محمد اسلامی در حاشیه جلسه امروز هیات دولت اعلام کرد که جمهوری اسلامی در واکنش به قطعنامه اخیر شورای حکام «گازدهی چند هزار سانتریفیوژ پیشرفته» را آغاز کرده است.
به گزارش رسانهها در ایران، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با تاکید بر اینکه «این کار را همان لحظه و زمان رایگیری اجرایی شد» ادعا کرد: «از اول اعلام کرده بودیم اگر سه کشور اروپایی راه تعامل رو نپسندند و مقابله و صدور قطعنامه را دنبال کنند ما حتما بلادرنگ اقدام متقابل انجام خواهیم داد.»
به ادعای این مقام حکومتی «چند هزار سانتریفیوژ پیشرفته» پس از گازدهی «در مدار فعالیت» قرار داده شده است.
شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز پنجشنبه اول آذر ۱۴۰۳ با تصویب قطعنامهای، عدم همکاری جمهوری اسلامی با آژانس و همچنین مخفیکاری در فعالیتهای هستهای ایران را محکوم کرد.
در این قطعنامه از جمهوری اسلامی خواسته شد تا بدون فوت وقت در خصوص «ذرات اورانیوم با منشاء انسانی در دو مکان اعلام نشده در ایران، توضیحات معتبر ارائه و آژانس را از مکان یا مکانهای فعلی انباشت مواد هستهای و یا تجهیزات آلوده، مطلع کند» و «اطلاعات، اسناد و پاسخهای مورد نیاز آژانس» را در این زمینه ارائه و دسترسی به مکانها و مواد مورد نیاز بازرسان آژانس را فراهم کند.
در پی صدور این محکومیت، وزارت امور خارجه و سازمان انرژی اتمی جمهوری اسلامی در بیانیهای مشترک اعلام کردند: «این رویکرد سیاست زده، غیر واقعبینانه و مخرب، فضای مثبت ایجاد شده و تفاهمهای حاصل از آن را مخدوش کرده و به همین علت دستور راهاندازی مجموعهای از سانتریفیوژهای جدید و پیشرفته صادر شده است.»
در همین رابطه ایالات متحده، فرانسه، بریتانیا و آلمان روز شنبه ۳ آذر، ضمن استقبال از تصویب قطعنامه شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه فعالیتهای هستهای جمهوری اسلامی، نسبت به گسترش «غیرصلحآمیز» این برنامه ابراز نگرانی کرده بودند.
این چهار قدرت غربی در بیانیهای مشترک تأکید کرده بودند که تصمیم جمهوری اسلامی برای توسعه بیشتر برنامه هستهای خود، بدون ارائه دلایل صلحآمیز، نگرانکننده است. آنها از جمهوری اسلامی خواستند به مسیر گفتوگو و همکاری با آژانس بازگردد و از اقدامات تنشآفرین خودداری کند.
در این بیانیه، صدور قطعنامه شورای حکام در روز پنجشنبه اول آذر، پاسخی به عدم همکاری ایران در شفافسازی اطلاعات درباره مواد هستهای اعلامنشده کشفشده در چندین مکان دانسته شده است.
کشورهای امضا کننده تصریح کردند که جمهوری اسلامی طبق تعهدات معاهده منع گسترش تسلیحات هستهای موظف است تمامی فعالیتها و مواد خود را به اطلاع آژانس بینالمللی انرژی اتمی برساند.