افتتاح «چمشیر» با حضور رئیسی؛ محیط زیست و آثار باستانی قربانی سد سازی شد

چمشیر سد

پس از حاشیه‌های دنباله‌دار «سد چمشیر» و هشدارهای کارشناسان و فعالان محیط زیست نسبت به تبعات بهره‌برداری از آن؛ این سد امروز با حضور ابراهیم رئیسی و وزیر نیرو به بهره‌برداری رسید.

از اردیبهشت ماه سال ۹۲ که وزیر نیروی وقت از آغاز ساخت بدنه بتنی سد چمشیر در گچساران خبر داد، بسیاری از مخالفان هشدار دادند که سد چمشیر روی سازند نمکی گچساران قرار گرفته که با بهره‌برداری از آن فاجعه گتوند۲ این بار در کهگیلویه و بویراحمد تکرار می‌شود.

سازمان محیط زیست ایران بارها گفته بود به دلیل مشکلات زیست‌محیطی سد چمشیر آبگیری نخواهد شد.

اسفند ماه سال ۱۴۰۱ «آرش مصلح» مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد در گفتگو با خبرگزاری تسنیم، آبگیری آزمایشی سد چمشیر را تایید کرده و گفته بود که با سفر رئیسی به این استان بهره‌برداری رسمی این سد آغاز خواهد شد.

انتقاد کارشناسان محیط زیست به دلیل قرار گرفتن گنبد نمکی در بستر سد بود که می‌تواند به یک فاجعه بزرگ نمکی در جنوب منجر شود.

تبعاتی که فعالان محیط زیست برای این اتفاق متصور هستند نمکزار شدن هزاران هکتار زمین کشاورزی در پایین دست سد و مهاجرت اهالی منطقه است.
کارشناسان محیط زیست آبگیری این سد را شمارش معکوس انفجار «یک بمب نمکی» در منطقه دانسته‌اند.

کارشناسان میراث فرهنگی ایران نیز نابودی ۱۴۳ محوطه باستانی از دوران ایلامی تا سلجوقیان در بالادست سد را «تخریب آگاهانه» بخشی از حافظه تاریخی ایران ارزیابی کرده و گفته بودند که «هنوز کاوش‌های باستان شناسان برای نجات بخشی از این آثار ادامه داشت که آبگیری سد آغاز شد.»

پیش‌تر نیک‌آهنگ کوثر فعال حوزه آب، محیط زیست و زمین شناسی به صدای آمریکا گفته بود: «ساخت و بهره‌برداری از سد چمشیر آثار منفی زیست‌محیطی دارد.»

کوثر تاکید کرده بود که بحث محیط زیست برای مقامات جمهوری اسلامی تزئینی است.