خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از تهران، در تاریخ چهارشنبه ۶ تیر نوشت که همزمان با نزدیک شدن به «انتخابات» تصدی عنوان ریاست جمهوری، تنشها درباره سرکوب زنان به بهانه حجاب اجباری بالا میرود.
بر اساس این گزارش، ظاهراً هر روز بعدازظهر در پایتخت ایران، وانتهای پلیس به میدانها و چهارراههای اصلی تهران میروند تا به دنبال زنانی با روسریهای گشاد و کسانی که جرات میکنند سرشان را نپوشانند، بگردند.
فشار مجدد بر [اعمال] حجاب [اجباری]، که «پلیس آن را طرح نور مینامد» پیش از آنکه ابراهیم رئیسی در حادثه سقوط هلیکوپتر کشته شود، آغاز شده بود.
بر اساس تحلیل آسوشیتدپرس، هر کسی که در رایگیری روز جمعه برای جایگزینی این «روحانی تندرو» پیروز شود، بر شدت این طرح و «نحوه واکنش ایران به هرگونه ناآرامی بیشتر تأثیر خواهد داشت.»
این گزارش میافزاید، سرکوب مجدد زنان برای حجاب اجباری، تنها دو سال بعد از اعتراضات گسترده به قتل مهسا امینی است که به دلیل عدم استفاده از «روسری مورد پسند مقامات» بازداشت شد. یک هیات سازمان ملل متحد دریافته است که این دختر ۲۲ ساله در نتیجه «خشونت فیزیکی» که توسط جمهوری اسلامی بر او تحمیل شده است، جان خود را از دست داده است.
در ادامه این گزارش تصریح شده است که مرگ امینی ماهها ناآرامی را به راه انداخت که به سرکوب خونین ختم شد و برای مدتی «پلیس اخلاق» را از خیابانها ناپدید کرد. اما اکنون ویدئوهایی از زنانی که با شدت عمل توسط پلیس به داخل ونها سوار میشوند، منتشر شده است.
آسوشیتدپرس میافزاید «قانونگذاران» همچنان به اعمال مجازاتهای شدیدتر ادامه میدهند. در همین حال، مقامات امنیتی جمهوری اسلامی «هزاران خودرو را برای زنانی که موهایشان را نپوشانده بودند توقیف کردهاند و در عین حال مشاغلی را که به آنها خدمات ارائه میدهند نیز هدف قرار دادهاند.»
پیش از این، ولکر تورک، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد، در ۲۹ خرداد گفت که کماکان گزارشهایی از سرکوبهای خشونتآمیز شامل بازداشتهای گسترده زنان و دختران در ایران به دلیل عدم رعایت حجاب اجباری دریافت میکند.
او در گزارش خود به پنجاهوششمین جلسه شورای حقوق بشر، ضمن اشاره به اقدامات جدید جمهوری اسلامی در اجرای قوانین حجاب اجباری گفت که با لایحه «حمایت از خانواده از طریق ترویج فرهنگ عفاف و حجاب»، اقدامات بازدارنده و تنبیهی بیشتری علیه زنان و دختران اعمال خواهد شد.
پیشتر، صدای آمریکا گزارش داد که پخش تصاویر بازداشت خشونت آمیز دو زن توسط گشتارشاد، در روز یکشنبه ۲۷ خرداد در شبکههای اجتماعی، سرکوب زنان به بهانه حجاب اجباری را با طفره رفتن کاندیداهای حکومت از پذیرش مسئولیت و سوابق خود در حمایت از گشتارشاد و حجاببانها، به موضوع روز کاربران شبکههای اجتماعی تبدیل کرده است.
موضوع گشت ارشاد یک از محورهای اصلی بحث کاندیداهای حکومت برای تصدی پست ریاست جمهوری، برای جذب آرا است، بهحدی که دستمایه افشاگری نیروهای داخل حکومت از یکدیگر نیز شده است.