دولت فرانسه برنامههای کاهش تدریجی یارانههای گازوئیل برای مصارف کشاورزی را لغو کرد، اما به نظر میرسد این اقدام برای کشاورزان خشمگین فرانسوی کافی نیست و اعتراضات آنها در اطراف شهر پاریس همچنان ادامه دارد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، پس از دو هفته تظاهراتی که در سراسر فرانسه گسترش یافته است، کشاورزان خشمگین روز جمعه ششم بهمن، یک بزرگراه مهم به پاریس را مسدود کردند. این در حالی است که گابریل اتل، نخست وزیر فرانسه، مجموعهای از اقدامات دولتی را برای کاهش فشار مالی و اداری بر کشاورزان اعلام کرد.
آرنو روسو، رئیس بزرگترین اتحادیه کشاورزان فرانسه، به یک شبکه تلویزیونی این کشور گفت که اعتراضات ادامه خواهد داشت زیرا نخستوزیر به تمامی پرسشهای آنها پاسخ نداده است.
پیشتر گابریل اتل در یک مزرعه روستایی کوهستانی در مرز فرانسه و اسپانیا گفته بود که حل مشکلات کشاورزان اولویت مهم دولت فرانسه است.
او افزوده بود که طرح حذف تدریجی یارانههای دولتی از گازوئیل لغو می شود، تشریفات اداری ساده تر خواهد شد، و دولتش از اتحادیه اروپا میخواهد تا معافیتهایی را برای زمینهای کشاورزی در این کشور در نظر بگیرد.
رویترز اشاره کرد که این اولین بحران دوران نخستوزیری گابریل اتل ۳۴ ساله محسوب میشود که اخیرا به این سمت برگزیده شده است.
در روزهای اخیر، اعتراضات گسترده کشاورزان فرانسوی مشکلات زیادی را در این کشور ایجاد کرده است. آنها روی ساختمانهای عمومی و سوپرمارکتها کود میپاشند، با ریختن یونجه و پارک تراکتورهای خود در جادهها، بزرگراهها را میبندند، و محتویات کامیونهای حامل محصولات تازه از کشورهای همسایه را خالی میکنند.
کشاورزان پیش از سخنان گابریل اتل، تهدید کرده بودند در اعتراض به سیاستهای دولت، برای نشان دادن خشم خود به پاریس خواهند رفت.
برخی از کشاورزان وعدههای اتل را آغازی دلگرمکننده خواندند و جادههای مناطق اطراف روستایی که او در آن سخنرانی کرده بود، باز شد. با این حال، اتحادیههای کشاورزان فرانسوی خواستار اقدامات بیشتر دولت فرانسه، و مذاکره با نخستوزیر برای حل مشکلات خود هستند.
دولت فرانسه میخواهد پس از یک دوره تورم بالا، قیمت محصولات غذایی را کاهش دهد و فروشگاهها میگویند که چنین خواستهای مستلزم پرداخت کمتر به کشاورزان است.
بر اساس این گزارش، مذاکرات اضطراری برای تعیین بهای عادلانه برای محصولات کشاورزی در جریان است و دولت وعده داده است که فروشگاههای بزرگ را برای حصول توافقی منصفانه تحت فشار قرار خواهد داد. فرانسه بزرگترین تولیدکننده محصولات کشاورزی اتحادیه اروپا است.
رویترز اشاره کرد که اعتراضات فرانسه به دنبال اقدام مشابه در سایر کشورهای اروپایی از جمله آلمان و لهستان، شش ماه پیش از انتخابات اروپا در جریان است. این انتخابات اهمیت زیادی دارد و احزاب افراطی راست گرا با استفاده از نارضایتی کشاورزان، در برخی مناطق از شرایط بسیار خوبی برخوردار هستند.