وزیران خارجه بریتانیا و آلمان، دو متحد اروپایی آمریکا و از حامیان عمده اسرائیل، روز سهشنبه از گروه فلسطینی حماس خواستند تمامی افرادی که در جریان حمله پائیز گذشته خود به جنوب اسرائیل به گروگان گرفت را آزاد کند.
دیوید کامرون وزیر امور خارجه بریتانیا با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «امروز ۲۰۰ روز پس از آن حمله، گروگانها هنوز در اسارت هستند و عزیزان آنها همچنان در رنج هولناکی به سر میبرند.»
آنالنا بائربوک وزیر امور خارجه آلمان نیز در پستی در ایکس نوشت: «تا زمانی که گروگانها آزاد نشوند ما تسلیم نخواهیم شد؛ تنها زمانی که همه گروگانها به خانه بازگردند، صلح فرصتی برای ظهور خواهد داشت.»
حماس در حمله ۷ اکتبر ۲۰۲۳ خود به اسرائیل حدود ۱۲۰۰ نفر را کشت و بیش از ۲۵۰ نفر را به گروگان گرفت. طی یک وقفه یکهفتهای در جنگ، ۱۰۵ تن از اسارت آزاد شدند و چهار نفر هم قبل از آن آزاد شده بودند.
پیش از آن نیز سه گروگان توسط نیروهای اسرائیلی نجات یافتند. اسرائیل میگوید شبهنظامیان حماس در حال حاضر حدود ۱۰۰ گروگان و پیکر بیش از ۳۰ گروگان دیگر را که گفته میشود کشته شدهاند در اختیار دارند.
ایالات متحده میگوید حماس با متن توافق پیشنهادی برای توقف جنگ، آزادی گروگانهای اسیر حماس، آزادی زندانیان فلسطینی در اسرائیل و افزایش کمکهای بشردوستانه به غیرنظامیان غزه، موافقت نکرده است.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا روز دوشنبه به خبرنگاران گفت در هفتههای اخیر، اسرائیل تا حدودی برای برآورده کردن خواستههای حماس در مذاکرات حرکت کرده بود، اما پس از آن، حماس این خواستهها را تغییر داد.
تایمز اسرائیل اخیرا به نقل از یک مقام ارشد اسرائیلی خبر داد این گروه فلسطینی تحت حمایت حکومت ایران، «تکتک بندهای آخرین پیشنهاد آتشبس و تبادل گروگانها را رد کرده» و خواستههای خود را افزایش داده است.
به گزارش این رسانه اسرائیلی، حماس گفته در صورتی با آزادی گروگانها موافقت میکند که ضمانتهایی مبنی بر موافقت اسرائیل با آتشبس دائمی، عقبنشینی کامل اسرائیل از غزه و بازگشت بدون محدودیت فلسطینیها به غزه دریافت کند.
برخی رسانههای اسرائیل روز یکشنبه از نارضایتی بنیامین نتانیاهو نخست وزیر این کشور از عملکرد اعضای تیم مذاکرهکننده برای آزادی گروگانهای اسیر دست حماس خبر دادند و گفتند او در نشست کابینه آنها را تهدید به برکناری کرده است.