پیشاپیش مذاکرات آشتی ملی خشونت در بحرین بالا می گیرد

اعتراض پیش از مسابقات اتومبیل رانی در بحرین، ۲۰ آوریل ۲۰۱۰

اعتراض پیش از مسابقات اتومبیل رانی در بحرین، ۲۰ آوریل ۲۰۱۰

در آغاز سال ۲۰۱۴ روزنه هایی از امید برای آن که سرانجام نوعی اجماع سیاسی بتواند به جنگ داخلی سه ساله در بحرین پایان دهد، پدیدآمد.

در ماه ژانویه ولی عهد بحرین برای اولین بار پس از بروز اعتراض های دمکراسی خواهانه در سال ۲۰۱۱ با رهبران معترضان دیدار کرد.

با این حال با گذشت دوماه هنوز خبری از مذاکرات نیست و شدت خشونت های مرگبار تنها با زمان اوج اعتراض ها قابل مقایسه است.

اما اکنون برای چهارمین بار تلاش های بحرین برای انجام مذاکرات به موفقیت می رسد.

به گزارش برگزار کنندگان مذاکرات، همه طرف های مذاکره مسائل مهم خود را تدوین کرده اند و برنامه ای نهایی تهیه شده که می تواند به پیشرفت مذاکرات کمک کند.

مخالفان دباره مذاکرات قبلی گفته بودند که گفت و گو از همان آغاز غیرممکن شد. زیرا طوری تنظیم شده بود که هیچ تغییر معنی داری در ساختار قدرت و اجرای آن در بحرین به وجود نیاید. همچنین آنان از عدم شرکت مقام های سلطنتی در مذاکرات گله داشتند.

دولت بحرین می گوید در مذاکرات جدید عده بیشتری ازمقام های ارشد حضور خواهند داشت و بن حامد بن عیسی الخلیفه نیز نقشی مستقیم در مذاکرات خواهد داشت.

با این حال بسیاری از مردم بحرین به این مذاکرات امیدی نبسته اند.

کریستیان کوتس اولریخ، پژوهشگر در دانشگاه رایس آمریکا، به صدای آمریکا می گوید «مسئله این است که حتی نمایندگان سیاسی جامعه بحرین تا چه حد می توانند در قانون اساسی تغییر بوجود آورند.» و می افزاید:« این امر هم به سازمان های تحت حمایت دولت و هم به مخالفان مربوط می شود.»

در همین حال، در حالی که انتظار شرکت فعال سازمان های درون طیف سیاسی در مذاکرات کاهش می یابد، مردم این جزیره کوچک شاهد رشد افراط گرایی هستند.

سخنگوی مسائل اطلاعاتی بحرین، سلمان الجلاهمه می گوید خطر خشونت نه تنها گسترده تر که روز به روز شدید تر می شود. او از کشف روزافزون سلاح های کشتار جمعی در ماه های اخیر می گوید.

در ماه جاری انفجار بمب سه مامور پلیس را در روستایی در غرب منامه، پایتخت بحرین کشت. ماه گذشته نیز یک مامور پلیس بر اثر انفجار در سومین سالگرد قیام شیعیان بحرین کشته شد.

به رغم افزایش خشونت ها مخالفان بحرینی می گویند اگر دولت خواهان موفقیت گفت و گو برای آشتی ملی است باید به تغییرات وسیعی در سیاست های امینت داخلی خود دست بزند.

گفته می شود پلیس بحرین به طور عادی و دائمی شهروندان بیگناه را هدف می گیرد و به محله های شیعه نشین گازاشک آور پرتاب می کند. به گفته فعالان سیاسی مخالف بحرینی بحرین بیش از ۳هزار زندانی سیاسی دارد.

عبدالجلیل خلیل ابراهیم، سخنگوی الوفاق، که حزب اصلی مخالفان است ، در ماه ژانویه با ولیعهد بحرین دیدار کرد. از آن پس به گفته او روند رویداد ها او را به موفقیت مذاکرات بدبین کرده است. ابراهیم می گوید تاکتیک های دولت به جای برقراری آرامش به برافروختن آتش افراط گرایی دامن می زند. زیرا، به گفته او: «نمی توانید هم رویکرد سیاسی داشته باشید و هم از همان شیوه های امنیتی استفاده کنید.»

اکثریت شیعه بحرین، سوای شکایت از وجود تبعیض، خواهان حقوق و مزایای بیشتری هستند. رهبران شیعیان می گویند تنها درصورتی که سلطان بحرین به خواست های آنان پاسخ دهد اصلاحات دمکراتیک ایجاد خواهد شد. مقام های حکومتی می گویند انتظار دارند گفت و گوهای آشتی ملی هرچه زودتر آغاز شود.