ملاقات رییس جمهوری آمریکا با دالایی لاما، بی احترامی به چین نیست

پرزیدنت باراک اوباما روز ۱۸ فوریه با دالایی لاما، رهبر روحانی تبت، ملاقات می کند. او پاییز گذشته به واشنگتن آمد، اما آقای اوباما در آن زمان با وی ملاقات نکرد و قول داد در آینده چنین دیداری انجام دهد، و دیدار روز پنجشنبه در چنین محتوایی صورت می گیرد. دالایی لاما یک رهبر مذهبی است که از احترام زیادی در سطح بین المللی برخوردار است و از حقوق مردم تبت سخن می گوید. پرزیدنت اوباما دیدار و گفت و شنودی سازنده و فراگیر با او را انتظار می کشد.

اما چین، که در دهه ۱۹۵۰ کنترل تبت را بدست گرفت، دالایی لاما را یک «جدایی خواه» تلقی می کند. سفر او به واشنگتن در پی مذاکراتی که اخیرا در پکن بین نمایندگان دالایی لاما و دولت چین در مورد خود مختاری تبت انجام گرفت صورت می پذیرد. ایالات متحده از این بحث ها پشتیبانی می کند و پیوسته اهمیت گفت و شنود مستقیم برای حل اختلافات دیرینه را به رهبران چین یاد آور شده است.

آمریکا تبت را بخشی از چین تلقی می کند، اما نسبت به نوع رفتار با بسیاری از مردم آن سرزمین و نقض حقوق انسانی آنها نگرانی هایی دارد.

دالایی لاما یک رهبر مذهبی و فرهنگی والا و محترم است، و پرزیدنت اوباما، همانند کاری که دیگر روسای جمهوری انجام داده اند، در این ظرفیت با او ملاقات خواهد کرد.

واشنگتن و پکن منافع دوجانبه فراوانی در امور منطقه ای و جهانی دارند - وضعیت آب و هوا، اقتصاد جهانی و ممنوعیت گسترش تسلیحات اتمی از آن جمله است. مناسبات آنها آنقدر پخته هست که بتوانند روی مسائل مورد علاقه دو جانبه توافق کنند. اما آمریکا همچنین درک می کند که دو کشور همیشه با هر چیزی موافق نخواهند بود. با این حال، ایالات متحده به تقویت رابطه ای مثبت، فراگیر همراه با همکاری با چین پای بند بوده است و در آینده نیز چنین خواهد بود.