کرونا در ایران – نماینده مجلس: آمار واقعی مرگ روزانه «بالاتر از ۱۵۰۰ نفر» است؛ ادامه واکنش‌ها به تسریع واردات واکسن در دولت سیزدهم

بیمارستان شهدای تجریش (آرشیو)

وزارت بهداشت ایران،‏ از ۲۲ شهریور تا ۲۳ شهریور، ۲۲ هزار و ۳۲۹ بیمار جدید مبتلا به کرونا را در کشور تأیید کرد.

همچنین بر اساس این آمار، در ۲۴ ساعت گذشته، ۴۰۸ بیمار دیگر جان خود را در اثر ابتلا به کرونا از دست دادند و مجموع جان باختگان کووید-۱۹ در ایران به ۱۱۵ هزار و ۱۶۷ نفر رسید.

در همین حال، رئیس کمیته اطلاع‌رسانی ستاد مدیریت کرونا دانشگاه علوم‌ پزشکی کرمانشاه از شکسته شدن رکورد جان‌باختگان در این استان خبر داده است. با فوت ۱۸ نفر نفر دیگر در شبانه‌روز گذشته، مجموع جان‌باختگان در کرمانشاه به ۲ هزار و ۳۲۸ نفر رسید.

بسیاری، از جمله تعدادی از خود مقامات کشور‌، معتقدند آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است.

روزنامه جوان، نزدیک به سپاه پاسداران ایران نیز چندی پیش به نقل از استاد اپیدمیولوژی دانشگاه علوم پزشکی تهران نوشت آمار رسمی مرگ ناشی از ابتلا به کرونا را باید هفت برابر کرد. 

مسعود پزشکیان، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس شورای اسلامی، آمار واقعی مرگ و‌ میر روزانه در اثر ابتلا به کرونا در ایران را « بالاتر از ۱۵۰۰ نفر» دانست و گفت: «اگر دو درصد مرگ و میر در تعداد کسانی که مبتلا می‌شوند وجود داشته باشد با ۴۰هزار مبتلا روزانه بین ۸۰۰ تا ۱۲۰۰ نفر جان‌شان را از دست می‌دهند آن هم اگر درست درمان و مراقبت کنیم.»

ادامه اظهارنظرها در مورد تسریع واردات واکسن

مسعود پزشکیان در واکنش‌ به تسریع ناگهانی واردات واکسن در دولت رئیسی و اظهارات مقامات دولت سیزدهم گفت: «این دولت واکسنی سفارش نداده است. اگر این سفارش را داشتند اعلام کنند اینها قبلا سفارش نشده بود ما اینها را سفارش دادیم و تولید انجام شده است.»

رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین نیز دلیل تسریع واردات واکسن را «افزایش هماهنگی بین همه دستگاه‌ها» دانسته است. او می‌گوید در دولت قبلی به دلیل اختلاف‌های سیاسی بین دولت مستقر و دیگر نهادها، این هماهنگی وجود نداشت و وزارت بهداشت به موقع عمل نمی‌کرد.

مجیدرضا حریری همچنین گفت: «وعده‌هایی درباره واکسن کرونای تولید داخل داده شده بود که مشخص شد در مدتِ کوتاه اعلام شده، تحقق نمی‌یابد.»

علی تاجرنیا، معاون توسعه منابع و مدیریت سازمان نظام پزشکی ایران، در گفتگو با روزنامه شرق گفته است که در آن زمان، «تصمیم بر تولید واکسن برکت بود.»

به گفته آقای تاجرنیا، سعید نمکی و وزارت بهداشت «زیر بار واردات نمی‌رفتند و نگاهشان به تولید داخلی بود.»

آقای تاجرنیا همچنین در تشریح دلیل عدم تمایل‌ به خرید واکسن از خارجی‌ها، گفت: «برکت در ازای هر دز واکسن ۲۰۰ هزارتومان گرفته بود که اگر بخواهیم برای ۱۲۰ میلیون واکسن حساب کنیم، برکت از صندوق دولت عددی بالای یک میلیارد دلار از محل اعتبارات دولتی گرفت.»

اما حجت نیکی ملکی، رئیس مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی ستاد اجرایی فرمان امام، در توییتی این ادعا را «کاملا کذب» خواند.

