اجرای چراغ خاموش طرح صیانت؛ دریافت پیامک «کد ورود» به توییتر و تلگرام مسدود شد

اپلیکیشن توییتر - آرشیو

کاربران شبکه‌های اجتماعی و برخی از رسانه‌های ایران از «مسدود شدن» کد ورود به برخی از اپلیکیشن‌ها در ایران مانند توییتر و تلگرام خبر می‌دهند.

تارنمای «دیجیاتو» که به صورت تخصصی اخبار و رویدادهای فناوری‌های دیجیتال را پیگیری می‌کند، نوشته است، کاربران اپراتورهای همراه اول و ایرانسل اگر از برنامه‌های توییتر و تلگرام خارج شوند، «امکان بازگشت به این پلتفرم‌‌ها را به‌ راحتی ندارند.»

بر اساس این گزارش، در برخی استان‌های ایران نیز «کد تأییدیه» اینستاگرام و واتس‌اپ با «اختلال» همراه است، هرچند گزارش‌های کمی درباره اختلال در دریافت پیامک تأییدیه این «دو اپلیکیشن غیر فیلتر شده» دریافت شده است.

غلام‌رضا نوری قزلجه، عضو مجلس شورای اسلامی، ۱۶ مرداد از «اجرای چراغ خاموش» و به صورت «کمرنگ» طرح صیانت با ابزارهایی مانند «محدود شدن دسترسی‌ها و کنترل پهنای باند» برای ایجاد محدودیت بیشتر کاربران اینترنتی در ایران خبر داده بود.

پیش از آن نیز در تیر ماه دسترسی به «توییچ» پرمخاطب‌ترین سرویس «استریم بازی» دنیا در ایران مسدود شد و اخباری نیز در ارتباط با فیلترینگ «دیسکورد» هم‌زمان با کندی در ارائه خدماتش، میان کاربران شبکه‌های اجتماعی انتشار یافت؛ اقداماتی که برخی فعالان فضای مجازی آنها را هم‌راستا با «طرح صیانت» ارزیابی کرده بودند.

بر پایه گزارش دیجیاتو، اختلالی که این روزها در دریافت کد تأییدیه برای ورود به اپلیکیشن‌هایی مانند تلگرام و توییتر برای برخی کاربران ایرانی پیش آمده، «برای بار چندم» در طول سالیان گذشته رخ داده و در سال ۹۸ و یک سال پس از فیلترینگ تلگرام نیز چنین مشکلی پیش آمده بود که البته بعد از چند ساعت، این اختلال برطرف شد.

تا لحظه تنظیم این گزارش، هیچ یک از خدمات‌دهنده‌های تلفن همراه در ایران، پاسخگوی رسمی این اختلال نبوده‌اند و در حال حاضر «تنها راه ورود به تلگرام» انتظار برای دریافت «پیام صوتی» از این پیام رسان است که این پیام صوتی نیز در برخی مناطق با اختلال همراه است.

خبرگزاری «ایسنا» به نقل از اپراتورهای تلفن همراه نوشته، «دستوری مبنی‌ بر مسدود شدن پیامک برای آنها صادر نشده» و به نظر می‌رسد سیاست جمهوری اسلامی «برای شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها» از جمله تلگرام بدین ترتیب است که «اگر کاربری به‌تازگی از این شبکه‌ها خارج شده باشد» و در فاصله کوتاهی «بخواهد مجددا این شبکه‌ها را روی گوشی خود نصب کند» و وارد حساب کاربری خود شود، پیامکی دریافت نخواهد کرد و این پیامک‌ها به‌ نوعی توسط آن شرکت، اسپم در نظر گرفته می‌شوند.

فیلترینگ گسترده و پایدار بدون امکان دور زدن، سپردن گذرگاه‌های دریافت و ارسال دیتا به «ستاد کل نیروهای مسلح»، اجبار کاربران به استفاده از اپلیکیشن‌های ساخت شرکت‌های زیر مجموعه نهادهای امنیتی، محدودیت در کسب و کارهای فضای مجازی و نقض حقوق شهروندی با جمع‌آوری اطلاعات، از جمله انتقاداتی است که کاربران و کارشناسان درباره طرح «صیانت از حقوق کاربران در فضای مجازی» مطرح می‌کنند.