لینکهای قابل دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ ایران ۰۱:۰۳

پرداخت کمک معیشتی دوماهه تا توزیع کالابرگ الکترونیک؛ رئیسی: نان و دارو به همه تعلق ‌می‌گیرد


ابراهیم رئیسی، گفت‌وگو با صدا و سیما
ابراهیم رئیسی، گفت‌وگو با صدا و سیما

رئیس جمهوری ایران اعلام کرد به دهک‌های مختلف جامعه به مدت دو ماه کمک معیشتی تعلق می‌گیرد تا زیرساخت‌های لازم برای تبدیل این کمک به «کالابرگ الکترونیک» آماده شود.

ابراهیم رئیسی شامگاه دوشنبه ۱۹ اردیبهشت در گفت‌وگوی تلویزیونی زنده با شبکه یک صدا و سیمای جمهوری اسلامی با بیان این که «فعلا دو ماه» مردم با پرداخت «کمک معیشتی» حمایت می‌شوند، مدعی شد که این کمک «بعد به کالابرگ الکترونیک تبدیل می‌شود که به عدالت نزدیک‌تر است تا مردم در این میدان تنها نمانند.»

به گفته او، سازمان برنامه و بودجه بر اساس محاسبه مصرف سرانه پیشنهاد داده که «سه دهک اول ۴۰۰ هزار تومان برای هر نفر در ماه و از دهک‌های چهارم به بعد، ۳۰۰ هزار تومان» کمک معیشتی دریافت کند و «نان و دارو بدون استثنا به همه تعلق ‌میگیرد.»

رئیسی با بیان این که «یارانه نان از این مبلغ نیست» و «نان سنتی به دست همه مردم خواهد رسید»، توضیح داد: «زیرساخت‌های یارانه دارو دارد آماده می‌شود که از طریق بیمه‌ها خواهد بود. یعنی یارانه‌ای که الان واردکننده دریافت می‌کند، به بیمه‌ها داده می‌شود تا بیمه‌ها با همین قیمت موجود دارو را به مردم برسانند.»

رئیس دولت سیزدهم با بیان این که «دولت صادق‌الوعده» است، قول داد: «قبل از افزایش‌ها این کمک معیشتی برای مردم پرداخت خواهد شد و افزایش‌ها بعد از آن خواهد بود که این کمک‌ها در حساب مردم قرار خواهد گرفت» و دولت به مرور زمان و چگونگی امکان برداشت آن را اعلام می‌کند.

افزایش چند برابری قیمت آرد و فرآورده‌های صنفی-صنعتی مرتبط با آن از جمله ماکارونی و نان باگت، در روزهای گذشته واکنش‌های فراوانی میان مردم و صاحبان کسب و کار برانگیخته است. در پی افزایش قیمت‌ها طی چند روز اخیر مقام‌های جمهوری اسلامی تلاش کرده‌اند با وعده‌هایی در این زمینه از بروز اعتراض‌های گسترده جلوگیری کنند.

رئیسی با بیان این که «اقتصاددان‌ها و صاحب‌نظران همواره درباره حذف ارز ترجیحی به ما هشدار می‌دادند»، با تأکید بر ضرورت «اقناع افکار عمومی، اجماع در کشور و ایجاد زیرساخت‌های لازم»، عنوان کرد: «ارز ترجیحی هم با افزایش واردات تولید را تهدید می‌کند هم کاهش بهره‌وری و ایجاد رانت را موجب می‌شود. در دستگاه قضایی پرونده‌های مختلفی را نسبت به تبعیض و فساد و رانت‌خواری در حوزه ارز ترجیحی شاهد بودم و باید این قضیه اصلاح می‌شد.»

رئیس دولت سیزدهم با تأکید بر این که «ما شتاب‌زده عمل نمی‌کنیم»، گفت: «مدت‌ها است موضوع را در دستور کار داریم و ابعاد مختلف آن تبیین شده که ادامه‌اش چه تبعاتی دارد.»

او اضافه کرد: «می‌گویند کار سختی است. حتما همین طور است و ما شأنی جز نوکری و خدمت‌گزاری مردم برای خود قائل نیستیم و از این تصمیم سخت نباید فرار کرد، فقط باید به ابعاد مختلف آن توجه کرد. امروز همه متفق اند که [ارز ترجیحی] باید حذف شود و اختلاف‌نظرها درباره زمان آن است.»

ابراهیم رئیسی، گفت‌وگو با صدا و سیما
ابراهیم رئیسی، گفت‌وگو با صدا و سیما

به گفته رئیسی، مجلس شورای اسلامی برای دولت در قانون بودجه ۱۴۰۱ ارز ترجیحی در نظر نگرفته و دولت باید با ارز نیمایی یا ای‌تی‌اس، یعنی با ارز ۲۳ هزار تومان کالای اساسی وارد کند و «این طبعا در بازار تأثیر می‌گذارد.»

او با بیان این که «جان مردم و نان مردم دغدغه دولت و مجلس است»، اضافه کرد: «تاکنون [یارانه] به واردکننده داده می‌شد، الان به آخر زنجیره یعنی مصرف‌کننده پرداخت می‌شود تا خودش سفره خودش را مدیریت کند. این نوعی مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه است. حذفی در کار نیست. بلکه از اول زنجیره به آخر زنجیره منتقل می‌شود.»

رئیس قوه مجریه با تأکید بر این که «بازار خودش کنترل کند که گرانی اتفاق نیافتد»، گفت که دولت به «اصلاحات ساختارهای فسادزا» می‌پردازد و «هیچ تردیدی در برخورد با فساد گرانفروشی، کم‌فروشی و احتکار را نداریم.»

این اظهارات در حالی است که نمایندگان مجلس شورای اسلامی و رئیس مجلس در جلسه علنی روز یکشنبه به تندی از عملکرد اقتصادی دولت ابراهیم رئیسی و به ویژه به دلیل افزایش قیمت آرد انتقاد و اعلام کردند مردم نگران‌تر از قبل هستند.



بر مبنای گزارش دوازدهم اردیبهشت‌ماه کارگروه رصد و پایش قیمت اقلام اساسی و پرمصرف بازار کشور که از سوی انجمن ملی حمایت از حقوق مصرف کنندگان منتشر شده، قیمت ۴۵ کالا در یک سال گذشته بین پنج تا ۱۶۷ درصد افزایش داشته است.

XS
SM
MD
LG