آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه ایالات متحده که پنجمین سفر خود به خاورمیانه از زمان آغاز جنگ بین اسرائیل و حماس در ماه اکتبر را سپری میکند، روز سهشنبه ۱۷ بهمن در دوحه قطر از دریافت پاسخ و احتمال بالای توافق برای تبادل گروگانها و توقف جنگ خبر داد.
بلینکن در نشست خبری مشترک با نخستوزیر قطر، گفت: «روز چهارشنبه و بعد از ورود به اسرائیل، درباره پاسخ حماس با مقامات اسرائیلی مذاکره خواهم کرد اما هنوز کارهای زیادی باید انجام شود تا به یک توافق امکانپذیر و حیاتی برسیم.»
محمد بن عبدالرحمن آل ثانی نخست وزیر قطر نیز در این کنفرانس خبری مشترک گفت: «ما پاسخی از حماس در رابطه با چارچوب توافق کلی دریافت کردهایم که در کل مثبت است.»
او تصریح کرد که با توجه به حساسیت شرایط در مورد جزئیات بیشتر توضیح نمیدهد، اما قطر نظر خود را به اسرائیل ارائه کرده است.
دفتر نخست وزیر اسرائیل هم با انتشار بیانیهای اعلام کرد که پاسخ حماس توسط میانجی قطری به موساد ابلاغ شده و جزئیات آن توسط مقامات مسئول در مذاکرات، به طور کامل در حال ارزیابی است.
در آمریکا هم جو بایدن، رئیسجمهوری ایالات متحده با تایید دریافت پاسخ حماس به طرح پیشنهادی برای وقفه جدید در جنگ به خبرنگاران گفت: «تغییری رخ داده و پاسخی از طرف حماس آمده است. اما ظاهرا کمی زیادهروی است. هنوز نمیدانیم چه میشود. مذاکرات ادامه دارد.»
یک منبع آگاه اما به شبکه خبری سیانان گفت که پیشنهاد متقابل حماس به طرح آزادی گروگانها و آتشبس «معقول» است و شرط «خروج سربازان اسرائیلی از غزه یا توافقی برای پایان دادن به جنگ» در آن دیده نمیشود.
پیشنهادی که چند هفته قبل توسط اسرائیل، ایالات متحده، قطر و مصر ارائه شده شامل توقف شش هفتهای جنگ و آزادی تدریجی گروگانهای اسیر حماس در غزه است. وقفه در جنگ دستکم ۴۰ روز ادامه خواهد داشت و حماس باید غیرنظامیان گروگان گرفتهشده را آزاد کند.
اسماعیل هنیه، رهبر حماس هفته گذشته گفت که بررسی پیشنهاد جدید برای آتشبس و هرگونه مذاکره باید به پایان کامل جنگ در غزه منجر شود.
این درحالی است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل بارها تاکید کرده که جنگ اسرائیل تا زمانی که «پیروزی کامل» بر حماس حاصل نشود و رهبران حماس کشته نشوند، پایان نخواهد یافت.
جنگطلبان گروه «تروریستی» حماس در جریان حمله ۱۵ مهر به اسرائیل، ۱۲۰۰ نفر را کشتند و بیش از ۲۴۰ تن را به گروگان گرفتند. حدود ۱۰۰ نفر از این گروگانها در جریان توقف دو هفتهای جنگ در ماه نوامبر آزاد شدند اما هنوز حماس بیش از ۱۳۰ گروگان را در اختیار دارد که احتمال داده میشود شماری از آنها دیگر زنده نباشند.
حماس و گروه جهاد اسلامی که هر دو مورد حمایت جمهوری اسلامی هستند و در فهرست تروریستی کشورهای مختلف از جمله ایالات متحده و اتحادیه اروپا قرار دارند.