در حالی که احیای برجام به دلیل بهانهجوییهای طرف ایرانی همچنان در هالهای از ابهام است، خبرگزاری جمهوری اسلامی به نقل از «یک منبع آگاه» از توافقی جدید «مستقل از برجام» سخن به میان آورده و به موجب آن ادعا کرده بخش قابل توجهی از منابع ارزی مسدودشده ایران آزاد میشود.
خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، روز چهارشنبه ۱۷ فروردین از این توافق به عنوان «دومین گشایش مهم ارزی طی هفتههای اخیر» یاد کرد و بر پایه «برخی اخبار» نوشت: «مبلغ مذکور چندین برابر ۴۷۰ میلیون یورویی بوده که بهتازگی پس از توافق ایران و انگلیس وصول شد.»
پیش از این ایران و کره جنوبی بارها درباره آزادسازی منابع مالی بلوکهشده تهران مذاکره کردهاند، اما تاکنون نتیجهای از این مذاکرات حاصل نشده است.
برخی کارشناسان انتشار اخبار مبهم و یا تأییدنشده را به قصد اثرگذاری آنی بر بازار و اقتصاد ایران عنوان کردهاند.
در روزهای گذشته نرخ دلار در ایران روندی افزایشی داشته و بر اساس اعلام وبسایت بنبست، که نرخ ارزها در بازار ایران را اعلام میکند، بهای دلار آمریکا در بازار ارز کشور در روز چهارشنبه ۲۷ هزار و ۴۳۰ تومان است.
آبان سال گذشته مقامات جمهوری اسلامی اعلام کردند بخشی از این داراییها شامل «۳.۵ میلیارد دلار» آزاد شده است اما روشن نیست این مبلغ از کدام کشور یا کشورها آزاد شده است.
به گزارش ایلنا، احمد عزیزی، کارشناس اقتصادی بازگشت این منابع به ایران را «بسیار بعید» دانسته بود، چرا که به گفته او «اقدامی بسیار سخت» و «مستلزم انتقال اسکناس» به ایران است.
این کارشناس با اشاره به بیاعتمادی مردم نسبت به انتشار چنین خبرهایی، بیان این که «مردم این طور تشخیص دادهاند که این اخبار برای منظورهای خاص و پوشش واقعیتهای دیگر منتشر میشوند»، گفته بود: «معمولا با کشورهایی که پول بلوکه شده ایران را در اختیار دارند، توافق میشود که بهازای آن اقلام و کالای بشر دوستانه وارد شود.»
منابع ارزی بلوکه شده ایران در کشورهای دیگر از جمله کره جنوبی، هند، ژاپن، عراق و عمان است. ارقام منتشرشده از میزان بدهی کره جنوبی به ایران متناقض است، اما گفته شده مبلغی بین «۶ تا ۹ میلیارد دلار» است. همچنین بنا بر گزارشها، هند «حدود هفت میلیارد دلار» و عراق «حدود دو میلیارد دلار» از منابع مالی ایران را مسدود کرده است.