فایننشال تایمز: سوئیس میزبان کانال فروش کالاهای انسان‌دوستانه به ایران است

براساس اعلام وزارت امور اقتصادی سوئیس بحث‌ها در این زمینه با مقام‌های آمریکایی، ایرانی و سوئیسی همچنان ادامه دارد. 

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی نوشت که سوئیس به زودی از ساز و کاری رونمایی می‌کند که امکان فروش غذا، دارو و لوازم پزشکی را به ایران فراهم می‌کند.

فایننشال تایمز روز چهارشنبه نوشت واشنگتن هم این مسئله تایید کرده است. این برای نخستین بار پس از اعمال مجدد تحریم‌های آمریکا علیه ایران است که ایالات متحده با راه‌اندازی چنین ساز و کاری موافقت می‌‌کند.

پیشتر مقام های آمریکا گفته بودند تحریم ها دارو، محصولات غذایی و کمک های انسان دوستانه را دربر نمی گیرد.

این روزنامه به نقل از وزارت امور اقتصادی سوئیس نوشت که این کشور به دنبال آن است در سریع‌ترین زمان ممکن اقدام به راه‌اندازی یک کانال ویژه برای پرداخت خریدهای انسان‌دوستانه ایران کند، اما هنوز قادر نیست تاریخ مشخصی را برای آن تعیین کند.

اتحادیه اروپا هم به دنبال راه‌اندازی یک ساز و کار ویژه مالی برای تجارت با ایران و فرار از تحریم‌های آمریکا است؛ ساز و کاری که پاییز سال جاری راه‌اندازی آن اعلام شد، اما هنوز به مرحله اجرایی نرسیده است.

از جمله مشکلات این ساز و کار آن است که هنوز کشوری حاضر به پذیرش میزبانی آن نیست. پیش از این اتریش و لوکزامبورگ میزبانی این ساز و کار را رد کرده‌اند.

بر اساس اعلام وزارت امور اقتصادی سوئیس، بحث‌ها در این زمینه با مقام‌های آمریکایی، ایرانی و سوئیسی همچنان ادامه دارد.

وزارت خارجه آمریکا نیز اعلام کرده است که مخالفتی با راه‌اندازی چنین کانالی ندارد، چرا که «اهمیت این مساله را برای کمک به مردم ایران درک می‌کند. آمریکا هرگز قصد نداشته و ندارد چنین کانالی را هدف قرار دهد.»

وزارت خارجه ایالات متحده اضافه کرده است که در تحریم‌های وضع شده این کشور علیه ایران هم خرید و فروش مواد غذایی، دارو و تجهیزات پزشکی مستثنی شده‌اند.

برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران، در مصاحبه‌ای با صدای آمریکا گفته بود: «اقلام خوراکی، دارویی، و تجهیزات پزشکی از تحریم‌های ما معاف هستند. اما بزرگترین مشکل ما برای اعمال این معافیت‌ها، تاسیس شرکت‌های صوری توسط رژیم ایران است؛ شرکت‌هایی که به ظاهر سازمان‌های خیریه، اما در واقع متعلق به سپاه پاسداران، هستند.»

پیشتر، محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در پیامی توئیتری نوشته بود که آمریکا خرید مواد خوراکی و دارویی، و همچنین ارسال کمک های بشردوستانه به ایران را تحریم کرده است.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا آبان ماه گذشته این ادعا را رد کرد و در توئیتر خود نوشت: «آمریکا غذا و دارو را تحریم نکرده است و هرگز نیز تحریم نکرده بود. این موارد از تحریم‌ها معاف شده‌اند، همانطوری که نقل و انتقالات مالی مرتبط با نیازهای انسانی از تحریم معاف هستند.»

تحریم‌های آمریکا علیه ایران، در پی دستور پرزیدنت ترامپ برای خروج آمریکا از برجام، بازگشت. وزارت خزانه داری آمریکا آخرین مرحله از تحریم‌های هسته‌ای علیه جمهوری اسلامی ایران را ۱۴ آبان امسال اعمال کرد.

کاخ سفید می‌گوید کمک های انسان‌دوستانه به ایران را تحریم نکرده است و از ایران می خواهد «مانند یک کشور عادی» در جهان رفتار کند و بر سر یک توافق جامع که شامل موارد هسته‌ای و از جمله فعالیت‌های ایران در منطقه و جهان می‌شود گفت‌وگو کند، تا این کشور به جامعه جهانی باز گردد.