وال‌استریت جورنال: حماس به دنبال انتقال دفتر سیاسی خود به خارج از قطر است

دیدار رجب طیب اردوغآن، رئیس جمهوری ترکیه، با اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، در استانبول. شنبه ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳

روزنامه «وال‌استریت جورنال» روز شنبه اول اردیبهشت، در گزارشی به احتمال انتقال مقر حماس به خارج از قطر اشاره کرد و به بررسی تبعات احتمالی آن برای مذاکرات غیرمستقیم اسرائیل و این گروه به منظور برقراری آتش‌بس در غزه و آزادی گروگان‌های اسرائیلی پرداخت.

این گزارش به نقل از مقام‌های عرب عنوان کرده که حماس طی روزهای گذشته با مقامات دست‌کم دو کشور در منطقه از جمله عمان درباره انتقال رهبران سیاسی خود از قطر به آن کشورها رایزنی کرده است.

به گفته این مقام‌ها، این گروه تحت حمایت تهران بر این باور است که پیشرفت اندک در مذاکرات با اسرائیل ممکن است روابط این گروه با قطر را به خطر بیندازد.

قطر همراه با مصر و ایالات متحده طی ماه‌های گذشته در مذاکرات میان اسرائیل و حماس به منظور برقراری آتش‌بس و آزادی گروگان‌های اسرائیلی، نقش میانجی را بر عهده داشته‌اند.

این امیرنشین واقع در جنوب خلیج فارس که از سال ۲۰۱۲ میلادی میزبان رهبران دفتر سیاسی حماس بوده، طی ماه‌های گذشته از طرف اسرائیل و به‌ویژه بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر، مورد انتقاد قرار گرفته است.

به همین دلیل، نخست‌وزیر قطر روز چهارشنبه گذشته عنوان کرد کشورش سرگرم ارزیابی مجدد نقش خود به عنوان میانجی است.

همچنین برخی از قانونگذاران آمریکایی ماه‌ها است از دولت جو بایدن درخواست می‌کنند قطر را مجبور به قطع روابط با حماس کند.

در مقابل، مقام‌های قطری و آمریکایی می‌گویند دوحه نقش سازنده‌ای در مذاکرات منجر به آزادی بیش از ۱۰۰ گروگان ایفا کرده و انتقال دفتر سیاسی حماس از قطر به کشوری متخاصم مانند جمهوری اسلامی و یا سوریه برقراری ارتباط با این گروه را دشوارتر از پیش خواهد کرد.

  • حماس و ترکیه

اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی حماس، روز شنبه وارد استانبول شد و با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری این کشور، دیدار و گفتگو کرد.

این نخستین سفر اسماعیل هنیه به ترکیه پس از حمله تروریستی ۱۵ مهر حماس به اسرائیل است و به دنبال دیدار روز چهارشنبه او و هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، در قطر انجام می‌شود.

رجب طیب اردوغان به نمایندگان حزب عدالت و توسعه گفته بود که در این دیدار با هنیه درباره موضوعات مختلف از جمله برقراری آتش‌بس و تحویل کمک‌های بشردوستانه به ساکنان غزه گفت‌وگو خواهد کرد.

به رغم قتل ۱۲۰۰ تن در حمله روز ۱۵ مهر به اسرائیل که اکثر آنها غیر نظامی بودند، مستندات منتشر شده در مورد استفاده این گروه تحت حمایت جمهوری اسلامی از ساختمان‌های غیرنظامی برای مقاصد نظامی، رئیس‌جمهوری ترکیه بارها تاکید کرده که حماس را یک گروه «آزادی‌بخش» قلمداد می‌کند.

حماس از سوی ایالات متحده، اسرائیل، اتحادیه اروپا، بریتانیا، ژاپن، کانادا و چند کشور دیگر جهان در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار دارد.