واردات بنزین سوپر آزاد شد؛ گام نخست افزایش قیمت بنزین

جایگاه فروش بنزین

خبرگزاری تسنیم از «آزاد شدن» واردات بنزین سوپر بر اساس مصوبه هیات وزیران دولت جمهوری اسلامی خبر داد.

این خبرگزاری وابسته به نهادهای امنیتی نوشته است: «پیش‌بینی می‌شود بنزین سوپر وارداتی توسط بخش خصوصی با قیمت نزدیک به قیمت‌های جهانی عرضه شود.»

کارشناسان بر این باورند که این اقدام دولت نخستین گام برای افزایش قیمت بنزین است و به زودی شاهد تغییرات اساسی در میزان سهمیه‌‌ها و همچنین قیمت بنزین آزاد خواهیم بود.

یک روزنامه‌نگار اقتصادی در همین رابطه به صدای آمریکا گفت: «دولت به دنبال فرار از بحران ناترازی‌ها در حوزه انرژی است و حساب ویژه‌ای روی ساده‌ترین راه یا همان افزایش قیمت‌ها باز کرده است.»

رضا غیبی در مورد این مصوبه نیز تاکید کرد: «با واردات و عرضه بنزین سوپر به قیمت جهانی، تاب‌آوری جامعه و واکنش‌ها به آن سنجیده خواهد شد و در عمل دولت افکار عمومی را برای قیمت‌های بالا آماده خواهد کرد.»

به گفته این روزنامه‌نگار اقتصادی، بنزین سوپر متقاضی عام ندارد و دولت عملا بدون فشار تورمی خواهد توانست نرخ جدیدی در بازار بنزین ایجاد و در گام بعدی سایر نرخ‌ها را به آن نزدیک کند.

غیبی در مورد برنامه احتمالی دولت برای بنزین نیز گفت: «دولت در ماه‌های پیش‌رو با طرح تخصیص بنزین به همه مردم، سهمیه فعلی خودروها را تا نصف و یا کمتر کاهش خواهد داد و همزمان همه افرادی که دارای کد ملی هستند را مشمول دریافت بنزین سهمیه‌ای خواهد کرد.»

به گفته غیبی این اقدام مقدمه افزایش قیمت بنزین آزاد خواهد بود و با ایجاد امکان برای فروش سهمیه بنزین برای افراد فاقد خودرو، عملا آنها را از نظر مالی ذینفع خواهد کرد تا از حجم اعتراضات احتمالی بکاهد.

رضا غیبی همچنین به لایحه بودجه سال آینده اشاره کرده و گفت دولت بودجه واردات بنزین در سال آینده را کاهش داده است و با توجه به تشدید روزانه ناترازی، این اقدام به معنای افزایش ۱۰۰ درصدی قیمت بنزین برای کنترل مصرف است.

بنابراین گزارش افزایش ناترازی عاملی است که جمهوری اسلامی را به تکاپوی افزایش قیمت بنزین انداخته تا بتواند منابع و مصارف ارزی خود را مدیریت کند. به باور کارشناسان با تداوم روند فعلی میزان واردات بنزین در سال جاری به ۱۰ میلیارد دلار هم می‌رسد.

موضوعی که مسعود پزشکیان ابتدای مرداد ماه سال جاری در گفت‌وگو با وب‌سایت دفتر رهبر جمهوری اسلامی به آن تاکید کرده و گفته بود: «ما در کشور ناترازی انرژی داریم و در حال حاضر برای خرید بنزین، ۸ میلیارد دلار پول می‌دهیم، یعنی بنزین را مثلاً حدوداً ۳۰ یا ۴۰ هزار تومان می‌خریم و ۱۵۰۰ تومان می‌فروشیم، خب تا کجا می‌توانیم این کار را بکنیم؟»

تحلیلگران رسانه بر این باورند که دولت با مطرح کردن موضوع افزایش قیمت بنزین و بحث‌های پیرامونی آن به دنبال عادی‌سازی آن در نزد افکار عمومی هستند تا بخش زیادی از واکنش‌های هیجانی را با مباحث فرسایشی کاهش دهند.

جمهوری اسلامی خاطره تلخی از آخرین افزایش قیمت بنزین دارد به طوری که اعتراضات آبان سال ۱۳۹۸ در پی گرانی ناگهانی قیمت بنزین از جمعه شب ۲۴ آبان در چند شهر ایران از جمله مشهد، اهواز، خرمشهر و بهبهان آغاز شد. دامنه این اعتراضات به ۵۴ شهر کشیده شد و در نهایت جمهوری اسلامی با قطع اینترنت در کشور اقدام به کشتار معترضان در شهرهای مختلف کرد. ۲ دی ۱۳۹۸ خبرگزاری رویترز به نقل از منابعی در حکومت ایران اعلام کرد که در سرکوب اعتراضات آبان حدود ۱۵۰۰ تن از معترضان کشته شدند.