نيويورک تايمز زير عنوان «موافقت چين با رسيدگی و بررسی درباره ايران» می نويسد بنظرميرسد دولت چين پس از ماهها مقاومت در مقابل ايده وضع تحريم هائی جديد عليه برنامه اتمی ايران در شورای امنيت سازمان ملل متحد، با موافقت در مورد شرکت در مذاکرات مربوط به لحن قطعنامه ای جديد برای وارد ساختن فشارهای بين المللی بيشتر به ايران، به چنين ايده ای يک قدم نزديک تر شده است.
اين توافق روز چهارشنبه در کنفرانس تلفنی مشترکی که مديرکل های سياسی هر شش کشورمذاکره کننده، شامل: آمريکا، بريتانيا، فرانسه، آلمان، چين و روسيه در آن حضور داشتند حاصل شد.
به گفته يک مقام آرشد آمريکائی، که عرفا مجازنيست علنا اظهار نظر کند، در جريان اين تماس، برای نخستين بار تبادل نظرهائی جدی انجام گرفت، و گام عمده بعدی هنگام بررسی متن قطعنامه و رسيدگی به نظرات چين برداشته ميشود.
واشنگتن پست زير عنوان «حضور فرستاده ايران در چين همزمان با تشديد فشار برای تحريم ها» می نويسد چين با انجام مذاکراتی جدی با قدرت های غربی درباره تحريم های تنبيهی عليه ايران موافقت کرده است، و اين درحالی است که مذاکره کننده ارشد اتمی تهران روز پنجشنبه برای تبادل نظر درباره برخوردی ديپلماتيک در پکن بود.
اين توافق معرف تغييرعمده ای در موضع پکن پس ازماهها مقاومت در مقابل خواست کشورهای غربی برای تشديد فشار به تهران است.
گرچه چهار قدرت غربی مايلند قطعنامه درماه آينده به تصويب برسد اما ديپلماتها ميگويند روند مذاکرات ممکن است دست کم تا ماه ژوئن ادامه يابد زيرا چين و روسيه سعی خواهند کرد پيشنهادهای تنبيهی را ملايم کنند.
لس آنجلس تايمز زيرعنوان «فرستاده اتمی ايران در چين برای مذاکره پس از نرم شدن موضع پکن در مورد تحريم های جديد» می نويسد بنا به آمار و ارقام ايران، چين برای يازده درصد از انرژی مورد نياز خود به ايران برخورداراز نفت و گاز متکی است، و سال گذشته بزرگترين شريک تجاری ايران بوده است.
Yao Jide کارشناس امور ايران دردانشکده مناسبات بين المللی دانشگاه Yunnan در جنوب چين ميگويد چين با استفاده از فرصت سعی خواهد کرد از ايران بخواهد در برنامه اتمی خود شفافيت نشان دهد و به تعهدات خود در پيمانهای آژانس بين المللی انرژی اتمی عمل کند. Yao شک دارد فرستاده ايران بتواند در جريان مذاکرات پکن موضعی سخت اتخاذ کند. او ميگويد ايران خوب ميداند که تنها صادرکننده نفت به چين نيست.