ستاد انتخابات جمهوری اسلامی اعلام کرد که مصطفی پورمحمدی، مسعود پزشکیان، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، محمدباقر قالیباف، و امیرحسین قاضیزاده هاشمی، شش تن از افراد ثبتنام کننده برای انتخابات ریاستجمهوری دور چهاردهم، «تأیید صلاحیت» شدند.
انتخابات پیش رو با عناوینی همچون «لشکرکشی نمایشی»، «سیرک انتخاباتی»، «استندآپ کمدی» و «نمایش فکاهی» از سوی کاربران و ناظران سیاسی توصیف شده است.
بنا بر اعلام محسن اسلامی، سخنگوی ستاد انتخابات جمهوری اسلامی، در روز یکشنبه ۲۰ خرداد، ۸۰ نفر برای نامزدی در انتخاباتی که قرار است در آن جانشین ابراهیم رئیسی مشخص شود، ثبتنام کرده بودند که از این میان شش تن مذکور تأیید صلاحیت شدهاند.
شورای نگهبان که از پانزدهم خرداد بررسی صلاحیت ثبتنامکنندگان را آغاز کرده بود، پس از پنج روز، یکشنبه اسامی نهایی نامزدهای تأیید صلاحیت شده را اعلام کرد، لیستی شش نفره که محمود احمدینژاد، رئیس جمهوری اسبق جمهوری اسلامی، علی لاریجانی رئیس پیشین مجلس شورای اسلامی و اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری پیشین، از غایبان آن هستند.
برخی کاربران اعلام تأیید صلاحیت پورمحمدی، پزشکیان، جلیلی، زاکانی، قالیباف، و قاضیزاده هاشمی، را «بازیگران سیرک انتخابات» نامیدهاند و رد صلاحیت سایر چهرههای جمهوری اسلامی را به «تنگتر شدن دایره نزدیکان علی خامنهای» تعبیر کردهاند.
در این حال، برخی کاربران به تأیید صلاحیت مسعود پزشکیان به عنوان یک چهره اصلاحطلب اشاره کردهاند و آن را راهکار جمهوری اسلامی برای «ایجاد موج» در انتخابات دانستهاند، اما برخی دیگر میگویند او «عددی نیست» و حکومت نخواهد گذاشت «نظم قبلی به هم بخورد.»
چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری که با مرگ ابراهیم رئیسی زودهنگام برگزار میشود، حتی به تعبیر برخی مقامات حکومتی نیز «ابتذال سیاسی» و «نمایش فکاهی» است.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی با هشدار به نامزدهایی که در این انتخابات حضور خواهند داشت، آنها را از «بدگویی و لجنپراکنی» بر حذر داشته چرا که به گفته او موجب میشود «آبروی ملی» برود.
همچنین ببینید: نامزدی قالیباف، جهانگیری، و پورمحمدی؛ هشدار خامنهای: برای حفظ آبرو از «بدگویی و لجنپراکنی» دوری کنیددر مقابل، شاهزاده رضا پهلوی، بار دیگر انتخابات جمهوری اسلامی را به «سیرک» تشبیه کرده و گفته که «پاسخ ملت بزرگ ایران به کل این مضحکه، یک نه قاطع است.»
انتخابات زودهنگام چهاردهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی، در پی سقوط هلیکوپتر ابراهیم رئیسی و مرگ رئیسجمهوری، هشتم تیر ماه برگزار خواهد شد. این در حالی است که بسیاری از ایرانیان آن را «نمایش و سیرک» دانسته و گفتهاند که در آن شرکت نخواهند کرد.
در این حال، هیئت نظارت بر مطبوعات جمهوری اسلامی در یک دستورالعمل اعلام کرده که انتشار محتوا مورد آنچه تشویق «تحریم یا کاهش مشارکت در انتخابات ریاستجمهوری» خوانده شده، و همچنین «تجمع اعتراضی بدون مجوز، اعتصاب و تحصن، مصداق محتوای مجرمانه» به شمار میروند.
همچنین ببینید: محدودیتهای جدید حکومتی در آستانه انتخابات: اعتصاب، تحصن، تجمع اعتراضی و تشویق به تحریم «جرم» هستند