آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده آمریکا، و ماتیاس کورمن، دبیرکل سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، روز چهارشنبه ۱۴ مهر در پاریس با حضور در یک کنفرانس مطبوعاتی مشترک، به پرسشهای خبرنگاران درباره موضوعات مختلف، از جمله برجام، پاسخ دادند.
آنتونی بلینکن در ابتدای سخنانش ضمن ابراز تشکر و قدردانی از برگزارکنندگان نشست سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، به ارائه تاریخچه کوتاهی از این سازمان و فعالیتهایش به نمایندگی از اقتصادها و ملل عضو طی شصت سال گذشته پرداخت و فعالیتهای چند روز اخیر را شاهدی بر موفقیت این سازمان دانست.
وی در ادامه به سه چالش عمده مورد توجه در برنامه کار سازمان همکاری و توسعه اقتصادی یعنی تغییرات اقلیمی، همهگیری کووید-١٩، و اتخاذ یک رویکرد مشترک در ارتباط با کاهش نابرابریهای اقتصادی و وضع مالیات بر شرکتهای فراملیتی اشاره کرد.
وزیر خارجه آمریکا در پاسخ به پرسشی درباره دیدار خود با امانوئل مکرون، رئیسجمهوری فرانسه، و نیز ژان ایو لودریان، وزیر خارجه فرانسه، و تاثیر سفرش به فرانسه بر روابط واشنگتن و پاریس گفت: «برای ایالات متحده اهمیتی حیاتی دارد که اروپا به طور کلی و فرانسه به ویژه متحد قوی و درگیری در حوزه اقیانوس هند و آرام باشند.»
وی سفر قریب الوقوع جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، به فرانسه و نیز دیدار و گفتوگوهای روسای جمهوری دو کشور در هفتههای پیشرو را در همین راستا دانست.
دیپلمات ارشد کاخ سفید در پاسخ به پرسشی پیرامون برجام گفت: «ایالات متحده و روسیه در مشاهده بازگشت متقابل به برجام منافع همسویی دارند.» وی افزود، آمریکا به بازگشت به برجام متعهد است، اما ایران نیز باید به تعهدات برجامیاش بازگردد. به گفته آقای بلینکن، با توجه به فعالیتهای ناسازگار ایران با برجام، بازگشت به برجام دشوارتر میشود.
وزیر خارجه آمریکا تصریح کرد با توجه به فعالیتهای اتمی ناسازگار با برجام از سوی ایران، همانند افزایش سطح غنیسازی به ٢٠ و حتی ۶۰ درصد، «ما همچنان به نقطهای نزدیکتر میشویم که دیگر بازگشت به پیروی از برجام به منزله کسب مزایای این توافق نخواهد بود.»
آقای بلینکن در پاسخ به پرسشی درباره فعالیتهای نظامی فزاینده چین در نزدیکی تایوان گفت: «درباره فعالیتهای نظامی تحریکآمیز جمهوری خلق چین در نزدیکی تایوان بسیار نگران هستیم.» وی با اشاره به ماهیت بیثباتکننده این فعالیتها افزود: «قویا از پکن میخواهیم فشار نظامی، دیپلماتیک و اقتصادی خود علیه تایوان را متوقف کند.»
وزیر خارجه آمریکا همچنین به تعهد خدشهناپذیر کشورش نسبت به تایوان اشاره و از آن به عنوان عاملی جهت برقراری صلح و ثبات در ورای تنگه تایوان و کل منطقه یاد کرد.
وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی جلسه دو روزه خود را در پاریس به پایان میبرند. هيئتی از آمریکا به سرپرستی آقای بلینکن در این نشست حضور دارد.
اعضای این سازمان به دنبال یافتن راهی برای حل مشکلات و تعیین یک سری استانداردها در طیف گستردهای از مسائل اجتماعی، اقتصادی، زیستمحیطی، برابری جنسیتی، مبارزه با فساد، کاهش فاصله طبقاتی اقشار جامعه، و بسیاری دیگر از موضوعات هستند. همچنین استفاده غیرمغرضانه از فناوری روز و آینده، و تعیین استانداردهایی برای آن، یکی از موضوعات مورد توجه در نشست امسال بود.