خبرگزاری رویترز به نقل از چهار منبع آگاه گزارش داد که تعلیق حملات کتائب حزب الله، گروه قدرتمند عراقی همسو با جمهوری اسلامی که در دهها حمله اخیر علیه نیروهای آمریکایی نقش داشت، «تحت فشار جمهوری اسلامی و احزاب حاکم بر عراق» بوده است.
به گفته این منابع، جمهوری اسلامی ایران و احزاب عراقی احساس کردند که «کتائب حزباالله» از خط قرمز عبور کرده است.
واشنگتن این گروه وابسته به جمهوری اسلامی را بهعنوان عامل حمله پهپادی مرگبار روز یکشنبه به پایگاهی در مرز اردن و سوریه میداند. آمریکا اعلام کرده است با قاطعیت به این حمله، که به کشته شدن سه نظامی آمریکایی و زخمی شدن ده ها تن دیگر انجامید، پاسخ خواهد داد.
کتائب حزبالله روز سهشنبه اعلام کرد که به منظور جلوگیری از «شرمسار کردن دولت عراق»، حملاتش به نیروهای آمریکایی را متوقف میکند.
به گفته کارشناسان، این اعلام ناگهانی واضحترین نشانهای است که از عدم تمایل جمهوری اسلامی و گروههای همسو با آن در عراق برای اجتناب از یک درگیری گسترده مرتبط با جنگ غزه در منطقه حکایت دارد. این اقدام پس از دهها حمله به نیروهای آمریکایی در ماههای اخیر صورت میگیرد و مسیری را در منطقه ترسیم میکند.
رناد منصور، پژوهشگر ارشد اندیشکده چتم هاوس لندن، با اشاره به این که گروههای عضو دولت بغداد نگران تبدیل شدن عراق به زمین بازی در مناقشات منطقهای گستردهتر هستند، میگوید که آنها نمیخواهند اوضاع داخلی کشور را به مخاطره بیندازند.
دهها حمله به نیروهای آمریکایی در سوریه و عراق که توسط مقاومت اسلامی در عراق، مجموعهای از جناحهای تندرو از جمله کتائب حزبالله، صورت گرفت، به آتشبس چند ماهه بین این گروهها و نیروهای آمریکایی پایان داد و تلاشهای دولت بایدن برای ایجاد ثبات در این کشور را پس از دههها درگیری برهم زد.
چهار منبع آگاه، از جمله یک سیاستمدار شیعه، یک مقام عراقی، و فردی که در روزهای اخیر با جناحهای تندرو ملاقات کرده است، میگویند که کشتن نیروهای آمریکایی در اردن، کشور عربی در همسایگی عراق و متحد نزدیک آمریکا، به شدت زیاده از حد بوده است.
به گفته این منابع، جمهوری اسلامی از ترس واکنش تلافیجویانه گسترده آمریکا، به صورت علنی اعلام کرد که در این حمله نقشی نداشته است و به طور خصوصی پیامهایی را به کتائب حزبالله ارسال کرد تا اقدامات خود را متوقف کند. در همین حال، جناحهای شیعه حاکم عراق نیز به میانجیگری برای پایان دادن به حملات کمک کردند.
به گفته رویترز، سخنگوی کتائب حزبالله برای اظهار نظر در این مورد در دسترس نبود، مقامات جمهوری اسلامی نیز به درخواست این خبرگزاری برای اظهارنظر پاسخ ندادند.
به گفته یک سیاستمدار شیعه آگاه به این موضوع، توقف حملات کتائب حزبالله در نتیجه فشار داخلی، و همچنین خواست جمهوری اسلامی برای تنشزدایی در منطقه است.
یک منبع دیگر گفت که این توقف، نتیجه «تلاش گروهی واقعی» از جمله مشارکت کشور همسایه بوده است. او در ادامه افزود که سایر گروههای عراقی نیز نسبت به پایان دادن به حملات متعهد شدند ولی واکنش شدید آمریکا روزهای آینده میتواند وضعیت را تغییر دهد.
منیع: رویترز