در پی شیوع گسترده ویروس کرونا در ایران اخبار منتشر شده در شبکههای اجتماعی و خبرگزاریهای حقوق بشری حاکی از آلوده شدن برخی از زندانهای ایران به این ویروس و خطر ابتلای زندانیان به آن را افزایش داده است.
اخبار شیوع ویروس کرونا در زندانهای ایران در حالی منتشر میشود که وبسایت «حقوق بشر در ایران» در گزارشی اعلام کرده است که هنگامه شهیدی، روزنامهنگار زندانی در زندان اوین، روز شنبه ۱۰ اسفند در پی وخامت حال و بروز علائم بیماری کرونا به صورت اورژانسی به بهداری زندان اوین منتقل شده است.
بنا بر این گزارش این روزنامهنگار زندان در حالی به بهداری زندان منتقل شده است که علائمی همچون سرفههای خشک، تنگی تنفس و احساس درد شدید در اعضای بدن داشته است؛ علائمی که هر یک از آنها احتمال ابتلای وی به ویروس کرونا را افزایش میدهد.
از سوی دیگر اخبار منتشر شده در شبکههای اجتماعی حاکی از ابتلای امیرحسین مرادی، یکی از بازداشت شدگان اعتراضات آبان ماه به این ویروس در زندان فشافویه و انتقال وی به مکان نامعلومی است. کانال تلگرامی کانون مدافعان حقوق بشر روز شنبه ۱۰ اسفند اعلام کرده است که تست کرونای این زندانی سیاسی مثبت اعلام شده و در پی آن تعدادی از همبندیان وی نیز از زندان تهران بزرگ به بیمارستان یافت آباد منتقل شدهاند.
پیش از این نیز صدای آمریکا به نقل از گاردین اعلام کرده بود که نازنین زاغری، شهروند بریتانیایی ایرانیتبار زندانی در ایران، به خانواده خود خبر داده بود که احتمالا به کرونا مبتلا شده است. خانم زاغری گفته است حال بسیار بدی دارد و پس از پنج روز اصلا بهبود نیافته است. به گفته او تعداد دیگری از زندانیان نیز علایم مشابهی دارند.
کانال تلگرامی نسرین ستوده، وکیل زندانی در ایران، نیز به نقل از ریچارد رتکلیف، همسر نازنین زاغری، نوشته است که وی در تماس تلفنی که با نازنین زاغری در زندان اوین داشته است، احتمال میدهد که او به ویروس کرونا مبتلا شده و از دولت بریتانیا خواسته است که برای انجام آزمایش تست کرونای این زندانی سیاسی با دولت ایران تماس برقرار کند.
نگرانی خانوادههای زندانیان سیاسی
روز چهارشنبه ۷ اسفند ابراهیم رئیسی، رئیس قوه قضائیه، با صدور بخشنامه تازهای با رعایت برخی شرایط دستور مرخصی محدود برای گروهی از زندانیان محکوم به حبس را صادر کرد؛ بخشنامهای که در یکی از مفاد آن آمده است که زندانیان سیاسی که به اتهام «اقدام علیه امنیت ملی» محکومیت آنها بیش از ۵ سال است از اعزام به مرخصی مستثنی هستند؛ این در حالی است که اغلب زندانیان سیاسی با اتهام عنوان شده دارای محکومیتهای بالای ۵ سال هستند.
با این حال به نظر میرسد بخش زیادی از زندانیان سیاسی قادر به استفاده از این مرخصی نباشند و همین مسئله باعث اعتراض زندانیان سیاسی و خانواده آنها شده است.
همچنین ببینید: تلاشها برای تخلیه زندانها بعد از شیوع کرونا؛ اغلب زندانیان سیاسی نمیتوانند از مرخصی استفاده کنندروز یکشنبه ۱۱ اسفند گروهی از خانواده زندانیان سیاسی و زندانیان بند ۸ زندان اوین نسبت به کارشکنیهای دادستانی در اعطای مرخصی به زندانیان اعتراض کردند.
