سفر بن سلمان به پاریس؛ خریدهای تسلیحاتی و توسعه همکاری‌ نظامی در راه است

محمدبن‌سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه (آرشیو)

به گزارش رسانه‌های منطقه در روز یکشنبه اول شهریور، روابط عربستان و فرانسه با سفر شاهزاده محمد بن سلمان، ولیعهد و نخست وزیر پادشاهی سعودی به پاریس، وارد مرحله متفاوتی می‌شود.

هرچند توافق‌نامه‌های امضاشده در زمینه اقتصاد، فناوری، انرژی و امور فرهنگی و دانشگاهی، بخش مهمی از این سفر را به خود اختصاص می‌دهد، اما خرید بزرگ تسلیحاتی عربستان سعودی از فرانسه بقیه امور مربوط به این دیدار را تحت شعاع قرار داده است.

در این سفر، قرارداد خرید ۵۴ عدد جنگنده رافائل از فرانسه قطعی شده، و وبگاه «امور دفاعی جهان عرب» از افزایش تعداد جنگنده‌های رافائل خریداری‌شده تا عدد صد خبر داده است.

پیش‌تر رسانه‌های فرانسه خبر از تقاضای پادشاهی سعودی از شرکت صنایع هوایی «دسال آواسیون» برای خرید ۵۴ فروند جنگنده رافائل خبر داده بودند. این اقدام نشان‌دهنده علاقه ریاض به افزودن این جنگنده فرانسوی به ناوگان رزمی خود است که در حال حاضر عمدتاً به هواپیماهای آمریکایی و بریتانیایی متکی است.

اما تحول مهم در خرید‌های تسلیحاتی سعودی از فرانسه، در بخش نیروی دریایی است، که اراده عربستان برای تغییر معادلات نظامی منطقه در این بخش، و ایفای نقش بزرگتر این کشور در تأمین امنیت دریانوردی در آب‌های منطقه را نشان می‌دهد.

در این زمینه، خرید زیردریایی «اسکورپین» محصول «گروه ناوال فرانسه» اهمیت زیادی برای عربستان دارد. در حال حاضر، سعودی‌ها در نیروی دریایی خود حتی ساده‌ترین شکل زیردریایی‌های سنتی را در اختیار ندارند. این در حالی است که داشتن زیردریایی‌های تهاجمی مانند اسکورپین، قابلیت بیشتری برای عملیات زیر آب، محافظت از خطوط دریایی، و انجام مأموریت‌های شناسایی و بازدارندگی دریایی برای آنها فراهم می‌کند.

افزون بر این، رزم‌ناوهای «گوویند» و ناوچه‌های «فریم» از جمله برجسته‌ترین محصولات نیروی دریایی فرانسه هستند که می‌توانند با الزامات نوسازی ناوگان عربستان مطابقت داشته باشند.

نیروهای دریایی فرانسه و عربستان سابقه انجام مانوورهای مشترک را در کارنامه خود دارند. در بهمن ۱۴۰۲ کشتی‌های نیروی دریایی عربستان، از جمله ناوچه‌های ابها، مکه و ریاض، در رزمایش «کوسه سفید» به همراه گروه ناو هواپیمابر فرانسوی شارل دوگل در دریای سرخ شرکت کردند.

این رزمایش‌ شامل تمرینات دفاع هوایی، مانورهای تاکتیکی، و سوخت‌گیری در دریا بود. وزارت نیروهای مسلح فرانسه تأیید کرد که این رزمایش قابلیت همکاری بین نیروی دریایی عربستان و فرانسه را افزایش داده است.

رویکرد جدید سعودی‌ها به تقویت توانایی‌های دریایی خود بعد از بحران تنگه هرمز و گسترش نسبی این بحران به دریایی سرخ و باب‌المندب نشان می‌دهد که عربستان سیاست دفاعی جدیدی در منطقه دنبال می‌کنند.

پیش‌تر به گزارش «هیل» در تیر، ایالات متحده پیوسته از کشورهای حوزه خلیج فارس، به ویژه عربستان سعودی، خواسته بود تا مسئولیت بیشتری را بر عهده بگیرند، و نقش فعال‌تری در تأمین امنیت آب‌راه‌های حیاتی، به ویژه در تنگه هرمز و تنگه باب المندب، ایفا کنند.

خرید تسلیحاتی بزرگ سعودی از فرانسه، به ویژه در امر تقویت نیروی دریایی، نشان می‌دهد که عربستان در عین این‌که خواهان کاهش تنش‌ها در منطقه است، اما از نظر نظامی نیز برای هرگونه سناریوی احتمالی آماده می‌شود.