی» در این زمینه انجام میشد. این متخصص ریه کودکان همچنین تأکید کرد که امکان «انتقال اطلاعات» به صورت صحیح در ایران وجود ندارد و انجام نمیشود.
این پزشک تاکید میکند که بازگشایی مدارس به شیوه حضوری، «از لحاظ پزشکی» خطرناک است.
همچنین ببینید: افزایش ابتلا به کرونا در کودکان زیر ۱۲ سال در ایران؛ عضو کمیته ملی کرونا: «به مدارس ما بروید گریهتان میگیرد»گزارش روند صعودی ابتلا در ایران در روزهای بعد از تعطیلات نوروز در حالی صورت میگیرد که بسیاری از کارشناسان تأکید میکنند که آمار واقعی ابتلا و مرگ ناشی از کرونا در ایران چندین برابر ارقامی است که در آمار رسمی گزارش میشود.