قیمت مواد غذایی در ایران روز به روز بالاتر میرود و دولت همچنان وعده میدهد که با یارانه و کالابرگ بازار را کنترل خواهد کرد. قرار است ابراهیم رئیسی شامگاه دوشنبه در برنامهای تلویزیونی درباره نظام پرداخت یارانهها توضیحاتی بدهد.
حذف ارز ترجیحی برای کالاهای اساسی در دستور کار دولت است و بسیاری نگران هستند که در پی این اقدام شاهد جهش قیمتها و افزایش تورم باشند، اما دولت میگوید با واریز یارانه نقدی و ارائه کالابرگ وضعیت را کنترل خواهد کرد.
ابراهیم رییسی، رییس جمهوری ایران، میگوید گرانیهای اخیر «بیدلیل» و نتیجه «رهاشدگی بازار» است. وی روز یکشنبه اعلام کرد که دولت برای حفظ آرامش بازار و تامین معیشت مردم تا زمان عرضه کالابرگ الکترونیکی، مبالغی را به عنوان کمک هزینه معیشتی پرداخت خواهد کرد.
محمد مخبر، معاون اول رییس جمهوری، نیز امروز بر لزوم اصلاح نظام پرداخت یارانه تاکید کرد و گفت که قرار است یارانهها به صورت «عادلانه» توزیع شود.
محسن رضایی، معاون اقتصادی رییس جمهوری ایران، هم دو روز پیش در یک مصاحبه تلویزیونی از احتمال پرداخت یارانه نقدی ۴۰۰ هزار تومانی برای طبقات پایین و ۳۰۰ هزار تومانی برای طبقات بالا خبر داد و گفت این مبلغ پس از دو ماه به صورت کالابرگ پرداخت خواهد شد.
شماری از اقتصاددانان معتقدند واریز این مبالغ و افزایش نقدینگی باعث تورم بیشتر خواهد شد.
از سوی دیگر غلامحسین محسنی اژهای، رییس قوه قضاییه، روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت با اعلام این که در زمینه کنترل بازار به دولت کمک خواهد کرد، دلیل اصلی گرانیهای اخیر را تحریمها و خشکسالی و جنگ اوکراین دانست.
مقامهای ایران سالهاست که وضعیت آشفته اقتصاد ایران را به گردن تحریمهای آمریکا میاندازند، اما دیگر بر کسی پوشیده نیست که فساد مالی گسترده و سیاستهای نادرست اقتصادی در ایران است که این وضعیت را رقم زده است.
در این میان بیم بالا گرفتن اعتراضهای مردمی به جایی رسیده که علیرضا حبیبی مدیر «رادیو فرهنگ» به مدیران این شبکه دستور داده است محتوای تولیدی و پیامهای مردمی را در ارتباط با گرانیها کنترل و سانسور کنند.
همچنین ببینید: دستور یک مدیر صداوسیما در مورد گرانیها: مقولهای امنیتی است، دولت نقد نشوددر پی افزایش قیمتها طی چند روز اخیر مقامهای جمهوری اسلامی تلاش کردهاند با وعدههایی در این زمینه از بروز اعتراضهای گسترده جلوگیری کنند.
با این حال تورم در ایران روند صعودی خود را طی میکند و مردم کمرشان زیر بار قیمتها بیشتر خم میشود، مردمی که هر روز ناچارند اقلامی را از سبد خریدشان کم کنند و سفرهشان کوچکتر میشود.
در چند روز اخیر نیز احتمال افزایش قیمت نان یا سهمیهبندی بحثبرانگیز شد.
گرچه وزیر اقتصاد اعلام کرد که قیمت نان برای مصرفکننده تغییری نخواهد کرد، اما قیمت سایر مواد غذایی چنان سر به فلک کشیده که حتی صدای شماری از حامیان دولت رییسی هم درآمده است.
با این حال علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، روز دوشنبه ۱۹ اردیبهشت در دیدار با جمعی از کارگران از سیاستهای اقتصادی دولت دفاع کرد.
وی گفت دولت برنامههای اقتصادی مهمی در پیش دارد و همه باید کمک کنند تا این برنامهها به نتیجه برسد، اما دراینباره توضیحی نداد.
همچنین ببینید: ادعای خامنهای: «دشمن» میخواهد جامعه کارگری تابلو اعتراضات مردمی شود