به گفته آقای نیکی‌ ملکی، شمار واکسن‌های تولیدی واکسن کووایران برکت ۱۰ میلیون دز است که حدود پنج میلیون و ٢٠٠ هزار دز از آن به وزارت بهداشت تحویل داده شده است.

در همین حال دبیر اجتماعی خبرگزاری رکنا در توییتر خود، عکسی از صف خالی واکسن برکت منتشر کرده است.

در نوزدهم دی‌ماه سال گذشته، علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در یک سخنرانی تلویزیونی گفت که به واکسن ساخت بریتانیا و آمریکا «اعتماد و اطمینان نیست» و ورود آنها را ممنوع اعلام کرد.

ابراهیم رئیسی یکی از کسانی بود که از این تصمیم دفاع کرد و آن را «تدبیری حکیمانه برای صیانت از جان مردم» توصیف کرد.

وعده مقام وزارت خارجه برای تزریق روزانه ۲ میلیون دز

رضا زبیب، مدیرکل شرق آسیا و اقیانوسیه وزارت امور خارجه، در توییتی گفت تزریق روزانه ۲ میلیون دُز از هفته آینده تا پایان مهر شدنی است.

از طرفی، محمدحسن قوسیان مقدم، رئیس جمعیت هلال احمر ایران، به روزنامه همشهری گفته است که واردات واکسن تا بهمن به ۱۸۰ میلیون دز خواهد رسید. آقای قوسیان مقدم گفت جمعیت هلال احمر تا پایان شهریور، بیش از ۲۲میلیون واکسن وارد می‌کند که اکنون ۱۲ میلیون‌ و ۲۰۰ هزار دوز آن محقق شده است.

کارشناسان برآورد کرده‌اند با سرعت کنونی واکسیناسیون در ایران، تا ۳ ماه دیگر می‌توان ۷۵ درصد از جمعیت را واکسینه کرد و این، به شرطی است که ۷۰.۷ میلیون دز واکسن دیگر وارد شود.

انتقاد سخنگوی ستاد مقابله با کرونا از پذیرش چند واکسن برای سفر خارجیعلیرضا رئیسی، سخنگوی ستاد مقابله با کرونا در دیدار با نماینده سازمان جهانی بهداشت در ایران، عدم پذیرش واکسن‌هایی غیر از فایزر، مدرنا، جانسون و آسترازنکا برای سفر به تعدادی از کشورها را «بسیار خطرناک» خواند و آن را «آپارتاید واکسن» توصیف کرد.

به رغم اینکه واکسن سینوفارم چین، که در ایران به صورت گسترده استفاده می‌شود مجوز مصرف اضطراری سازمان بهداشت جهانی را دارد، افرادی که این واکسن را زده‌اند و قصد سفر به کشورهای اروپایی را دارند در حال حاضر تنها می‌توانند به اتریش، قبرس، یونان، مجارستان، ایسلند، هلند، اسپانیا، سوئد، فنلاند و سوییس سفر کنند.

کادر درمان ایران در انتظار دز یادآور

یداله سهرابی، رئیس نظام پزشکی شهرستان نوشهر، در نامه‌ای به رئیس سازمان نظام پزشکی با اشاره به افزایش دوباره موارد ابتلا و فوت در میان اعضای کادر درمان، خواستار تزریق دز یادآور واکسن به آنها شده است.

بسیاری با تزریق هر چه سریعتر دز یادآور به کادر درمان موافق هستند.

عده‌ای نیز به این موضوع اشاره کرده‌اند که درصد بالایی از جمعیت ایران ​هنوز واکسینه نشده‌ است. علاوه بر این، شمار زیادی از سالمندان که تقریبا همزمان با کادر درمان واکسینه شده‌اند نیز نیاز به دز یادآور خواهند داشت.

در همین حال، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی ایران می‌گوید تزریق دز یادآور در ایران، «پیچیدگی‌هایی» دارد چرا که آنها «پنج مدل واکسن» دریافت کردند.

بابک عشرتی در گفتگو با خبرگزاری ایسنا گفت باید بررسی شود که دز یادآور از چه نوعی تزریق شود و این، نیاز به بررسی بیشتر شواهد علمی دارد.