اجرای حکم اعدام گروهی در «زندان زاهدان»، هویت یک تبعه افغانستان و چهار بلوچ شناسایی شد

زندان مرکزی زاهدان

حکم اعدام گروهی دست‌کم شش زندانی در سحرگاه دوشنبه ۱۹ شهریور، از جمله چهار زندانی بلوچ و یک تبعه افغانستان در زندان مرکزی زاهدان به‌ اجرا درآمد.

به‌گزارش حال‌وش، این زندانیان که با اتهام‌های مرتبط با مواد مخدر محکوم به‌ اعدام شده بودند، پیش‌تر در روز شنبه ۱۷ شهریور برای اجرای حکم به‌ سلول‌های انفرادی منتقل شده بودند.

هویت برخی از زندانیان اعدام شده توسط منابع مطلع تأیید شده است. از جمله دو زندانی بلوچ که هویت یکی از آن‌ها به نام سعید حسن‌زهی، ۳۰ ساله، اهل زاهدان و دارای سه فرزند، و دیگری با نام خانوادگی رودینی مشخص شده است.

زندانی تبعه افغانستان نیز نورمحمد نوری (نورزهی) نام دارد که ۳۲ ساله و دارای فرزند، اهل ولایت «نیمروز» افغانستان بوده است.

همچنین فرزاد سنچولی، ۲۹ ساله و اهل زابل، از دیگر زندانیان اعدام شده است.

طبق گزارش‌های منابع نزدیک به این افراد، سعید حسن‌زهی در سال ۱۳۹۹ در جریان یورش نیروهای امنیتی به‌ منزلش به‌اتهام مرتبط با مواد مخدر دستگیر و از سوی دادگاه انقلاب زاهدان به‌ اعدام محکوم شده بود.

نورمحمد نوری نیز در مرداد ۱۴۰۱ در پایانه مرزی میلک شهرستان زابل بازداشت و با اتهام مشابه از سوی دادگاه انقلاب زابل به اعدام محکوم شده بود. او در خرداد ۱۴۰۲ به زندان زاهدان منتقل شد. همچنین فرزاد سنچولی چهار سال پیش در زابل به‌اتهام مرتبط با مواد مخدر دستگیر و با حکم دادگاه این شهر به اعدام محکوم شده بود.

این زندانیان از شامگاه روز شنبه ۱۷ شهریور از بند عمومی به‌ قرنطینه زندان منتقل شدند و صبح روز دوشنبه، پس از تماس از سوی زندان، آخرین ملاقات حضوری را با خانواده‌های خود انجام دادند.

براساس گزارش حال‌وش، تا لحظه تنظیم این گزارش، هویت و اتهامات سایر زندانیان بلوچ اعدام شده همچنان نامشخص است.

سازمان حقوق بشر ایران در سال جاری میلادی، تا روز ۲۶ اوت، دست‌کم ۳۹۵ اعدام را ثبت و تأیید کرده است. همچنین اعدام‌هایی که برای اتهام‌های مرتبط با مواد مخدر اجرا می‌شوند، کماکان بیشترین تعداد را دارند.

پیش ازاین مای ساتو، گزارشگر ویژه سازمان ملل متحد در امور ایران، روز سه‌شنبه ۱۴ شهریور با انتشار یک رشته مطلب در شبکه «ایکس» ضمن اشاره به اعدام دست‌کم ۹۳ نفر در ایران در ماه میلادی گذشته، گفت که تنها بخشی از این اعدام‌ها به طور رسمی توسط جمهوری اسلامی گزارش شده است.

همچنین سازمان عفو بین‌الملل گزارش داده است که جمهوری اسلامی مسئول ۷۴ درصد از اعدام‌های ثبت‌شده در سراسر جهان در سال گذشته میلادی بوده است. اعدام‌شدگان شامل اقلیت‌های قومی، به ویژه بلوچ، زنان، و افرادی که هنگام ارتکاب جرم کودک بودند، می‌شود.