اعدام ۱۱ زندانی در شهرهای مختلف ایران

افزایش روزافزون آمار اعدام توسط قوه قضاییه جمهوری اسلامی در ایران

منابع حقوق بشری روز سه‌شنبه ۱۳ آذر گزارش دادند که دست‌کم سه زندانی در زندان‌های شیراز، رشت، و گرگان به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی ایران اعدام شده‌اند. همچنین یک نهاد حقوق بشری از اعدام هشت تن در زندان قزل‌حصار استان البرز خبر داد.

به گفته منابع حقوق بشری، یک زندانی با هویت حسن سعادتی ۴۷ ساله، روز سه‌شنبه در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر، در زندان مرکزی رشت که به زندان لاکان مشهور است، اعدام شد.

همچنین، مقامات قضایی جمهوری اسلامی ایران روز دوشنبه ۱۲ آذر یک زندانی دیگر که منابع حقوق بشری هویت او را موسی احمدیان ۴۵ ساله گزارش کرده‌اند، در ارتباط با جرایم مربوط به مواد مخدر در زندان مرکزی گرگان اعدام کردند.

اعدام زندانیان در ارتباط با مواد مخدر در چهار سال گذشته به دست مقامات قضایی جمهوری اسلامی به طور دائم افزایش یافته است، چنان‌که به گزارش سازمان حقوق بشر ایران، شمار اعدام‌ها در سال گذشته میلادی نسبت به سال پیش از آن، با رشد ۸۴ درصدی به «۴۷۱ اعدام» رسیده است.

این آمار شامل مواردی است که این نهاد حقوق بشری موفق به ثبت و مستندسازی آنها شده است و با توجه به این‌که آمار رسمی اعدام‌ها از طرف مقامات جمهوری اسلامی اعلام نمی‌شود، احتمال دارد شمار بیشتری از زندانیان در زندان‌های مختلف ایران در ارتباط با مواد مخدر اعدام شده باشند.

در همین حال، به گزارش هرانا و سازمان حقوق بشر ایران، یک زندانی دیگر به نام پیمان زارعی، ۲۷ ساله، به اتهام «قتل عمد» در زندان مرکزی شیراز که به نام عادل‌آباد نیز مشهور است، اعدام شد.

اعدام پیمان زارعی روز یکشنبه ۱۱ آذر صورت گرفته، اما خبر آن از سوی رسانه‌های داخل ایران و منابع رسمی جمهوری اسلامی اعلام نشده است.

سازمان حقوق بشر ایران اشاره کرد که صدور و اجرای حکم اعدام با عنوان «قصاص نفس» در جمهوری اسلامی ایران در شرایطی انجام می‌شود که مطابق قوانین حکومتی، قتل عمد، درجه‌بندی نشده است و «هر نوع قتلی فارغ از شدت و ضعف و انگیزه متهم، منجر به صدور حکم اعدام می‌شود.»

این نهاد حقوق بشری همچنین از اجرای اعدام هشت زندانی دیگر در روزهای هفتم و دهم آذر در زندان قزل‌حصار استان البرز خبر داده است.

بر پایه این گزارش، هویت دو تن از چهار زندانی اعدام شده در روز هفتم آذر، رضا شیرزهی (نارویی) ۲۴ ساله، و حامد پاکدل با اتهام «قتل عمد» اعلام شده است، اما نام و مشخصات دو زندانی دیگر روشن نیست.

علاوه بر این، به گفته سازمان حقوق بشر ایران به نقل از یک منبع مطلع، مشخصات دو تن از زندانیانی که روز دهم آذر اعدام شدند، امیر مرادی ۳۵ ساله و امیر مینایی‌امرالله و اتهام آنان در ارتباط با مواد مخدر بوده است.

زندانیان سیاسی عضو «کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام» بارها تأکید کرده‌اند که صدور و اجرای مجازات اعدام توسط جمهوری اسلامی برای ایجاد رعب و وحشت در جامعه ایران صورت می‌گیرد.

همچنین ببینید: تأکید دو زندانی سیاسی بر فراجناحی بودن کارزار سه‌شنبه‌های نه به اعدام

همچنین در هفته‌های گذشته شماری از کارشناسان سازمان ملل متحد همزمان با روز جهانی مبارزه علیه اعدام در بیانیه‌ای با ابراز نگرانی از افزایش شمار اعدام‌ها در ایران خواستار توقف فوری آن شدند.

یک گروه حقوق بشری پیش از این اعلام کرده است که جمهوری اسلامی تنها در ماه اکتبر میلادی، از دهم مهر تا دهم آبان خورشیدی، ۱۶۶ تن را اعدام کرده است.

بنا بر اعلام سازمان عفو بین‌الملل، جمهوری اسلامی مسئول ۷۴ درصد از اعدام‌های جهان در سال ۲۰۲۳ شناخته می‌شود.

پیش از این، مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر ایران، با انتقاد از وضعیت حقوق بشر و افزایش شمار اعدام‌ها در زندان‌های جمهوری اسلامی خواستار کاهش صدور احکام اعدام در ایران شده است.