آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، سهشنبه ١٣ مهر، سخنران کلیدی نشست وزیران سازمان همکاری و توسعه اقتصادی به مناسبت شصتمین سالگرد تاسیس این سازمان بود.
وزیر خارجه ایالات متحده در ابتدای سخنانش گفت، اگرچه برخی از چالشهای کنونی جهان همانند تغییرات اقلیمی و یا تهدیدات در فضای مجازی ماهیتی جدید نسبت به چالشهای زمان بنیادنهادن سازمان همکاری و توسعه اقتصادی دارند، اما ارزشهای مشترک و دلایل نیاز جهان به این سازمان همچنان بدون تغییر باقی ماندهاند.
آقای بلینکن در ادامه با اشاره به شماری از ارزشهای مشترک اعضای این سازمان از جمله رابطه مستقیم سلامت اقتصادی و دموکراسی افزود: «همواره توانایی سازمان همکاری و توسعه اقتصادی ریشه در اعمال این ارزشها بر روی فوریترین چالشهای زمانه و همراه ساختن دیگران با ما بوده است.»
وی در ادامه سخنانش از «همهگیری کووید-١٩»، «تغییرات اقلیمی»، «نابرابری اقتصادی»، و «پیشرفت فناوری و لزوم استفاده مناسب از آن» به عنوان چهار چالش عمده جهانی یاد کرد و به شیوه کمکرسانی این سازمان برای مقابله با آنها اشاره کرد..
وزیر خارجه ایالات متحده در ارتباط با همهگیری کووید-١٩ و تاثیر مخرب آن گفت، سازمان همکاری و توسعه اقتصادی اطلاعات و دادههایی حیاتی را درباره تاثیرات اقتصادی این بحران جهانی فراهم آورده است.
وزیر خارجه ایالات متحده در ارتباط با بحران اقلیمی و تاثیر آن بر تمامی کشورهای عضو، بر لزوم انجام «اقدام فوری و جسورانه» برای مقابله با این بحران تاکید کرد. وی در ادامه گفت:« ما ۶۰ درصد تولید ناخالص ملی در جهان را تشکیل میدهیم. هر اقدام ما بر توانمان برای رسیدن به هدفمان، یعنی نگاهداشتن افزایش دمای کره [زمین] زیر حداکثر یک درجه و نیم سانتیگراد، تأثیرگذار خواهد بود. ما کشورهای عضو باید آنچه را که از دیگران انتظار داریم، انجام دهیم.»
نابرابری اقتصادی که توسط دو بحران قبلی، یعنی کووید-١٩ و تغییرات اقلیمی، تشدید شده است، سومین محور سخنان آقای بلینکن بود. وی با اشاره به افزایش بیسابقه نابرابریهای اقتصادی همزمان با رشد اقتصادی کشورهای جهان گفت: «مردم در تمام کشورهایمان و نیز سراسر دنیا، خواهان رشد بیشتر و برابری بیشتر هستند» و سازمان همکاری و توسعه اقتصادی میتواند در تحقق این هدف نقش مهمی ایفا کند.
چهارمین و آخرین چالش عمده جهانی، به باور وزیر خارجه آمریکا، چالش ایجاد قوانین در عرصه فناوریهای نوظهور است. به گفته او، «پیشرفتهای مربوط به فناوری باید کیفیت زندگی مردم را بالا ببرد و آزادی انسانها را گسترش دهد نه اینکه برای سرکوب مخالفین» مورد استفاده قرار گیرد.
٣٠ سپتامبر شصتمین سالگرد تاسیس سازمان همکاری و توسعه اقتصادی بود. موضوع نشست امسال که به ریاست وزیر خارجه آمریکا برگزار میشود «ارزشهای مشترک: ساخت آیندهای سبز و همه شمول» است.
در حال حاضر ۳۸ کشور از آمریکای شمالی و جنوبی، اروپا، خاورمیانه، خاور دور، و اقیانوسیه عضو سازمان همکاری و توسعه اقتصادی هستند. این سازمان پس از جنگ جهانی دوم با نام «سازمان همکاریهای اقتصادی اروپا» و در قالب طرح مارشال آمریکا برای بازسازی اروپای غربی بنیانگذاری شد.