انتخاب دو فیلم مغضوب جمهوری اسلامی به عنوان «بهترین فیلم‌ سال» یورونیوز

پوسترهای دو فیلم سینمایی «کیک محبوب من» و «دانه انجیر معابد»

دو فیلم ایرانی مغضوب جمهوری اسلامی به نام‌های «کیک محبوب من» و «دانه انجیر معابد» به طور مشترک به عنوان بهترین فیلم سال از سوی منتقدان «یورونیوز» برگزیده شدند.

این نخستین باری است که منتقدان یورونیوز دو فیلم را به طور مشترک به عنوان بهترین فیلم‌ سال انتخاب می‌کنند.

این منتقدان می‌گویند که این دو فیلم ضمن این که مهسا امینی را با به چالش کشیدن استبداد حکومت ایران زنده نگه می‌دارند، از تاثیرگذارترین تجربه‌های سینمایی سال ۲۰۲۴ محسوب می‌شوند.

آنها در ادامه می‌افزایند که این دو اثر در شرایطی به صورت مخفیانه در ایران فیلم‌برداری شدند که اعتراضات سراسری «زن، زندگی، آزادی» در کشور جریان داشت و سازندگان آنها به شیوه خاص خود از ابزارهای مختلف برای انقلابی بودن استفاده می‌کنند.

منتقدان یورونیوز «کیک محبوب من» ساخته مریم مقدم و بهتاش صناعی‌ها را اثری توصیف می کنند که با جسارت و به آرامی رادیکالیسم را در چهارچوب یک تراژدی کمدی واژگون می‌کند.

به گفته آنها این فیلم با لحظات قدرتمند خود واقعیت‌های سختی را که زنان ایرانی با آنها مواجه هستند، به‌تصویر کشیده است.

همچنین ببینید: «کیک محبوب من» دومین فیلم برتر سال به انتخاب منتقدین گاردین

«کیک محبوب من» تاکنون در ۵۳ جشنواره جهانی به روی پرده رفته و ۱۶ جایزه بین‌المللی از جمله جایزه فدراسیون منتقدین بین‌المللی (فیپرشی) از جشنواره برلین، هوگوی نقره‌ای از جشنواره شیکاگو، بهترین فیلم جشنواره کلگری کانادا، و بهترین فیلم جشنواره کابورگ فرانسه را از آن خود کرده است.

منتقدان یورونیوز «دانه انجیر معابد» ساخته محمد رسول‌اف، سینماگر معترض ایرانی، را نیز یکی از بحث‌انگیزترین آثار اکران شده در جشنواره فیلم کن معرفی می‌کنند.

به گفته آنها این اثر با داستان کوبنده خود به صورتی مستقیم و آشکار رادیکالیسم و آشفتگی کنونی در ایران را از طریق تنش‌ها و درونی‌سازی یک خانواده بررسی می‌کند.

این منتقدان می‌گویند که رسول‌اف در فیلم خود پدرسالاری و دین‌سالاری را به عنوان حکومتی که بر پایه خشونت و پارانویا بنا شده است افشا می‌کند.

همچنین ببینید: دانه انجیر معابد و یک انیمیشن ایرانی در فهرست مقدماتی اسکار

به عقیده منتقدان یورونیوز، آثار مریم مقدم، بهتاش صناعی‌ها، و محمد رسول‌اف، نه تنها دریچه‌ای به جنایات استبداد حکومتی هستند، بلکه رشادت‌های معناداری به نام عدالت و هنر محسوب می‌شوند که در عین حال فیلم‌های فوق‌العاده‌ای هستند.

به گفته آنها مخاطبان غربی خوش شانس هستند که آثاری از سینماگران ایرانی را تماشا می‌کنند که جرات به چالش کشیدن ظلم، زن‌ستیزی، و استبداد، را دارند.

این منتقدان می‌گویند که «کیک محبوب من» و «دانه انجیر معابد» نشان‌دهنده گریز و همچنین یادآوری ارزشمندی است که سینما می‌تواند حقیقت را با قدرت بیان کند.

آنها همچنین یادآور می‌شوند که مریم مقدم و بهتاش صناعی‌ها، به خاطر ساخت «کیک محبوب من» با سرکوب «وحشیانه» دستگاه قضایی حکومت ایران مواجه شدند، و محمد رسول‌اف نیز مجبور به خروج از ایران شد و در حال حاضر ساکن آلمان است.

به عقیده این منتقدان، هر چند که «دانه انجیر معابد» بعنوان نماینده سینمای آلمان در رقابت اسکار با رقبای سختی مواجه است، اما از مدعیان جدی کسب این جایزه محسوب می‌شود.


منبع: یورورنیوز