انصراف وزرای آمریکا و کشورهای اروپایی از شرکت در کنفرانس اقتصادی عربستان

به گفته استیون منوشن وزیر دارایی آمریکا، این تصمیم پس از دیدار او با پرزیدنت ترامپ و مایک پمپئو در کاخ سفید گرفته شده است.

وزیران آمریکا، فرانسه، بریتانیا و هلند روز پنجشنبه به سایر افراد و شرکت‌هایی پیوستند که با بالا گرفتن ماجرای ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد سعودی در کنسولگری عربستان در ترکیه، از شرکت در کنفرانس بین‌المللی سرمایه گذاری در ریاض منصرف شده‌اند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، استیو منوشن وزیر خزانه داری (دارایی) ایالات متحده روز پنجشنبه در پیامی در توئیتر اعلام کرد در کنفرانس بین المللی اقتصادی که قرار است اواخر ماه جاری میلادی در پایتخت عربستان سعودی برگزار شود شرکت نخواهد کرد.

آقای منوشن در پیام توئیتری خود نوشته است، همین الان با دونالد ترامپ رئیس جمهوری و مایک پمپئو وزیر خارجه ایالات متحده دیدار کردم و «ما تصمیم گرفتیم که من در نشست بین المللی فرصت و ابتکارهای سرمایه گذاری‌های آتی در ریاض شرکت نکنم.»

پیشتر خبرگزاری آسوشیتدپرس گزارش داده بود، وزیر دارایی فرانسه در گفت‌وگویی تلویزیونی در مورد کنفرانس بین المللی که قرار است در پایتخت عربستان برگزار شود و به «داووس در صحرا» معروف شده است گفت، «من هفته آینده به ریاض نخواهم رفت.»

«برونو لومر» ناپدید شدن جمال خاشقجی را موضوعی «جدی» دانست و با بیان این که مسئولان سعودی باید واقعیت‌ ماجرا را توضیح دهند، گفت، به هر حال تصمیم من برای عدم شرکت در کنفرانس به معنای زیر سئوال بردن شراکت راهبردی فرانسه و عربستان سعودی نیست.

وزیر خارجه هلند نیز روز پنجشنبه اعلام کرد که «وُوپکه هوکسترا» وزیر دارایی آن کشور پس از رایزنی با همتای فرانسوی خود از شرکت در این کنفرانس چند روزه – که قرار است از روز ۲۳ اکتبر در پایتخت عربستان سعودی آغاز به کار کند – منصرف شده است.

به نوشته آسوشتدپرس، لیام فاکس وزیر تجارت بریتانیا نیز اعلام کرده است در این نشست حضور نخواهد یافت.

لندن پیشتر در مورد ناپدید شدن روزنامه‌نگار منتقد ریاض – که در تبعید خودخواسته در ایالات متحده به سر می‌برد – ابراز «نگرانی عمیق» کرده بود.

وزیران خارجه بریتانیا، فرانسه و آلمان چند روز پیش از عربستان سعودی و ترکیه خواستند برای مشخص شدن سرنوشت آقای خاشقجی تحقیقات قابل استنادی را انجام دهند و گفتند در این تحقیقات باید مسئولیت افرادی که در ناپدید شدن او دست داشته‌اند مشخص شود.

جمال خاشقجی، روزنامه نگار منتقد سیاست‌های سعودی و به ویژه محمد بن سلمان ولیعهد سعودی، روز ۱۰ مهر ماه به کنسولگری عربستان در شهر استانبول رفت، اما از آن زمان به بعد اثری از او نیست و مقام‌های ترکیه می‌گویند وی در داخل کنسولگری به قتل رسیده است.

حکومت عربستان سعودی اتهام قتل آقای خاشقجی را رد کرده است، اما در عین حال مدرکی هم دال بر خروج او از ساختمان کنسولگری در استانبول ارائه نداده است. با این حال ریاض پذیرفته است که بطور مشترک با نیروهای امنیتی ترکیه در مورد این پرونده تحقیق کند.

دونالد ترامپ رئیس جمهوری ایالات متحده روز ۲۴ مهر در پیامی در شبکه توئیتر نوشت، «با ولیعهد عربستان سعودی صحبت کردم و او داشتن هر گونه اطلاعاتی درباره آنچه در کنسولگری آنها در ترکیه رخ داده است را رد کرد.»

پرزیدنت ترامپ که ۱۹ مهر گفته بود ماجرای روزنامه‌نگار ناپدید شده سعودی تاثیری بر قراردادهای تجاری عربستان نخواهد گذاشت، به شبکه سی‌بی‌اس گفت اگر ثابت شود ریاض عامل قتل بوده، به سختی مجازات خواهد شد.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا که به تازگی از سفر به عربستان و ترکیه به واشنگتن بازگشته است، روز پنجشنبه پس از دیدار با پرزیدنت ترامپ در کاخ سفید گفت، واشنگتن باید «چند روز دیگر» به ریاض برای تکمیل تحقیقات فرصت دهد.