در حالی که اعتراضات در ایران در واکنش به جان باختن مهسا امینی در بازداشت گشت ارشاد از روز ۲۶ شهریور آغاز شد و با وجود گذشت شش هفته هنوز در نقاط مختلف کشور به ویژه دانشگاهها ادامه دارد، مقامات جمهوری اسلامی تلاش میکنند تا حد امکان از اتهام کشتن معترضان شانه خالی کنند و در مقابل به دستگیریهای خشن روی آوردهاند.
آخرین گزارش خبرگزاری حقوق بشری ایران «هرانا» حاکی است شمار کشتهشدگان اعتراضات از آغاز تاکنون به ۲۵۲ نفر رسیده است. نکته قابل توجه در این گزارش، شمار کودکان کشته شده در این تظاهرات است که آخرین عدد اعلامی، ۳۵ کودک است.
براساس گزارش هرانا در شش هفته گذشته بیش از ۱۳۳۰۹ معترض بازداشت شدهاند که فقط هویت ۱۰۰۲ نفر از آنها اعلام شده و از این تعداد ۲۱۴ نفر دانشجوهای بازداشتی دانشگاههای مختلف کشور بودهاند.
کمپین حقوق بشر ایران چند روز پیش فهرستی از ۳۶ روزنامهنگار بازداشتی هم منتشر کرد. فعالان و خبرنگاران میگویند با توجه به سکوت برخی خانوادهها و دشواری در دسترسی و جمعآوری اطلاعات از سراسر ایران شمار واقعی بازداشتشدگان از این بیشتر است.
در این مدت مردم معترض در ۱۱۵ شهر کشور به خیابانها آمدهاند و دانشجویان ۹۸ دانشگاه در سراسر ایران هم به مردم معترض پیوستهاند.
شمار کشتهشدگان اعتراضات اخیر در حالی بیان میشود که منابع رسمی حکومتی از ارائه آمار در این زمینه خودداری میکنند و در مقابل، مقامات حکومت درباره بسیاری از کشتهشدگان ادعا میکنند که آنها در اثر حوادثی چون سقوط از ارتفاع ، مصرف مواد مخدر یا خودکشی جان باختهاند.
همزمان انجمن صنفی عکاسان مطبوعاتی روز دوشنبه با انتقاد از تداوم بازداشت سه عکاس رسانهای اعلام کرد یلدا معیری، آریا جعفری و حسین اسماعیلی، همچنان در بازداشت هستند.
رئیس کل دادگستری البرز هم از صدور کیفرخواست برای ۲۰۱ شهروند بازداشتی در جریان اعتراضات سراسری در این استان خبر داد.
دادستان استان تهران نیز روز دوشنبه از «صدور قرار مجرمیت و کیفرخواست» برای ۳۱۵ نفر از شهروندان معترض بازداشتی خبر داد و گفت چهار تن از آنان به «محاربه» متهم شدهاند. در محاکم جمهوری اسلامی «محاربه» در حکم جنگ با خداست که عقوبت اعدام دارد.
در رسانههای اجتماعی هم حادثه هنرستان صدر تهران و حضور سخنگوی دولت در دانشگاه خواجه نصیر، و یادآوری آبان ۹۸ در صدر پرمخاطب ها بوده است.
مرورگر شما HTML5 را پشتیبانی نمی کند
بهادری جهرمی سخنگوی دولت رئیسی هم که امروز به دانشگاه صنعتی خواجه نصیر تهران رفته بود با واکنش منفی دانشجویان حاضر در جلسه روبرو شد او اما در توییتر نوشت : «دانشگاه زنده است چون بدون تعیین خط قرمز در پرسشگری، با صراحت و تضارب آراء قاطبه دانشجویان، دو ساعت گفت وگوی متفاوت رقم خورد.»
در مقابل این ادعا یک کاربر نوشت :«گفتگویی نمونده ، میزنید میکشید ، فیلتر میکنید انتظار داشتید تو دانشگاه ازتون با فرش قرمز هم پذیرایی کنند.»
و کاربری هم با اشاره به آبان خونین سال ۹۸ نوشت :«آبان چندسال بود بوی خون و غم میداد/ امسال بوی خون و پیروزی میده »