لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۹ فروردین ۱۴۰۳ ایران ۱۲:۳۲

چند روز بعد از تکذیب مقامات، آبگیری سد چمشیر آغاز شد؛ نگرانی از تخریب محیط زیست و میراث فرهنگی ایران


در سمت راست عکس‌هایی از پشت سد چمشیر در روزهای اخیر که برخی منابع در ایران منتشر کردند.
در سمت راست عکس‌هایی از پشت سد چمشیر در روزهای اخیر که برخی منابع در ایران منتشر کردند.

علیرغم اعتراضات گسترده کارشناسان محیط زیست و میراث فرهنگی ایران آبگیری سد چمشیر آغاز شد.

هرچند سازمان محیط زیست ایران گفته بود، به دلیل مشکلات زیست محیطی سد چمشیر آبگیری نخواهد شد؛ اما«آرش مصلح» مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد به این تناقض گویی‌ها پایان داد و در گفتگو با تسنیم آبگیری آزمایشی سد چمشیر را تایید کرده، و افزوده است، با سفر آقای رئیسی به این استان بهره برداری رسمی این سد آغاز خواهد شد.

پیش از این، مدیرعامل آب منطقه‌ای استان کهگیلویه و بویراحمد هم هرگونه آبگیری از سد چمشیر را رد کرده بود اما تصاویر منتشر شده از پشت سد نشان می‌دهد که این سد هر چند به صورت موقت آبگیری شده است.

مقامات دولتی از ساخت این سد دفاع می‌کنند و می‌گویند در صورت بهره‌برداری پنجمین سد بزرگ ایران خواهد شد. اما مخالفان می‌گویند پس از سد گتوند، چمشیر یکی از جنجالی ترین پروژه سدسازی در ایران است که با مخالفت کارشناسان محیط زیست و میراث فرهنگی مواجه شده است.

سد چمشیر در ۲۵ کیلومتری جنوب شرقی شهر دوگنبدان (گچساران) مرکز شهرستان گچساران ساخته شده است و قبل از پیوستن رودخانه خیرآباد به رودخانه زهره در مجاورت محلی به نام تنگه چمشیر (یا چم‌شیر) نزدیک به مرز استان بوشهر احداث شد.

پیش از این، نیک‌آهنگ کوثر فعال حوزه آب، محیط زیست و زمین شناسی به صدای آمریکا گفته بود: ساخت و بهره‌برداری از سد چمشیر آثار منفی زیست‌محیطی دارد.

نیک‌آهنگ کوثر: ساخت و بهره‌برداری از سد چمشیر آثار منفی زیست‌محیطی دارد
لطفأ صبر کنيد

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

کارشناسان محیط زیست می گویند به دلیل قرارگرفتن گنبد نمکی در بستر سد، یک فاجعه بزرگ نمکی در جنوب ایران رخ خواهد داد که هزاران هکتار زمین کشاورزی کنونی پایین دست سد به نمکزار تبدیل شده و منجر به مهاجرت اهالی منطقه خواهد شد.

کارشناسان محیط زیست آبگیری این سد را شمارش معکوس انفجار یک بمب نمکی در منطقه دانسته اند.

کارشناسان میراث فرهنگی ایران نیز نابودی ۱۴۳ محوطه باستانی از دوران ایلامی تا سلجوقیان در بالادست سد را تخریب آگاهانه بخشی از حافظه تاریخی ایران ارزیابی کرده و می گویند: هنوز کاوشهای باستان شناسان برای نجات بخشی از این آثار ادامه داشت که آبگیری سد آغاز شد.

وزارت نیروی جمهوری اسلامی می گوید این سد برای زیر کشت بردن زمین های کشاورزی پایین دست و تولید حدود پانصد گیگاوات برق و همچنین فراهم آوری ماهیگیری صنعتی و کنترل سیلابهای فصلی رودخانه زهره است اما کارشناسان دلایل مقامات را توجیهی برای این اقدام ضدمحیط زیستی و ضدمیراث فرهنگی ارزیابی کرده به عوامل پشت پرده برای آبگیری هرچه زودتر سد اشاره می کنند: تامین سرمایه و اجرای سد توسط چینی‌ها.

محمد درویش کارشناس محیط زیست یونسکو در ایران که دوبار از محل این سد بازدید کرده در این باره می گوید «پروژه سد چم‌شیر را چینی‌ها اجرا و ۲۳۵ میلیون یورو برای آن هزینه کرده‌اند؛ حالا هم انگار وزارت نیرو برای پرداخت پول پیمانکار چینی، مجبور است آبگیری را سریع‌تر آغاز و از محل آن درآمدزایی کند».

با وجود مخالفت‌ها، ایران آبگیری سد چمشیر را آغاز کرده است.

XS
SM
MD
LG