واکنش‌ها به حکم اعدام «زورگیر بزرگراه نیایش»؛ «دور از انصاف و عدالت» است

تصویری که رسانه‌های ایران از «زورگیر بزرگراه نیایش» منتشر کرده‌اند

مقامات قضایی جمهوری اسلامی ایران می‌گویند فردی که کمتر از یک ماه پیش در بزرگراه نیایش تهران اقدام به زورگیری کرده بود، روز سه‌شنبه به «اعدام» محکوم شد و «۲۰ روز» برای اعتراض و اعلام «فرجام‌خواهی» مهلت دارد. صدور این حکم با واکنش منفی بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی همراه بوده است.

مرکز رسانه قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران گزارش داده که ابوالقاسم صلواتی، قاضی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب اسلامی به «امان حبیب‌اللهی» فرزند عبدالله و معروف به «عماد» به اتهام «محاربه از طریق کشیدن سلاح و مشارکت در سرقت مسلحانه مقرون به آزار در شب»، حکم «اعدام» داده است.


ابوالقاسم صلواتی در جلسه «قرائت رأی پرونده» که روز سه‌شنبه ۲۲ شهریور با حضور متهم برگزار شد، مدعی شد این حکم «عبرتی» است برای کسانی که «امنیت و آسایش مردم را به مخاطره می‌اندازند.»

در چهار دهه گذشته، برگزاری دادگاه‌های سریع و صدور احکام اعدام، راه‌حل و راهکار اصلی مقامات جمهوری اسلامی برای مقابله با آسیب‌های اجتماعی بوده است، راه‌کاری که به اعتقاد شماری از کاربران رسانه‌های اجتماعی در کاهش جرم تأثیری ندارد.

محمد اولیایی‌فرد، حقوق‌دان، در واکنش به صدور حکم اعدام برای زورگیر خیابان نیایش در توییتی با ذکر یک مثال نوشت، «هنگام اعدام یک جیب‌بر در میدان پاریس جیب صدها نفر زده شد»؛ یعنی «شدت مجازات مانع کاهش جرم نمی‌شود. جامعه غرق در فقر و فحشا و فساد با اعدام یک یا چند سارق و زورگیر نجات پیدا نمی‌کند. مشکل جای دیگری است.»

عباس عبدی، روزنامه‌نگار صدور حکم اعدام برای متهم این زورگیری را «مجازاتی به دور از انصاف و عدالت» توصیف کرد و نوشت، «اگر مجازات چنین اقدامی اعدام است، روزانه موارد زیادی از این رفتار انجام می‌شود» اما «چون فیلم آنها گرفته نشده، پس نه دستگیر می‌شوند و نه اعدام.»

علی شریف‌زاده، وکیل دادگستری، هم در توئیتی از ابراز نارضایتی برخی شاکیان پرونده از صدور حکم اعدام خبر داده است.

میلاد علوی، روزنامه‌نگار،‌ نیز در واکنش به درس عبرت نامیده شدن این حکم از سوی قاضی صلواتی، تأکید کرد که «وظیفه دستگاه قضا قرار بود اجرای عدالت باشد، نه تفسیر غلط قانون و درس عبرت ساختن از متهمان.»

عاطفه دانشور، کارشناس حقوق بین‌الملل نیز عنوان کرد، «چه می‌شود که این جوان به جایی می‌رسد که روز روشن جلو دیدگان همه مرتکب زورگیری می‌شود؟»، «شاید آن قدر در تنگنا و اضطرار بود که چیزی برای از دست دادن نداشت.

در ماه‌های اخیر، ویدئوهای مختلفی از افزایش زورگیری‌های خشن و سرقت، در فضای مجازی منتشر شده که واکنش‌های فراوان به آنها، حاکی از نگرانی افکار عمومی ایران از گسترش این ناامنی‌های اجتماعی است.

در پی افزایش ناامنی‌های اجتماعی و انتشار تصاویر و اخبار وقوع آنها در خیابان‌ها و معابر برخی از شهرهای ایران به ویژه پایتخت، قوه قضاییه جمهوری اسلامی ششم شهریور از تشکیل «قرارگاه ویژه مقابله با سرقت و جرایم خشن» و ۲۰ شهریور فرماندهی انتظامی از راه‌اندازی «گشت‌های ویژه» در تهران خبر داده بود.