محافظه کاران بدنبال هاشمی رفسنجانی برای عبور از بحران

محافظه کاران بدنبال هاشمی رفسنجانی برای عبور از بحران

در حالیکه رسانه های دولتی از بازنشستگی سیاسی اکبر هاشمی رفسنجانی خبر می دهند، برخی محافظه کاران ایران تاکید دارند حضور او می تواند بحران سیاسی در ایران را ، که از انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۸ آغاز شده ، «حل کند».

در دو سال اخیر ، هر موضع گیری اکبر هاشمی رفسنجانی به نفع معترضان، حتی اگر سخنانی کلی باشد، با واکنش رسانه های دولتی روبرو می شود. این روند از آخرین سخنرانی آقای هاشمی در نماز جمعه ۲۶ تیرماه سال ۸۸، آغاز شد. بعد از آن هر سخنان هاشمی ، با واکنشی روبرو شد. گاهی به دختر او، فائزه توهین شد، گاهی پرونده فرزندش مهدی هاشمی به جریان افتاد و گاهی هم انتقاد از خود او شدت گرفت.

با این حال، چند روزی است که این رویه تغییر کرده است. همزمان با اظهارنظرهای هاشمی رفسنجانی، در مقابل انتقاد دولتی ها، برخی اصولگرایان منتقد دولت، صراحتا از هاشمی رفسنجانی حمایت می کنند. نمونه جدید، اظهارات علی مطهری، نماینده تهران است. او که از منتقدان جدی محمود احمدی نژاد در مجلس است گفته، «هاشمی رفسنجاني نخستین کسی بود که احمدی نژاد را شناخت و احساس خطر کرد».

علی مطهری با اشاره به اختلافات سیاسی دو سال اخیر در ایران، توصیه کرده «اگر هاشمی به صحنه برنگردد بحران سیاسی تمام نمی شود.»

فقط اصولگرایان خواستار حضور بیشتر هاشمی رفسنجانی به فضای سیاسی ایران نیستند؛عباس عبدی روزنامه نگار اصلاح طلب هم برغم انتقاداتی که همیشه به هاشمی رفسنجانی داشته، دریادداشتی برای روزنامه روزگار، خواستار حضور او شده است.

در هفته های اخیر انتقادات دولت به هاشمی رفسنجانی افزایش یافته است. محمود احمدی نژاد امروز حکم ریاست فرهاد دانشجو به عنوان رییس جدید دانشگاه آزاد را ابلاغ کرده و این در حالیست که هنوز هاشمی رفسنجانی به عنوان رییس هیات امنای دانشگاه، انتخاب او را تایید نکرده است.

رسانه های دولتی در هفته های اخیر، به طور ضمنی از بازنشستگی رییس ۷۷ ساله مجمع تشخیص مصلحت نظام می گویند. دوره ریاست متوالی او بر مجمع، ماه دیگر پایان می رسد و رسانه های دولتی از عدم تمایل رهبر جمهوری اسلامی برای انتصاب دوباره هاشمی گفته اند.

برای اولین بار در طول جمهوری اسلامی ، اکبر هاشمی رفسنجانی صراحتا اعلام کرده در انتخابات پیشرو، نه نامزدی دارد و نه از کسی حمایت کرده است. او در دیدار جمعی از فعالان سیاسی و مطبوعاتی با اشاره به وقایع بعد از انتخابات، تاکید کرده «تنها راه، بازگشت به مردم است.»

هاشمی رفسنجانی در این دیدار فاش کرده که رهبر جمهوری اسلامی به او گفته که با حضور ۶۰ درصد اصلاح طلبان در انتخابات آینده مشکلی ندارد اما هاشمی رفسنجانی هم گفته اصلاح طلبان به وعده های آیت الله خامنه ای اطمینانی ندارند؛ آن هم در شرایطی که هنوز هیچ قدمی از سوی رهبر جمهوری اسلامی برای جلب رضایت اصلاح طلبان برداشته نشده است.

پیش از این محمد خاتمی، رییس جمهوری سابق ایران شرط حضور اصلاح طلبان در انتخابات را «آزادی زندانیان سیاسی، پایان حصر موسوی، کروبی و رهنورد، برگزاری انتخابات آزاد و آزادی فعالیت احزاب و رسانه ها» عنوان کرده بود.

هاشمی رفسنجانی هرگز اعتراضات دو سال اخیر به انتخابات را محکوم نکرد و به همین دلیل همواره از سوی حامیان رهبر جمهوری مورد انتقاد قرار گرفته است و حتی آیت الله خامنه ای بارها و دیگران را خواص بی بصیرت نامید. با اینحال، در هفته های اخیر و نارضایتی رهبر جمهوری اسلامی از اقدامات رییس دولت، موجب شده اصولگرایانی، خواستار نقش بیشتر هاشمی رفسنجانی باشند.