وزارت بهداشت ایران از ۱۳ مهر تا ۱۴ مهر، ۱۰ هزار و ۴۹۷ بیمار جدید مبتلا به کوویدـ۱۹ در کشور را تأیید کرد.
همچنین در این ۲۴ ساعت، ۲۱۶ بیمار دیگر جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان کرونا به ۱۲۱ هزار و ۷۷۹ نفر رسید.
بسیاری از جمله تعدادی از مقامات کشور معتقدند آمار واقعی مرگ و ابتلا در ایران چند برابر ارقام رسمی است.
در حالی که نقشه رنگبندی جدید شیوع کرونا در کشور نشان میدهد از شمار مناطق قرمز «بسیار پرخطر» کاسته شده است، اما بیشتر نقاط روی نقشه همچنان در وضعیت نارنجی «پرخطر» قرار دارند.
- وضعیت قرمز در غرب کشور
مناطق قرمز در حال حاضر بیشتر غرب کشور را فراگرفته است.
در آذربایجان غربی، آمار ابتلا، بستری و فوت همچنان بالا است. به گزارش خبرگزاری ایسنا، در ۲۴ ساعت گذشته، ۱۲۲۸ نفر در این استان به کرونا مبتلا شدند و ۳۱۱ نفر در بخش های مراقبتهای ویژه بستری شدهاند. همچنین ۱۱ نفر در اثر ابتلا به کرونا در شبانهروز گذشته جان خود را از دست دادند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان نیز از شناسایی ۲۲۹ بیمار جدید مبتلا به کرونا در ۲۴ ساعت گذشته خبر داده است.
فرزین رضاعی گفت در حال حاضر ۹۳۷ بیمار مبتلا به کرونا در بیمارستانهای استان بستری هستند که ۱۰۲ نفر از آنها در بخش ویژه نگهداری میشوند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی کردستان همچنین از فوت ۶ بیمار در ۲۴ ساعت گذشته خبر داد و آمار فوت شدگان در کردستان را از آغاز شیوع ویروس تاکنون هزار و ۶۷۴ نفر عنوان کرد.
- جزئیات تزریق دز یادآور؛ افراد مسن در گروه هدف نیستند
محمد رئیس زاده، رئیس کل سازمان نظام پزشکی ایران، در نامهای به وزیر بهداشت، خواستار تزریق دز یادآور به کادر درمان شده و برای این منظور اعلام آمادگی کرده است.
پیشتر، عضو کمیته علمی کشوری مقابله با کرونا، علت فوت برخی از اعضای کادر درمان، علیرغم واکسیناسیون کامل، را عدم اثربخشی صد در صدی واکسنها دانسته بود. مجید مختاری به روزنامه همشهری گفته بود از آنجایی که ورود واکسن فایزر و مدرنا به کشور «فعلاً امکانپذیر نیست» میتوان از واکسنهای دیگری برای دز سوم استفاده کرد.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، در نامهای به معاونین بهداشتی، گروههای هدف دز یادآور را معرفی کرده است.
در این نامه، تزریق دز سوم شش ماه پس از دز دوم و با واکسنهای آسترازنکا، سوبرانا پلاس، و یا واکسن غیرفعال مشابه با واکسن اول توصیه شده است.
گروههای هدف نیز در این نامه شامل کارکنان بخش بهداشت و درمان و افراد با سرکوب سیستم ایمنی میشود و به افراد مسن و یا دیگر افرادی که در خط مقدم رویارویی با کرونا هستند اشارهای نشده است.
چندی پیش، رئیس مرکز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی بر ضرورت تزریق دز یادآور به افراد بالای ۶۰ سال که واکسن سینوفارم زدهاند تأکید کرد.
علیرضا ناجی به خبرگزاری ایسنا گفت: «باید برای تزریق واکسن در گروههای سنی مختلف یا در بیماران و افرادی که بیماران خاصی را دارند، تجدیدنظر و برنامهریزی کنیم.»
در حال حاضر کشورهایی مانند امارات متحده عربی که به صورت گسترده از واکسن سینوفارم استفاده کردهاند، واکسنهای «ام آر ان ای» به ویژه فایزر را به عنوان دز یادآور تزریق میکنند.
در همین حال، کمیته ساماندهی تحقیقات کووید-۱۹ و دانشگاه علوم پزشکی کردستان در گزارشی تزریق دز یادآور را به کادر درمان و برخی افراد آسیبپذیر مناسب دانسته و اعلام کرده است واکسنهایی که در حال حاضر برای تزریق دز تقویتی در دنیا در نظر گرفته شدهاند به ترتیب اولویت شامل فایزر-بیوانتک و مدرنا، آسترازنکا و سینووک و اسپوتنیکوی هستنند.
- صدور مجوز مصرف اضطراری برای واکسن اسپایکوژن
سازمان غذا و دارو ایران، مجوز مصرف اضطراری واکسن اسپایکوژن را صادر کرد. این واکسن، محصول مشترک شرکتهای «سیناژن» ایران و «وکسین» استرالیا است که فاز اول مطالعات بالینی آن در استرالیا و فازهای دوم و سوم آن در ایران انجام شده است.
اسپایکوژن، نخستین واکسن کووید-۱۹ ساخت بخش خصوصی ایران محسوب میشود که موفق به دریافت مجوز مصرف اضطراری از سازمان غذا و دارو شده است.
هاله حامدیفر، مدیرعامل سیناژن در گفت وگو با پایگاه خبری دارو و سلامت فانا گفته است که فاز دوم آزمایشهای بالینی این واکسن در خرداد ماه کلید خورد اما درخواست این شرکت برای انجام پیوسته مطالعات فاز دوم و سوم با مخالفت روبرو شد.
مدیرعامل شرکت سیناژن همچنین گلایه کرده بود که با این که آنها «تنها دارنده خط تولید دارای تأییدیه اتحادیه اروپا» در ایران بودند، پاسخی نمیگرفتند تا این که کسی به آنها گفت: «شما قرار نیست اولین باشید.»
در واکنش به این اظهارات، حیدر محمدی، مدیرکل اداره داروی سازمان غذا و دارو ایران در توییتر گفت که اسپایکوژن با شروع فاز سوم بدون ارائه گزارش میانی، درخواست مجوز مصرف کرده بود.
مدیرعامل شرکت دارویی سیناژن که واکسن اسپایکوژن را تولید میکند گفته است که نتایج بررسیهای میانی فاز سوم مطالعه بالینی را تحویل وزارت بهداشت داده بودند.
دادههای فاز سوم و میزان کارآیی برآورد شده این واکسن در این فاز هنوز منتشر نشده است و تنها یک مقاله منتشر شده از مطالعات حیوانی این واکسن در دسترس است.
کارشناسان همواره از وزارت بهداشت ایران خواستهاند تا در انتشار نتایج بالینی واکسنهای موجود در ایران شفاف عمل کند.
پیام طبرسی، مدیر طرح مطالعاتی واکسن اسپایکوژن در گفت وگو با خبرگزاری فارس، قابلیت تولید واکسن اسپایکوژن را سه میلیون دز در ماه عنوان کرده است.