ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه، روز چهارشنبه ۱۳ تیر در حاشیه اجلاس امنیتی «سازمان همکاریهای شانگهای» در قزاقستان، با همتای چینی خود شی جین پینگ دیدار و گفتگو کرد.
هدف از برپایی این اجلاس، مقابله با آنچه این کشورها «سلطهگری در عرصه جهانی به رهبری آمریکا» میخوانند عنوان شده است. سازمان همکاریهای شانگهای که در سال ۲۰۰۱ میلادی توسط چین و روسیه تأسیس شد، به عنوان مجمعی برای بحث در مورد نگرانیهای امنیتی منطقه اوراسیا عمل میکند.
اعضای دیگر این سازمان، جمهوری اسلامی ایران، هند، پاکستان، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان و ازبکستان هستند. کشورهای ناظر و درگیر در گفتگوها نیز شامل ترکیه، عربستان سعودی و مصر است.
رسانههای ایران گزارش دادهاند محمد مخبر، رئیس موقت دولت سیزدهم جمهوری اسلامی، نیز در این اجلاس شرکت خواهد کرد. آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد هم که در حال دیدار از آسیای مرکزی است، به این نشست خواهد رفت.
یوری اوشاکوف، دستیار پوتین، سازمان همکاریهای شانگهای و دومین انجمن بریکس را «ستونهای اصلی نظم نوین جهانی» توصیف کرد. بریکس از شماری از اقتصادهای نوظهور تشکیل شده که اعضای اصلی آن را برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل میدهند.
شش کشور جمهوری اسلامی ایران، آرژانتین، اتیوپی، مصر، عربستان سعودی و امارات متحده عربی برای پیوستن به بریکس دعوت شده اند.
رؤسای جمهوری روسیه و چین آخرین بار چند ماه پیش، زمانی که پوتین به پکن سفر کرده بود، ملاقات کردند و از آن زمان پکن از مسکو حمایت دیپلماتیک کرده و تبدیل به بازار اصلی نفت و گاز این کشور شده است.