رئیس اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورش دهندگان مرغ گوشتی میگوید سیاستهای جدید اقتصادی دولت سبب شده است خرید داخلی تا ۳۵ درصد کاهش یابد و قیمت مرغ در ایران از کشورهای همسایه نیز بالاتر باشد.
برومند چهارآیین، رئیس اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورش دهندگان مرغ گوشتی به روزنامه «شرق» چاپ تهران گفته است که در بازار خارجی صادرات با نرخهای فعلی صرفه ندارد و افزوده است: بازار صادراتی ایران «محدود به عراق و افغانستان» است که در حال حاضر همان بازارها را هم از دست داده و «کشورهای دیگر جایگزین ایران شده اند.»
او در این گفتوگو که در شماره روز دوشنبه نهم خردادماه روزنامه شرق منتشر شده گفته است که افغانستان «میزان ناچیزی» مرغ از ایران میخرد و به خرید ۴۰ تا ۵۰ هزار تن مرغ در بازارچههای مرزی اکتفا کرده و نیاز خود را از «آرژانتین و برزیل» تامین میکند. او در این گفتوگو با روزنامه نزدیک به جناح اطلاحطلب حاکمیت ایران افزوده است که عراق نیز بیشتر مرغ و تخم مرغ خود را از «ترکیه» تامین میکند و روی «صادرات نصفه و نیمبند» و «پر از چالش» ایران حساب نمیکند.
شامگاه دوشنبه نوزدهم اردیبهشتماه، ابراهیم رئیسی طی گفتوگوی زنده تلویزیونی در صداوسیمای جمهوری اسلامی، با اعلام خبر حذف «ارز ترجیحی ۴۲۰۰ تومانی» و جایگزینی آن با «نرخ ۲۳ هزار تومانی» برای تهیه اقلام ضروری و کالاهای اساسی، گفت بود تاثیرات تورمی این تصمیم که آن را «اصلاحات ساختارهای فسادزا» دانسته، با ارائه «کالابرگ الکترونیک» که بعدا توزیع خواهد شد، جبران میشود.
همچنین ببینید: پرداخت کمک معیشتی دوماهه تا توزیع کالابرگ الکترونیک؛ رئیسی: نان و دارو به همه تعلق میگیرددر این حال، تاثیر بسته اقتصادی جدید دولت ابراهیم رئیسی به بازار خرید و فروش مرغ محدود نشده و بسیاری از زیر حوزههای این بخش از جمله مرغداریها را نیز با چالشهای جدیتری مواجه ساخته است.
در پی بالاتر رفتن بهای تولید نسبت به ماههای قبل و قطع اقدامات حمایتی همچون «ارز ترجیحی برای نهادههای دام و طیور»، موضوع کشتن و یا معدومسازی «جوجههای یکروزه»، بحث روز میان مدیران دولتی، تولیدکنندگان بخش خصوصی و حتی دستگاه قضایی جمهوری اسلامی شده است.
جواد ساداتینژاد، وزیر جهاد کشاورزی جمهوری اسلامی «معدومسازی» جوجه را «اتفاق عادی و رایج» تولید مرغ دانسته و محمدرضا صدیقپور، دبیر انجمن تولیدکنندگان جوجه یکروزه نیز انتشار تصاویر دفن جوجههای یک روزه زنده در شبکههای اجتماعی را «غیراخلاقی» و آن را مصداق «تشویش اذهان عمومی» توصیف کرده است.
اما در مقابل، معاون دادگستری استان اردبیل هفتم خردادماه گفته بود: به دنبال انتشار تصاویری از «منهدم کردن چندین هزار جوجه در اردبیل»، عاملان این اقدام «تحت تعقیب کیفری» هستند.
جلال آفاقی مدعی شده بود که این اقدام «غیر شرعی، غیر اخلاقی و غیر قانونی» است و افزوده بود: تصمیم دستگاه قضایی استان برای «مجازات سنگین» عامل یا عاملین این «عمل مجرمانه» قطعی است.
این درحالی است که فرمانده بسیج وزارت جهاد کشاورزی هم به مساله ورود کرده و میگوید که بسیج ماموریت دارد جوجههای یک روزه را به جامعه هدف برساند.
«مهرداد پاکار» روز یکشنبه در حاشیه جلسهای با حضور وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به غیرحرفهای بودن تصاویر منتشر شده در فضای مجازی درخصوص معدومسازی جوجههای یک روزه افزودکه تمهیداتی درخصوص ساماندهی مازاد تولید جوجههای یکروزه توسط وزارت جهاد کشاورزی اندیشیده شده است.
این درحالی است که رئیس اتحادیه سراسری تعاونیهای کشاورزی پرورش دهندگان مرغ گوشتی افزوده است که «از زمان اجرای سیاستهای جدید دولت» فروش مرغ تقریبا حدود «۳۰ تا ۳۵ درصد» کاهش داشته است.
برومند چهارآیین با بیان اینکه به نظر میرسد مردم یارانههای خود را «صرف پرداخت اقساط و اجاره مسکن یا سایر مخارج» خود میکنند، تصریح کرده است که این وضعیت، سبب شده تا بسیاری در جامعه «از هزینههای خوراکی صرفه جویی کردهاند.»
ابراهیم رئیسی و مدیران ارشد او از خرداد ۱۴۰۰ و میانه تبلیغات انتخاباتی، همواره وعده رونقبخشی «سریع و انقلابی» به اقتصاد ایران، «تک رقمی شدن تورم» و «رفع فقر مطلق» با ساز و کاری که آن را «جراحی بزرگ اقتصادی» نامیدهاند را دادهاند.