کانادا: قتل های سال ٦٧ ایران جنایت علیه بشریت است

همزمان با بیست و پنجمین سالگرد کشتار زندانیان سیاسی در دهه هشتاد میلادی در ایران، نمایندگان پارلمان کانادا روز چهارشنبه (٥ ژوئن) این کشتار دسته جمعی را با اکثریت آرا به عنوان «جنایت علیه بشریت» به رسمیت شناختند.

نمایندگان پارلمان انتاریو نیز همزمان با بیست و پنجمین سالگرد کشتار زندانیان سیاسی در ایران به احترام جانباختگان یک دقیقه سکوت کردند.

«مرکز اسناد حقوق بشر ایران» اخیراً با انتشار بیانیه ای مصرانه از پارلمان کانادا خواسته بود تاقتل دسته جمعی زندانیان سیاسی ایران در دهه هشتاد میلادی را به عنوان جنایت علیه بشریت به رسمیت بشناسد.

این لایحه پیشنهادی توسط «کارزار قتل عام٨٨» و گروهی متشکل از فعالان حقوق بشر ایرانی کانادایی مطرح شده بود که در پی اجرای عدالت و پاسخگویی مقامات جمهوری اسلامی ایران مسئول ارتکاب به این جنایات در سال ١٩٨٨ هستند. این لایحه پیشنهادی روز چهارشنبه با اکثریت آرای نمایندگان پارلمان کانادا تصویب شد.

در متن لایحه پارلمان کانادا در اتاوا آمده است: «این مجلس کشتار جمعی زندانیان سیاسی ایران در تابستان ١٣٦٧ را جنایت علیه بشریت قلمداد کرده و آن را محکوم می کند و در بزرگداشت یاد آن هایی که در گورستان دسته جمعی خاوران و دیگر گورهای دسته جمعی ایران به خاک سپرده شده اند، روز اول سپتامبر را روز همبستگی با زندانیان سیاسی ایران اعلام می دارد.»

در بیانیه ای که «مرکز اسناد حقوق بشر ایران» در همین زمینه منتشر کرد، آمده است «قتل عام زندانیان ١٩٨٨ هنوز یکی از بی رحمانه ترین دوران تاریخ جمهوری اسلامی ایران قلمداد می شود که بر اساس فتوای آیت الله خمینی، رهبر وقت ایران هزاران زندانی سیاسی به دلیل عقاید دینی و سیاسی شان به طور سیستماتیک بازجویی، شکنجه و بدون اطلاع اعضای خانواده شان به صورت دسته جمعی اعدام شدند. بیشتر این قربانیان در گورهای بی نام و نشان به خاک سپرده شدند».

در این بیانیه یادآوری شده است «دولت ایران هرگز افرادی را که به صورت مخفیانه شکنجه و اعدام شدند، شناسایی نکرد و هرگز برای ارتکاب به این جنایت به صورت رسمی توضیحی ارائه نکرده است».

جان برد، وزیر امور خارجه و جیسون کنی، وزیر امور مهاجرت و شهروندی دولت فدرال کانادا روز چهارشنبه با انتشار بیانیه مشترکی «عمیقاً با اعضای خانواده هزاران بیگناهی که از روزهای اول انقلاب اسلامی در ایران تا به حال قربانی حکومت تهران شده اند، همدردی و مراتب تسلیت خود را به آن ها اعلام کردند».

در بخشی از این بیانیه مشترک آمده است «کانادا ریشه های وضعیت اسف بار و وخامت آمیزی (ایران) را که به ماهیت این حکومت توخالی بازمی گردد، فراموش نکرده است. آزار و اذیت و به سکوت واداشتن ندای ناراضیان و نقض سیستماتیک آزادی های دموکراتیک از بالاترین سطوح دیکتاتوری نظامی روحانی و عملیات ترویستی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در این کشور و حزب الله نشاًت می گیرند».

این دو وزیر دولت محافظه کار تاکید کرده اند «کانادا تابستان دهشتناک سال ۱۹۸۸، بیست و پنج سال پیش و زمانی که حکومت (ایران)) هزاران مخالف را اعدام کرد، فراموش نخواهد کرد. ما زهرا کاظمی را که تابستان ده سال پیش در زندان ایران به قتل رسید، فراموش نخواهیم کرد. ما ایرانیان بیگناهی که حتی امروز صرفاً به دلیل اقدامات این حکومت بی رحم با بازداشت، شکنجه و اعدام روبرو می شوند را فراموش نخواهیم کرد».

کانادا اولین کشور جهان است که این قتل های سیاسی در ایران را که حدود پنج هزار زندانی به قتل رسیدند، به عنوان جنایت علیه بشریت به رسمیت شناخت.