صاحبان صنایع از سقوط تولید می‌گویند، توانیر از تشدید ناترازی

قطع برق صنایع

در حالی که صاحبان صنایع روایت‌های مختلفی از تبعات منفی قطعی برق بر تولید کشور از جمله کاهش ۵۰ درصدی ظرفیت تولید شهرک‌های صنعتی، خاموش شدن ۲۲ کوره در کارخانه‌های سیمان، خروج بسیاری از واحدهای تولیدی از مدار تولید و سقوط تولید فولاد خبر‌ می‌دهد، مدیرعامل «توانیر» اعلام کرده که ناترازی در سال آینده افزایش خواهد یافت.

رضا شهرستانی، تولیدکننده فولاد با اشاره به وضعیت نامناسب صنعت فولاد به دلیل بروز ناترازی‌های انرژی، به وب‌سایت «تجارت نیوز» گفته است که این تاجران ترک و عرب هستند که بیشترین سود را از تولید فولاد در ایران می‌برند. این فعال بخش خصوصی گفته است: « پیش‌بینی می‌شود که به دلیل کمبود انرژی، ایران حداقل هشت میلیون تن از ظرفیت تولید خود را از دست داده است که معادل پنج میلیارد دلار ضرر است.»

این در حالی است که مصطفی رجبی مشهدی، مدیرعامل شرکت توانیر اعلام کرده که ۲۰ هزار مگاوات ناترازی که در تابستان امسال داشتیم در سال آینده به کمبود ۲۴ هزار مگاواتی خواهد رسید.

رجبی مشهدی دلیل اصلی این کمبود را تعرفه‌های ارزان برق در کشور عنوان کرد که موجب شده «هر نوع کسب و کار و فعالیتی در کشورمان اقتصادی شود.»

علی‌اصغر آهنی‌ها، نماینده کارفرمایان در شورای‌عالی نیز به‌تازگی اعلام کرده است که ۵۰ درصد از ظرفیت شهرک‌های صنعتی به دلیل قطع برق متوقف شده است.

علیرضا کلاهی صمدی، رئیس کمیسیون صنعت اتاق ایران، نیز در گفت‌وگو با وب‌سایت خبرآنلاین گفته است: «در برخی از شرکت‌های صنعتی، قطعی برق به میزان ۵۰ درصد مشاهده می‌شود، اما این وضعیت در تمامی نقاط کشور یکسان نیست.»

فعالان بخش خصوصی همچنین از رسیدن زیان ناشی از قطع برق به ۲۰ میلیارد دلار خبر می‌دهند. در همین رابطه رئیس اتحادیه کشوری سوخت‌های جایگزین و خدمات وابسته گفته است که قطع برق آسیب گسترده‌ای به صنایع می‌زند به نحوی که طبق بررسی‌ها قطع برق در سال گذشته ۱۱ میلیارد دلار به کشور خسارت زده است.

علیرضا کلاهی نیز در مورد زیان وارده از تعطیلی صنایع گفته است: «برآورد محافظه‌کارانه ما حدود ۲۵۰ همت است.»

کارشناسان بر این باورند که برای بهبود ساختار تولید و شبکه برق کشور، حدود ۳۰ میلیارد دلار نیاز است و این به شرطی است که تامین سوخت مشکلی ایجاد نکند. از نگاه تحلیلگران اگر بخواهیم به آینده ۲۰ساله نگاه کنیم، این رقم می‌تواند به ۵۰ میلیارد دلار و بیشتر برسد و در حال حاضر این منابع برای سرمایه‌گذاری در ایران وجود ندارد.