یک مقام ارشد در وزارت آموزشوپرورش جمهوری اسلامی «مدارس خودگردان» در حوزه آموزش کودکان اتباع خارجی ساکن در ایران را تهدید به «تعطیلی» در صورت نگرفتن «مجوز» از نهادهای حکومتی کرده است.
مهدی فیاضی، رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش در برنامهای تلویزیونی از دهم شهریور ماه به عنوان «آخرین مهلت» ثبتنام کودکان اتباع «قانونی و غیر قانونی» در مدارس خبر داده است.
این مقام وزارت آموزشوپرورش جمهوری اسلامی با اعلام اینکه «مدارس خودگردان» اتباع اگر مجوز نگیرند «تعطیل میشوند»، مدعی شده است: سالانه برای هر «دانشآموزان خارجی» در مدارس دولتی «۱۵ میلیون تومان» هزینه میشود.
«مدارس خودگردان» آن دسته از مدارسی هستند که توسط «جمعی از تحصیلکردگان مهاجر و نهادهای مدنی خودجوش مهاجران» که دغدغه فرهنگی دارند، راهاندازی میشوند تا «هر دانشآموزی که امکان تحصیل در مدارس دولتی را ندارد»، از حق تحصیل محروم نشود و بتواند در این مدارس، حتی «با امکانات حداقلی»، درس بخواند.
به گفته رئیس مرکز امور بینالملل و مدارس خارج از کشور وزارت آموزش و پرورش دولت ابراهیم رئیسی، جمهوری اسلامی سالانه «۱۷ میلیون یورو» بابت آموزش اتباع «کمک بینالمللی» دریافت میکند.
خبرگزاری دولتی «ایسنا» سیزدهم آذرماه ۱۴۰۰ در گزارشی پیرامون «مشکلات دانشآموزان مهاجر»، نوشته بود: «اگرچه دهها هزار نفر از کودکان مهاجر و اتباع غیر ایرانی در مدارس دولتی کشور تحصیل میکنند اما کماکان برخی کودکان گرفتار تبصرهها و قوانین اداری شده و از تحصیل در مدارس ایران محروم میشوند.»
این رسانه به نقل از «یکی از فعالان امور اتباع غیرایرانی در کشور» درباره مدارس خودگردان افزوده بود: تعدادی مدرسه خودگردان در شهر مشهد فعالیت میکنند که «بین ۱۰۰۰ تا ۱۵۰۰ دانشآموز» را تحت پوشش دارند و «زیر نظر آموزش و پرورش یا اداره اتباع استانداری نیستند» اما در این چهار دهه «توانستهاند که بخشی از بار آموزش را بر دوش بگیرند.»
«مدارس خودگردان» تلاشی برای ادامه تحصیل «دانشآموزان بدون مدرک شناسایی» یا فاقد مدارک هویتی برای جلوگیری از باز ماندن آنها از تحصیل نیز محسوب میشوند که همواره در دهههای اخیر تحت فشار نهادهای دولتی یا بخشهای امنیتی جمهوری اسلامی برای ادامه فعالیت بودهاند.