عفو بینالملل در بیانیهای از جانباختن آرمیتا گراوند، نوجوان ۱۶ ساله، به دلیل اعمال «قوانین توهینآمیز و تحقیرآمیز حجاب اجباری» ابراز خشم و اندوه کرد و خواستار آزادی نسرین ستوده، وکیل حقوق بشری، و تمامی بازداشتشدگان در مراسم تشییع این نوجوان شد.
این نهاد بینالمللی روز دوشنبه ۸ آبان در بیانیه خود در پیامرسانهای اجتماعی، حجاب اجباری در ایران را ابزاری برای «نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر زنان و دختران» خوانده و از آن انتقاد کرده است.
رسانههای حکومتی ایران روز ۶ آبان گزارش دادند که آرمیتا گراوند ۱۶ ساله پس از چند هفته اغما جان باخت.
بنا بر این بیانیه، این دانشآموز نوجوان صبح روز نهم مهر ۱۴۰۲ در ایستگاه مترو «میدان شهدای» تهران، بنا بر گزارشها مورد حمله یک مامور اعمال «قوانین تحقیرآمیز حجاب اجباری» قرار گرفت و به دلیل آسیبهای جانی وارده بیهوش شد.
بر پایه بیانیه عفو بینالملل، مقامات حکومت ایران به مدت چهار هفته با راهاندازی کارزاری هماهنگ اقدام به «انکار و تحریف حقیقت» درباره شرایط منجر به جانباختن آرمیتا گراوند کردند. آنها سپس در مراسم تشییع این نوجوان برای ساکت کردن هرگونه ندای حقیقتخواهی و عدالتطلبی، با «وقاحت» سوگواران را بازداشت کردند.
این نهاد بینالمللی همچین خواستار آزادی فوری نسرین ستوده، وکیل حقوق بشری، و تمام افرادی شده است که به دلیل حضور مسالمتآمیز در مراسم تشییع آرمیتا گراوند در روز ۷ آبان در تهران مورد «بازداشت مستبدانه» قرار گرفتهاند.
شورای هماهنگی تشکلهای صنفی فرهنگیان ایران بتازگی در بیانیهای افشاگرانه، ضمن محکوم کردن «قتل» آرمیتا گراوند، دانشآموز ۱۶ ساله به دلیل نپوشیدن حجاب اجباری، از سرکوب امنیتی و سانسور رسانهای جمهوری اسلامی در برخورد با این رویداد انتقاد کرد.
همچنین ببینید: تشکلهای صنفی فرهنگیان: خانواده آرمیتا گراوند در مراسم عزاداری تهدید به سکوت شدندعفو بینالملل در بیانیه خود بار دیگر از جامعه بینالمللی خواسته است که از مقامات حکومت ایران تقاضا کنند که به کمیته حقیقتیاب و دیگر کارشناسان مستقل سازمان ملل اجازه دهند به آن کشور سفر کرده و درباره شرایط منجر به بستریشدن، به اغما رفتن، و جانباختن آرمیتا گراوند تحقیق کنند.
عفو بینالملل همچنین از کشورهای جهان خواست که با توسل به راهکارهای قوانین بینالمللی مقامات حکومت ایران را به دلیل «دستور، برنامهریزی و نقض گسترده و سیستماتیک حقوق بشر زنان و دختران» به وسیله اعمال حجاب اجباری پاسخگو قرار دهند.
این در حالیست که غلامحسین محسنی اژهای، رئیس قوه قضائیه جمهوری اسلامی ایران، روز دوشنبه ۸ آبان، یک روز پس از خاکسپاری آرمیتا گراوند، مخالفان حجاب اجباری را به «بازی در زمین دشمن» متهم کرد و بار دیگر خواستار برخورد با آنها شد.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، روز ۷ آبان در دو پیام پیاپی در شبکه اجتماعی «ایکس»، گفت، جان باختن آرمیتا گراوند آمریکا را برای پاسخگو دانستن جمهوری اسلامی «مصممتر» میکند.
او نوشت: «با تأسف عمیق متوجه شدم که آرمیتا گراوند پس از ضرب و شتم توسط گشت ارشاد به دلیل بیحجابی در ملأعام جان باخته است. خشونت مورد حمایت دولت ایران علیه مردم خود، وحشتناک است و بر شکنندگی رژیم تاکید دارد.»
عفو بینالملل در بخشی از بیانیه خود، خواستار اجرای عدالت در حق تمام افرادی شده است که مسئول وارد کردن صدمات جانی به آرمیتا گراوند شناخته میشوند.