ادامه دعوا برسر«فیلترینگ»؛ مقام دولتی: بی‌اثر و «هدر دادن پول» است

فیلترینگ

علی ربیعی، دستیار اجتماعی مسعود پزشکیان، رئیس دولت جمهوری اسلامی، در یک ویدیو که در فضای مجازی منتشر شده، به مخالفت برخی اعضای شورای عالی فضای مجازی با رفع فیلترینگ واکنش نشان داد و گفت با پیشرفت تکنولوژی «آیا چیزی وجود دارد که امروزه واقعا بتوان آن‌را فیلتر کرد؟»

ربیعی با اشاره به مخالفت این افراد گفت: «نمی‌دانم چند نفری که در برابر تصمیم رئیس‌جمهور و خواسته مردم مقاومت می‌کنند، چه فکری با خود دارند؟»

او افزود که «جامعه ما در وضعیت دشواری است و می‌توانیم با تصمیمات ساده‌ای همچون رفع فیلترینگ نشان دهیم که صدای مردم را شنیده‌ایم.»

این مقام حکومتی اذعان کرد که در نشستی با دانشجویان و اقشار مختلف، نتوانسته پاسخی قانع‌کننده درباره تاثیرات مثبت فیلترینگ و «طرح صیانت» ارائه دهد.

به گفته او، دانشجویان از تکنولوژی‌هایی صحبت کرده‌اند که در آینده نیازی به فیلترشکن نخواهد بود و افزود: «به چه علت برای هر چیزی تا لحظه آخر صبر می‌کنیم تا قانون و سیاست هیچ اثری دیگر بر آن نداشته باشد و بعد می‌گوییم ما تسلیم شدیم و راهی برای آن نداریم.»

ربیعی همچنین با اشاره به هزینه‌های اقتصادی فیلترینگ با توجه به تورم و ضعف دولت در تامین یارانه‌ها، گفت که «هر خانواده به‌طور میانگین ماهانه ۵۰۰ هزار تومان برای فیلترشکن هزینه می‌کند، که معادل یارانه یک خانواده سه‌نفره است. این مساله حتی از لحاظ اقتصادی هم قابل توجیه نیست.»

طرح معروف به «صیانت» از سوی حکومت ایران برای محدودسازی اینترنت طراحی شده است سال‌هاست که در مجلس در دست بررسی است. با وجود اینکه این طرح هنوز تبدیل به قانون نشده اما در سال‌های گذشته در عمل توسط نهادهای مسئول به اجرا در آمده است. اجرای این طرح طی چند سال گذشته حاشیه‌های فراوانی در پی داشته و اعتراضات گسترده‌ کاربران اینترنت را به همراه داشته است.

پیش از این علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، با وجود ادامه تشدید سیاست اعمال محدودیت‌ برای استفاده کاربران از اینترنت که ایران را به یکی از کشورهای محدودکننده اینترنت در جهان تبدیل کرده است، خواستار «کنترل فضای مجازی» شد و گفت که باید در فضای مجازی، به ادعای او، «حکم‌رانی قانون‌مند» وجود داشته باشد.

سخنان علی خامنه‌ای در شرایطی ابراز شد که جمهوری اسلامی یکی از حکومت‌های جهان است که بیشترین محدودیت‌ها را برای استفاده شهروندان از اینترنت ایجاد کرده است.

جمهوری اسلامی با ایجاد محدودیت‌های سخت‌گیرانه، شبکه‌های اجتماعی مستقر در آمریکا مانند «فیس‌بوک، ایکس و یوتیوب» را فیلتر کرده است اما کاربران ایرانی معمولا با استفاده از فیلترشکن یا «وی‌پی‌ان» به این پلت‌فرم‌ها دسترسی دارند.