به گزارش اتحادیه آزاد کارگران در روزهای شنبه و یکشنبه، دهم و یازدهم اسفندماه خانواده زندانیان سیاسی برای پیگیری مرخصی زندانیان به دادیاری ناظر بر زندان مراجعه کردند و به عدم اجرایی شدن بخشنامه قوه قضائیه پس از ۴ روز از صدور آن برای اعطای مرخصی به زندانیان اعتراض نمودند، اما تا این لحظه پاسخ قانع کنندهای دریافت نکردهاند.
حال با شیوع گسترده این ویروس نگرانی خانواده زندانیان نسبت به وضعیت زندانیان افزایش یافته است و خانواده زندانیان سیاسی ضمن ابراز شدید نگرانی از سلامت عزیزانشان تصمیم دارند که هر روز به محل دادیاری ناظر بر زندان مراجعه کنند و از خانواده دیگر زندانیان هم میخواهند تا به آنها ملحق گردند.
اعتراض خانواده زندانیان سیاسی تنها به زندان اوین و یا زندان تهران بزرگ محدود نمیشود، بلکه بنا بر اخبار منتشر شده در شبکههای اجتماعی در پی شیوع ویروس کرونا در زندانهای ایران خانوادههای برخی از زندانیان زندان مرکزی ارومیه نیز روز دوشنبه ۱۲ اسفند در مقابل این زندان دست به تجمع زدند و خواهان آزادی فوری فرزندانشان شدند.
شبکه حقوق بشری ههنگاو نیز روز دوشنبه ۱۲ اسفند گزارش داد که گروهی از زندانیان سیاسی و عقیدتی زندان مرکزی ارومیە با انتشار بیانیەای خواهان اجرایی شدن بخشنامە جدید صادره از سوی رئیس قوە قضاییە شدهاند. این زندانیان میگویند با وجود انتقال دست کم ۶ زندانی بە دلیل ابتلا بە ویروس کرونا بە مراکز درمانی خارج از زندان متاسفانه برخی از مسئولین استانی و در صدر آنها قاضی ناظر (دادیار ناظر زندان) با قانونهای «من در آوردی» و اضافە نمودن تبصرە و مادە بە بخشنامە صادرە، عملا کارشکنیهای روشن را در پیش گرفتە است.
اتحادیه آزاد کارگران نیز طی روزهای گذشته با انتشار بیانیهای پیرامون شیوع بیماری کرونا، خواستار آزادی فوری و یا اهدای مرخصی تا پایان دوران بحران به زندانیان محبوس در زندانهای ایران شد.
در این بیانیه با اشاره به اینکه مقامات حکومتی با در اعلام آمار رسمی شیوع این ویروس در ایران پنهانکاری کردهاند آمده است که برخی از زندانیان در تماس با خانواده های خود اعلام کردهاند که هیچگونه بهداشتی در زندانها رعایت نمیشود و نه تنها محیط زندانها ضدعفونی نشده است بلکه مواد بهداشتی نیز در اختیار زندانیان قرار نگرفته و حتی در فروشگاههای داخل زندان هم مواد بهداشتی و ضدعفونی کننده برای خرید وجود ندارد.
اخبار مربوط به پیشرفت شیوع ویروس کرونا در ایران را در صفحه ویژه کرونا در ایران دنبال کنید.
وزارت خارجه آمریکا بارها و در موارد مختلف برخوردهای خشونت آمیز و سرکوب گسترده معترضان، نقض مکرر و مداوم حقوق شهروندان ایران و پنهانکاریهای مداوم توسط رژیم حاکم بر آن کشور را محکوم کرده است.
مایک پمپئو روز جمعه ۹ اسفند در نشستی در کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان، با توجه به سابقه پنهانکاری مسئولان جمهوری اسلامی گفت، رژیم ایران تمایلی ندارد که درباره شیوع ویروس کرونا اطلاع رسانی کند و من نگران هستم آنها اطلاعات مهمی را پنهان کرده باشد.
این دومین بار است که وزیر خارجه آمریکا از مخفیکاری احتمالی مقامات ایران ابراز نگرانی میکند. مایک پمپئو روز سه شنبه هشدار داده بود که آمریکا نگران مخفیکاری مقامات جمهوری اسلامی درباره شیوع کرونا است.
ایالات متحده آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که معافیتهایی از تحریم ایران را صادر کرده است و اجازه میدهد برای ارسال برخی خدمات بشردوستانه، بانک مرکزی ایران مجاز به انجام انتقال مالی باشد.